AKP'li belediyelerin aldıkları ödüller de sahte çıktı

AKP'li belediyelerin aldıkları ödüller de sahte çıktı

AKP'li belediyelerin aldığını açıkladıkları “UNESCO Uluslararası İdeal Kent Ödülü” sahte çıktı. UNESCO, ödüller için “Biz vermedik” dedi.

AKP’li belediyelerin müjdesini verdiği ödüllerle Birleşmiş Milletler Eğitim, Bilim ve Kültür Örgütü'nün (UNESCO) ilgisinin olmadığı ortaya çıktı. UNESCO'nun “Biz vermedik” açıklaması yaptığı ödüller Paris'te Cumhurbaşkanlığı Yerel Yönetim Kurulu Başkanvekili Şükrü Karatepe’nin de katıldığı törende dağıtıldı.

16 Ocak tarihinde Paris'te UNESCO'ya ait olduğu bildirilen bir binada düzenlenen törenden sonra bazı belediye başkanları “UNESCO’dan ödül aldıklarını” açıklasa da belediyeleri bu ödüllere merkezi Ankara'nın Balgat semtinde bulunan “Kent Araştırmaları Enstitüsü”nün "layık gördüğü" öğrenildi. Ödül töreninin ardından AKP'ye yakınlığıyla bilinen çok sayıda gazete ve haber sitesi ile bazı televizyonlarda "UNESCO'dan ödül" başlıklarıyla haberler yapıldı.

BirGün’den İsmail Arı’nın ulaştığı UNESCO Türkiye Ofisi yetkilisi, “UNESCO’nun belediyelere bu nitelikte bir ödül vermediğini” bildirdi. UNESCO, ödül aldıklarını açıklayan belediyelere bir uyarı yazısı gönderdi. UNESCO, kendisinin vermediği ödüller için belediyelerin ismini kullanmamasını istedi.

ADRES AYNI
"UNESCO ödülü" denilen ödüllerin Paris'te dağıtıldığı törenin organizasyonunu da Kent Araştırmaları Enstitüsü ile aynı adreste yer alan “Adamor Araştırma ve Danışmanlık Şirketi" yaptı. Ödül töreni için Paris'e giden başkanların çeşitli tutarlarda şirkete para ödediği ortaya çıktı. Şirket yetkilileri BirGün’e yaptığı açıklamada “Paranın organizasyon, katılım, reklam gibi birden fazla iş kalemi için sadece törene katılan başkanlardan alındığını, Paris’e gitmeyenlerden para alınmadığını” belirtti. Şirket yetkilisi, “Organizasyonun uluslararası partnerleri sayesinde UNESCO’nun binasında düzenlendiğini” de söyledi. Ödül alan belediyeler arasında yer alan Bursa/Osmangazi Belediyesi'nin şirkete 106 bin liralık ödeme yaptığı öğrenildi.

Adamor Araştırma ve Danışmanlık Şirketi'nin sahibi Yusuf Sunar aynı zamanda ödül törenini düzenleyen Kent Araştırmaları Enstitüsü’nün düzenleme kurulunda yer alıyor.

KARATEPE'YE TEŞEKKÜR
Paris'teki ödül törenine katılan Bursa'nın AKP’li Osmangazi Belediye Başkanı Mustafa Dündar, törenden sonra yaptığı açıklamada, “Fetih Müzesi’ne ‘UNESCO Uluslararası İdeal Kent ödülü!’ Avrupa Birliği Yerel ve Bölgesel Yönetimler Birliği Başkan Yardımcısı Barbara Toce’den ödülü hemşerilerimiz adına aldık. Bizi Paris’te yalnız bırakmayan Cumhurbaşkanlığı Yerel Yönetim Politikalar Kurulu Başkan Vekili Şükrü Karatepe’ye teşekkür ediyorum” dedi.

mustafa-dundar-osmangazi-bursa-unesco-sahte-odul-akp-resim-012.jpg

AKP'li Bursa Büyükşehir Belediye Başkanı Alinur Aktaş ise sosyal medya hesabından “UNESCO tarafından ‘Uluslararası İdeal Kent' ödülü alan dünyanın en büyük panoramik müzesi Panorama 1326 Fetih Müzesi'ni ziyaret etmek için harika bir pazar günü. Tebrikler Mustafa Dündar” açıklamasını yaptı.

Kent Araştırmaları Enstitüsü, Osmangazi Belediyesi’ne "Panorama 1326 Bursa Fetih Müzesi", Pursaklar Belediyesi’ne "Ankara Kedisini Koruma, Yaşatma ve Tanıtma Merkezi", Esenler Belediyesi’ne "Nar Projesi", Konya Büyükşehir Belediyesi'ne "Bisiklet Ulaşım Master Planı" ve Erbaa Belediyesi'ne "Yaprak Festivali" gibi projeleri nedeniyle ödül verildi. Düzenlenen törende toplam 41 belediyeye “uluslararası nitelikli olduğu belirtilen” ödül verildi.

Ödül töreni öncesinde "Şehirlerin Geleceği ve Uluslararası Örgütlerin Yerel Yönetimlerin Güçlendirilmesindeki Rolü" başlıklı panel düzenlendi. Panelde Cumhurbaşkanlığı Yerel Yönetim Politikaları Kurulu Başkanvekili Şükrü Karatepe de konuştu.

ÖDÜL ALMAK İÇİN PARİS’E GİTTİLER
Osmangazi Belediye Meclis Toplantısı’nda ödül törenini gündeme getiren CHP Grup Sözcüsü Sefa Yılmaz, “Belediyemizin internet sitesinde 'UNESCO’dan uluslararası ödül aldık' diyorsunuz. Ödülü UNESCO’dan mı aldınız, UNESCO’da mı aldınız? Ödülü veren enstitü Ankara merkezli bir enstitü. Ödülü alan belediyelerin tamamı Türkiye belediyesi. Hepiniz toplanıp ödülü almak için neden Paris'e gittiniz. Neden gereksiz israf ve masraf yaptınız?” diye konuştu.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Okuyucu yorumları ile ilgili olarak açılacak davalardan Sözcü18.com sorumlu değildir.
Önceki ve Sonraki Haberler