Ala: ‘FETÖ, PKK’ya ‘terörü artırın’ teklifi götürdü’

Ala: ‘FETÖ, PKK’ya ‘terörü artırın’ teklifi götürdü’

İçişleri eski Bakanı Efkan Ala, FETÖ'cülerin Türkiye'yi kaosa sürüklemek için PKK ile işbirliği yaptığını iddia ederek "FETÖ'cülerin PKK ile görüşmeleri Kuzey Irak'ta oluyor. Türkiye'yi kaosa sürükleyecek teklifleri PKK'ya götürüyorlar" dedi.

PKK ve DEAŞ'la mücadele konusunda FETÖ'cülerin ‘ihmali' olduğunu belirten Ala, bir jandarmanın patlama istihbaratını sakladığının tespit edilmesinden sonra gereğinin yapıldığını bildirdi. Ala, 15 Temmuz Darbe Araştırma Komisyonu'na şu bilgileri verdi:

28 ŞUBAT ÖNÜNÜ AÇTI
“1980'lerden itibaren bu örgüt, devletin önemsediği kademelere girmeye başlamış. 90'lar devam etmiş. 28 Şubat bunların önüne daha da açtı. 28 Şubat'tan sonra din hassasiyeti olan örgütlenmelerin önünün kapatılması, baskı kurulması. Aynı anda bunların önünü açılması. One Minute'den sonra da örgüt hükümet aleyhine, belge-bilgi toplamaya, dinlemeler yapmaya başladı. Bütün partileri dinlemeleri, devasa yapı. 500 bin kişi mahkemeden karar alarak dinlenmiş. Konuştukları kişileri de dinlemişler.

YÜZDE 90'IN ÜZERİNDELER
Emniyetin operasyon birimlerinde, istihbaratında, müdür seviyesinde yüzde 90'ların üzerinde bir orandalar. Biz bunları değiştirdik. İstihbarat teşkilatında zaman alıyor. Onlar da yüzde 99'lara varan oranda değişti.

KOMUTAN YETKİ İSTEDİ
15 Temmuz'da ben Erzurum'da idim. THY'nin 21.20 uçağıyla hareket ettik. 23.00 sularında Ankara'ya indik. F-16’lar bizi indirmek istemiş. İner inmez koruma müdürü ‘darbe oluyormuş…' Hakan Fidan'ı aradım. ‘Darbe oluyor' değerlendirmesi yaptık. Emniyet Genel Müdürüne ‘Kesinlikle Türkiye sathında silahlı karşı konacak diye talimatı geçin' dedim. Özel Harekat, yetki istediğini söyledi. Hükümet adına söylüyorum, bunlara karşı koyma konusunda her türlü yetkiye sahipsin, harekete geç dedim.

LİSTE BURSA'DAKİ KOMUTANDAN ÇIKTI
Bursa'da alay komutanı gözaltına alındı. İlk gözaltıdır. Onun cebinden illerdeki sıkıyönetim komutanlarının isimleri çıktı. Ben de aynı anda jandarmadaki komutanların hepsini görevden aldım. YAŞ öncesinde değerlendirmeler yaparak, bazı girişimlerde bulunacakları yönünde kanaat oluşmuştu. Spesifik bilgi gelmiş değil. Bir sistemde darbe imkanı varsa, ihtimali de vardır. O imkanı kaldırmak bizim boynumuzun borcu. YAŞ'ta ciddi tasfiye olacağı değerlendirmesi yaparak toplantıdan öncesine almış olabilirler.

O FOTOĞRAF İNGİLTERE'DE ÇEKİLDİ
(Fetöcülerle Ala'nın yayınlanmış eski fotoğrafı) Herkes birbiriyle resim çektiriyor. 1980'lerin sonunda İngiltere'de çekildi. Suç işleyen örgüte haddini bildirmişiz. O zaman suç işlediler de biz mi bir şey yapmadık.

ÖKSÜZ'Ü BİZ YAKALADIK
Adil Öksüz’ü gözaltına alan biziz… Nasıl bırakıldı, onu da Adalet Bakanlığı'na sorun. Bırakan hakimler hakkında soruşturma açıldı. Ne görüştüm, ne bilirim. Öyle bir şey kesinlikle söz konusu olamaz.

NEDEN BAKANLIKTAN ALINDINIZ
Dünya alem biliyor. Bugün burada yarın başka yerde. AKP bir davadır. Belki de şu an çok daha önemli şeyler yapıyorumdur.

“FUAT AVNİ BİR KİŞİ DEĞİL”
CHP’li Aykut, Erdoğdu’nun Fuat Avni’nin kim olduğu ve yakalanıp yakalanmadığına dair sorusunu şöyle yanıtladı:

“Fuat Avni’ye birçok kez soruşturma açıldı. Tespit edilenler alındı. Edilemeyenler yurt dışında. Belki başkaları da vardır. Fuat Avni basit bir sorudur, basit bir cevabı vardır. Bu bir kişi değildir. Bu kadar devlet bilgisini bir kişi veremez. “

HABERE YORUM KAT
UYARI: Okuyucu yorumları ile ilgili olarak açılacak davalardan Sözcü18.com sorumlu değildir.
Önceki ve Sonraki Haberler