Ali Babacan: Başkanlık sistemi sonrası ekonomik kriz çıktı

Ali Babacan: Başkanlık sistemi sonrası ekonomik kriz çıktı

Habertürk’te Fatih Altaylı’nın konuğu olan Ali Babacan, başkanlık sistemiyle ilgili kısa bir test süreci olduğu ve yeni sisteme geçtikten iki ay sonra Türkiye’de büyük bir ekonomik krizinin gözlemlendiği söyledi.

Habertürk’te Fatih Altaylı’nın konuğu olan, AKP’nin kuruluşuyla ilgili açıklamalarda bulunan Ali Babacan, partisinden istifa etmesi konusunda 2011 yılından itibaren yaşanan olumsuzlukları işaret etti. Babacan, olumsuzlukların giderilmesi için 2013 yılından 2019’a kadar uğraştıklarını ancak başarılı olamayınca istifa ettiğini belirtti.

“ÜLKE KARANLIK BİR TÜNELE GİRDİ”
Ülkenin karanlık bir tünele girdiğini belirten Ali Babacan, Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın kendisinin partiden ayrılmasını istemediğini de açıkladı. Babacan daha önce atacakları bir ayrılık adımının mevcut düzeni olumsuz etkileyeceği korkusuyla bundan kaçındıklarını ifade etti.

Ülkenin içinde bulunduğu durumla ilgili kendini büyük bir vebal altında hissettiğini söyleyen Babacan, gelinen noktada partiden ayrılmasının kaçınılmaz olduğunu vurguladı.

“BAŞKANLIK SİSTEMİ SONRASI EKONOMİK KRİZ ÇIKTI”
Başkanlık sistemi konusunda kendisini geri çektiği ve yeni sisteme inanmadığı şeklindeki eleştirilere Babacan, başlangıçta başkanlık sistemiyle ilgili kısa bir test süreci olduğu ve yeni sisteme geçtikten iki ay sonra Türkiye’de büyük bir ekonomik krizinin gözlemlendiği yanıtını verdi.

Başkanlık sistemiyle ilgili birçok argümanın karşılıksız kaldığını söyleyen Babacan, yeni ekonomi programlarını değerlendirirken bu programların bir karşılığının olmadığını bunlara güven duyulmadığını söyledi.

Son 4 yılın insanları dinlemek için iyi bir fırsat olduğunu belirten Ali Babacan, Türkiye ile ilgili iyi bir strateji belirleme konusunda çalıştığını açıkladı.

ABDULLAH GÜL’ÜN DESTEĞİ
Abdullah Gül konusunda da açıklamalarda bulunan Ali Babacan, Gül’ün Cumhurbaşkanlığı döneminde kanunlara pek çok konuda müdahale ettiğini söylerken kendi kaygılarıyla Abdullah Gül’ün kaygılarının aynı olduğunu ifade etti.

Gül’ün aktif siyaseti bıraktığını hatırlatan Babacan, Gül’ün kendi çalışmalarına katkı sağladığını belirtti ve eski cumhurbaşkanından destek aldıklarını doğruladı.

YENİ PARTİ ÇALIŞMALARI
‘Üzerinde çalıştığımız siyasi parti geniş toplum kesimlerine hitap eden bir çalışma’ diyen Babacan, gerçekçi bir Türkiye tasarımı yapmak istediklerini söyledi.

İttifak ve ortak aday dertlerinin olmadığını söyleyen Babacan, amaçlarının Türkiye’yi yönetecek bir siyasi parti oluşturmak olduğunu belirtti. ‘Siyasi itibarını koruyan herkesle irtibat içindeyiz’ açıklamasında bulunan Babacan, kararları tek başına almadığını açıkladı.

Beşir Atalay, Nihat Ergün ve Sadullah Ergin gibi eski AKP’lilerle birlikte çalışıp çalışmayacağı sorulan Ali Babacan, kurulacak kadronun ağırlıklı olarak AKP’lilerden oluşmayacağını belirtti.

Çalışma arkadaşlarının içinde AKP’lilerin çoğunlukta olmadığını belirten Babacan, “AK Parti gittikçe erozyona uğruyor” dedi.

PARTİNİN KURULUŞUYLA İLGİLİ TARİH VERDİ
Partinin kuruluş takvimi kapsamında, yıl sonu tüzel kişiliğin kurulacağını belirten Ali Babacan, teşkilatlanmanın 2020 yılı içinde gerçekleşeceğini açıkladı. 700 kişiyle birebir görüştüğünü söyleyen Babacan, katılmak isteyen çok sayıda kişi olduğunu ve çalışmaların sürdüğü mesajını verdi.

Partinin adıyla ilgili tartışmalara ilişkin Babacan henüz isim ve logo üzerindeki çalışmaların devam ettiğini işaret etti.

“AHMET DAVUTOĞLU İLE BİRLEŞME ZOR”
Davutoğlu ile ilgili Ali Babacan, “Ahmet Davutoğlu bize birleşme teklifinde bulundu. Kendi merkezli bir hareket başlattı. Biz daha sonra başladık biz daha farklı bir metot ile devam edeceğiz. Ben birleşmeyi zor görüyorum. Gerçekçi görmüyorum” dedi.

Türkiye’de ifade özgürlüğü sorunu olduğunu belirten Babacan, hedeflerinin önce insan olduğunu söyledi. Gençlerin sosyal medyadan mesaj paylaşmaktan bile çekindiğini ifade eden Babacan, fırsat eşitliğini getireceklerini söyledi.

2019 YILI EKONOMİK KRİZİ
Türkiye’nin 2008 krizinden rahat çıktığını belirten Ali Babacan, o dönemde Türkiye’nin gerekenleri yaptığını ancak şu anki durumda gerekenlerin yapılmadığını belirtti.

Dış politika ve Suriye konusunda da açıklamalarda bulunan Ali Babacan, Türkiye’nin siyasi birliği ve toprak bütünlüğünün kırmızı çizgileri olduğunu söyledi.

Babacan, “Son dönemde NATO içinde bir ayrışma var. ABD, NATO’ya farklı bakıyor. Avrupa kendi düzenini kurmak istiyor. İngiltere bir Brexit sürecinde. AB’nin kuzeyi ve güneyi birbirinden uzaklaşıyor. İşler farklı bir düzene gidebilir be nedenle Türkiye’nin kendi iç istikrarı çok önemli. Çıkarlar için Türkiye’nin herkesle konuşabilmesi gerekir” ifadelerini kullandı.

Türkiye’nin hangi ülkelerle ittifak halinde olması gerektiğiyle ilgili Babacan, “Hangi ülkelerde insan birey olarak daha değerliyle bizim o ülkelerle daha iyi ilişkiler kurmamız lazım. Ancak Türkiye, demokrasinin olmadığı ülkelerle de iyi ilişkileri olabilir” dedi.

‘Ali Babacan batı finans çevrelerinin adamı’ iddialarına Babacan, “Ben Hazineden Sorumlu Devlet Bakanıydım ve AB ile ilişkilerden sorumluydum. Bu süreç içerisinde Avrupalı kuruluşlarla yakın çalıştık. Avrupa Birliği üyeliği hedefimiz vardı. Dünya finans çevreleriyle ilişkili olmamızdan doğal bir şey yok. Bunlar tamamen boş iddialar” yanıtını verdi.

“İŞSİZLİK EN YÜKSEK DÖNEMDE”
Babacan, “Şu anda piyasalarda kısa vadeli yatırım geliyor ancak uzun vadeli gelmiyor. Çünkü Türkiye’nin ön görülebilir olmadığını görüyorlar. Bu nedenle işsizlik artıyor. Genç işsizlik ve genel işsizlik en yüksek durumda. İşsizliğin düşmesi için uzun vadeli yatırım gerekiyor” ifadelerini kullandı.

Bakanlık yaptığı dönemle ilgili Halkbank hakkında ABD’de açılan soruşturma için Babacan, “Hükümetin bankalara bir talimatı olmaz. Kamu bankalarının yaptıklarında hükümetin sorumluluğu yoktur” dedi.

Parti kurma çalışmalarının yavaşlamasıyla ilgili ekonomik kriz oluşmasının beklendiği iddiasına Babacan, “Yerel seçimler olsun, arkasından AK Parti’den ayrılırım diye başladık fakat 31 Mart’ta seçim bitmedi. O yüzden uzadı. Ekonomik bir neden yoktu. Seçimler bitsin ortalık rahatlasın diye bekledik” yanıtını verdi.

PARLAMENTER SİSTEME GERİ DÖNÜŞ
Parlamenter bir sisteme geri dönmek istediklerini belirten Ali Babacan, denge ve kontrol sisteminin sağlandığı bir parlamentonun oluşturulması gerektiğini belirtti.

Türkiye’nin yeniden güçlü bir parlamentonun kurulmasına ihtiyacı olduğunu belirten Babacan, demokrasinin parlamento sistemiyle yaşatılması gerektiğini söyledi.

Aleviler ve Kürt meselesiyle ilgili Babacan, “Biz her vatandaşımızı kendini tanımladığı gibi kabul edeceğiz” dedi.

ATATÜRK’E BAKIŞI
Atatürk’e bakış açısı konusunda Babacan, “Mustafa Kemal Atatürk, Cumhuriyetin kurucusudur. Türkiye’nin istikrarı, toprak bütünlüğü varsa bunun sebebi Cumhuriyetin temellerinin sağlam atılmış olmasındandır. Bu ülkenin sağlam duruşunun en önemli temeli Mustafa Kemal Atatürk’tür. Atatürk’ü tartışma konusu yapmak abestir” ifadesini kullandı.

Partinin kuruluşuyla ilgili mali konulara da değinen Babacan, “Genel anlamda Türkiye’de israf çok, siyasette de israf var. Parti açılınca bağış kampanyaları başlayacak. Kayıt dışı bir kuruş olmayacak” dedi.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Okuyucu yorumları ile ilgili olarak açılacak davalardan Sözcü18.com sorumlu değildir.
Önceki ve Sonraki Haberler