Anayasa Paketinin ayrıntıları belli oldu!

Anayasa Paketinin ayrıntıları belli oldu!

AK Parti'nin açıklayacağı Anayasa değişikliği

paketinde 3'ü geçici madde toplam 26 maddeden oluşuyor.

AK Parti'de bir süredir çalışmaları devam eden Anayasa değişikliğine ilişkin taslak metin yürütme ve yürürlük düzenlemeleri dahil olmak üzere toplam 23 maddeden oluşuyor.

Taslakta Anayasa'nın 10, 20, 23, 41, 53, 69, 74, 84, 94, 125, 128, 129, 144, 145, 146, 147, 148, 149, 156 ve 159. maddelerinde değişiklik; geçici 15. maddenin yürürlükten kaldırılması ile geçici üç madde eklenmesi öngörülüyor.

YAŞ kararları yargı denetimene alınıyor.

Askere yargı yolu açılıyor.

Anayasa Mahkemesi'nin yapısı değşiyor. Üyeler 12 yıl için seçilecek. 19 üyeden oluşacak, 3 üye meclis, 16 üye Cumhurbaşkanı tarafından seçilecek.

HSYK'nın yapısı değişiyor. 21 asıl, 10 yedek üyesi olacak.

Geçici 15.madde kaldırılıyor. 12 Eylül'e yargı yolu açılıyor.

Kamu denetiçiliği kavramı oluşturuluyor.

Siyasi yasaklar 5 yıldan 3 yıla iniyor.

Memura toplu sözleşme hakkı

AK Parti'nin uzun bir süredir üzerinde çalıştığı Anayasa değişikliği paketi hem partilere hem de kamuoyuna açıklanıyor. Başbakan Yardımcısı ve Devlet Bakanı Cemil Çiçek, Adalet Bakanı Sadullah Ergin ve AK Parti Grup Başkanvekili Bekir Bozdağ'dan oluşan AKP'li heyet sırayla CHP, BDP ve MHP gruplarını ziyaret ediyor. Heyet, DSP Genel Başkanı Masum Türker'i parti genel merkezinde, Demokrat Parti Başkanı Hüsamettin Cindoruk'u ise Celal Bayar Köşkünde ziyaret ediyor.

Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Cemil Çiçek, anayasa değişikliği konusunda uzlaşı arayışı içinde olduklarını söyledi. Çiçek, anayasa değişikliğinde amaçlarının kendi iktidarlarını güçlendirmek değil, her alanda halkın iktidarını tesis etmek olduğunu belirtti.

Çiçek, Adalet Bakanı Sadullan Ergin ve AK Parti Grup Başkan Vekili Bekir Bozdağ ile birlikte basın toplantısı düzenledi. Çiçek, Türkiye'nin yeni bir anayasaya ihtiyaç olduğunu belirterek, kendileri açısından beş maddenin dışında bütün maddelerin bütünlük içerisinde ele alınmasını arzu ettiklerini hatırlattı. Türkiye şartları içinde anayasa değişikliğini yapmak imkanlarının olmadığına işaret eden Çiçek, anayasaların uzlaşı metini olduğunu ve hala uzlaşı arayışı içinde olduklarını belirtti.

Mevcut anayasanın tepki anayasası olduğunu ve bunun arızalarının yaşandığına dikkat çeken Çiçek, anayasanın Türkiye'nin ihtiyaçları karşılayacak durumda olmadığını kaydetti. Çiçek, mevcut anayasa ile AB sürecinin yürütmesinin zor olduğunun altını çizdi. Çiçek, ilerleme raporunda zikredilen hususların yerine getirilmesi için anayasa değişikliğinin zaruri olduğunu belirtti. Türkiye'nin 21. yüzyılı bu anayasa ile karşılamasının doğru olmadığını belirten Çiçek, amaçlarının kendi iktidarlarını güçlendirmek değil, halk egemenliğini her alanda tessis etmek, halkın iktidarını güçlendirmek olduğunu söyledi. Çiçek, iktidarların geçici olduğunu, tek değişmeyecek olanın halkın iktidarı olduğunu belirtti. İşleyen bir demokrasi istediklerini söyleyen Çiçek, TBMM'nın anayasa yapamayacağı yönündeki görüşleri eleştirdi. Çiçek, "TBMM'nin dışında anayasa yapacak merci yoktur. Bugünkü Meclis'in anayasa yapamayacağı yönündeki görüşleri asla kabul etmiyoruz." dedi. (Kaynak: sabah.com.tr)
 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Okuyucu yorumları ile ilgili olarak açılacak davalardan Sözcü18.com sorumlu değildir.
Önceki ve Sonraki Haberler