Asıl sahibi Kremlini geri istiyor!

Asıl sahibi Kremlin'i geri istiyor!

Korkunç Ivan'ın soyundan olan

ve 1598'e dek hüküm süren prens Rurik'in torunlarını temsil eden Prensler Vakfı isimli örgüt, atalarının Kremlin'in inşa edip burada yaşadıklarını ve Kremlin'in gerçek sahiplerine geri verilmesi gerektiğini savunuyor.

47 yaşındaki Moskovalı işadamı Valeri Kubarev ailelerinin bu prensin soyundan geldiğini söylüyor ve "Rus yetkililere Kremlin'in Ruriklere ait olduğunu hatırlatmak istiyorum" diyor.

Kubarev, Kremlin'in içindeki dört salondan en az birinin veya 19 kulesinden birkaçının başkanı olduğu Prensler Vakfı tarafından 'belirsiz süre için günün 24 saati kullanılmasına izin verilmesini talep ediyor.

Kremlin, Rusya'nın olaylı tarihinde birçok kez el değiştirdi ve geçmişteki sahipleri arasında iki kraliyet hanedanı bulunuyordu. Bunlardan biri Rurik'ti. Dahna sonra Bolşevikler ve son olarak modern Rus devleti Kremlin'in sahibi oldu.

Rus devleti için sorun olan, Kremlin'in kayıtlara geçirilmiş resmi bir mülkiyetinin olmayışı. Kubarev, vakfına Kremlin içinde yönetim haklarına sahip olarak kültürel, siyasi ve dini  etkinlikler düzenlemesine izin verilmesini ve Rus Ortodoks Kilisesi'nin başına da burada bir yer verilmesini istiyor.

Kubarev, "Burası bizden satın alınmadı, yasal bir şekilde alınmadı ve federal yetkililerin Kremlin üzerinde hiçbir hakkı yok. Rurikler gayrimenkullerinin geri verilmesini istiyor, gayrimenkulun yasa dışı kullanımı karşılığında para ödenmesini ve tazminat talep ediyor" diyor.

Kremlin halihazırda başkanlık sarayı olarak kullanıyor. Devlet Başkanı Dimitri Medvedev'in resmi konutu burada bulunuyor. Medvedev'in yardımcıları da burada.

Hükümetin avukatları ise davayı, 'maskaralık' olarak değerlendrip, kazanılma şansının bulunmadığını söyledi. Ancak Moskova'da bir mahkemenin davayı görmeyi kabul etmesi ve Rus hükümetine kanıtlama sorumluluğu yüklemesi birçok kişiyi şaşırttı.

Öte yandan Rusya'nın diğer kraliyet hanedanı Romanovlar'ın torunlarının sözcüsü, böyle bir talepleri olmayacağını belirtti. (kaynak: gazeteport.com)

HABERE YORUM KAT
UYARI: Okuyucu yorumları ile ilgili olarak açılacak davalardan Sözcü18.com sorumlu değildir.
Önceki ve Sonraki Haberler