Atatürk ve Malatya ile ilgili tartışma devam ediyor

Atatürk ve Malatya ile ilgili tartışma devam ediyor

Manevi kızı evinde duymuş...

Atatürk’ün Selanik’e küçük yaşlarda Malatya’dan gittiği, anne ve babasının da farklı kişiler olduğuna ilişkin Radikal’de yer alan iddialar, gündeme bomba gibi düştü.

Atatürk’ün hayat öyküsüne dönük tartışma doğuracak yeni bilgiler de ortaya çıktı. Bunlardan en çarpıcı olanı, geçen günlerde trafik kazasında hayatını kaybeden Atatürk’ün ‘manevi kızı’ Ülkü Adatepe’nin sözleri. Adatepe’nin yılda iki kez Malatya’ya gittiği söyleniyor. Bu gidişlerin birisi de 2007 yılı ekim ayına denk geliyor. Malatya’da protokolün katıldığı bir ‘Cumhuriyet Balosu’ düzenleyen Adatepe, dikkat çekici bir açıklama yapıyor. Adatepe, “Atatürk’ün ailesi Malatya’dan Selanik’e gitti. Ata’nın evinde bu konuşmayı duydum” diye demeç veriyor. Bu açıklama, 10 Ekim 2007 tarihinde Malatya Yeni Haber gazetesinde yayımlanıyor. 
 
Yazar Fatih Bayhan, Atatürk ailesi üzerine 1997 yılından bugüne çalışma yapıyor. “Mustafa’dan Kemal’e: Atatürk ’ün Büyük Sırrı” adıyla hazırladığı kitabında, devletin resmi kayıtları ile ilk kez yayımlanacak belgeler yer alıyor. Kitapta, Atatürk ’ün anne ve babasının Mehmet Reşat Bey ile Ayşe Hanım olduğu, küçük yaşta babası şehit olunca Malatya ’dan halası Zübeyde Hanım’ın yanına götürüldüğü, annesinin ölümünden sonra da halası Zübeyde Hanım’ın nüfusuna kaydedildiği iddia ediliyor. Bayhan, Ali Rıza Efendi’nin Malatya ’dan Selanik’e gidiş belgesinin Kültür Bakanlığı’nın yayımladığı “Atatürk’ün Soykütüğü Üzerine Bir Çalışma” adlı eserde olduğunu söylüyor “Ali Rıza Bey’in babası Kırmızı Hafız Efendi’nin torunu Salih Efendi şecerede ‘oğul’ olarak gösteriliyor. Salih Efendi’nin tam soyağacı Kültür Bakanlığı’nın çıkardığı kitapta var. Bu çalışma Akçadağ’daki aileyi açıkça ortaya koyuyor.” 
 
Atatürk’ün kız kardeşi Makbule Hanım’ı biliyoruz. Araştırmacı Bayhan, bir de “Ömer” isminde şehit erkek kardeşi olduğunu söylüyor. Atatürk’ün kardeşi olduğu iddia edilen Ömer Çakır, Çanakkale’de şehit düşüyor. Ömer Çakır’ın iki oğlu Ahmet ve Mehmet. Malatya Akçadağ’da çiftçilik yapmış. İkisi de şu anda hayatta değil. Ancak, çocukları ve yakınları Akçadağ’da yaşıyor. Bayhan’a göre, Atatürk’ün yeğenleri Ahmet ve Mehmet’ten olan ve Akçadağ’da yaşayan akrabalarının sayısı 50 civarında. 
 
‘Malatya’dan göç ettiler’ 
Geçen günlerde hayatını kaybeden Atatürk’ün manevi kızı Ülkü Adatepe’nin, 2007 yılında düzenlediği Cumhuriyet Balosu’nda yaptığı konuşmaya dair Malatya Yeni Haber gazetesinde yer alan haber de iddiayı güçlendiriyor. Adatepe gazeteye, Atatürk’ün ailesinin de Malatya’dan Selanik’e göç ettiğini ve buna dair konuşmalara Atatürk’ün evinde tanık olduğunu söylemiş. 
 
Tarihçiler ne diyor?
Atatürk’le ilgili iddialarını tarihçilere sorduk. Prof. Dr. Cemil Koçak, şimdiye kadar bu yönde bilgiye rastlamadığını belirtirken, “Kitap çıktığında incelemek lazım” dedi. Diğer tarihçilerin konuya dair yorumları ise şöyle: 
 
Tarihçi Ayşe Hür: "Belgeleri hiç görüp okuyamadığım için bilemiyorum ama olabilir. Atatürk ’ün geçmişi çok iyi bilinen bir konu değil. Muğlak, bulutlu bir hikâye var elimizde. 1930’larda aile kökenini, soyunu sopunu araştırmak için bir araştırma emri veriyor. O araştırmada nasıl bilgilere varıyor ya da bir bilgiye varılıyor mu bilemiyoruz, o çalışmadan bir şekilde vazgeçiliyor. Kitabı bekleyelim bence. Bu tür sorular gerçeğe ulaşmak için yapılıyorsa, faydalı." 
 
Türk Tarih Kurumu eski Başkanı Yusuf Halaçoğlu: "Atatürk Malatyalı değil. Atatürk’ün doğduğu eve kadar pek çok ayrıntıyı biliyorum. Selanik nüfus kayıtlarında da var. Kocacık Yörüklerinden. Kocacık Yörükleri Konya ile Ankara bölgesinde yaşarlar. Rumeli’ye nakledildiler. Rumeli’dekilerin yaşadıkları yer asıl Bulgaristan taraflarıdır. Fakat bir grubu Makedonya taraflarına yerleşti. Kocacık Köyünde dedesi Kırmızı Hafız Ahmet Efendi var. Onun zamanında Selanik’e göç ettiler."
 
‘Malatyalı Atatürk ’ Twitter ’da büyük tartışma yarattı nediyosun 
Rüya @ruyaselcuk 
Atatürk Malatyalı haberleri Atatürk ’ü itibarsızlaştırma projesi diyenler, Malatya ’lıysa itibarsiz, Selanik’liyse itibarli mı oluyor? 
 
Berxwedan Yaruk @BerxwedanYARUK 
Atatürk Malatyalı ve Kürt ise “Kürtler bu ülkede işadamı oluyor, vekil oluyor başbakan oluyor”a bir de “Kürtler Atatürk bile oluyor” eklenir:) 
 
lz..! @dubdubadub 
Atatürk malatyalı ise ben bayılırım memleketime:) o seçim haritalarında gördüğünüz sarı renkteki bir şehirden ibaret değil malatya merak etmeyin 
 
Furkan Çayır @frkncyr 
Atatürk Malatyalı değil o da benim gibi Malatyada doğmuş ama aslen oralı değil ben yıllardır bunu anlatmaya çalıştım dinlemediler. 
 
Ali Şahin @alisahin2000 
Atatürk Malatyalı ama Akçadağlı değil ki, Pütürgeli. Hem tapu, hem görüntülü asparagas kitabı @omer_sahinn nasıl ciddiye alır aklım almıyor 
 
Dilan Kayhan @DilanKyhan 
Atatürk Malatyalı olsun, olmasın sizin o kücücük beyininizle Malatyayı küçümseme gibi bi hakkınız yok Bknz: İsmet İnönü de, Turgut Özal da Malatyalıydı 
 
Gökhan Dündar @Dundar_Gokhan 
Atatürk Malatyalı’ysa eğer hiç bu kadar Malatyalı olduğum için gururlanmazdım :) 
 
Emir Han @RealEmirHan 
O’nun ilkelerine sahip çıkmayıp %68’i AKP ’ye oy vermiş bir ilin Atatürk Malatyalı olduğu uydurma haberiyle gururlanmaya hakkı yoktur. 
 
muhammed keskin @kskn_muhammed 
Atatürk Malatyalı diyorlar, kesin doğrudur . Zaten lider, siyasetçi dedin mi bizim memleketten çıkıyor. Şaşırmamak lazım .. 
 
İlker Tekşan @ilkerteksan5452 
Atatürk Malatyalı diye çıkan iddaa asılsız olabilir.. düşensenize siz hiç mavi gözlü, sarı saçlı malatyalı gördünüz mü ? - ben hiç görmedim. 
 
Zeynep Akdağ @zynpakdag 
Atatürk Malatyalı yazısını okumadan klavyelerine saldıranlar beyninizdeki tek hücrede intihar etmek üzere.. 
 
Ülkühan Zekioğlu @ulkuhanzekioglu 
“Atatürk Malatyalı ise bizi kandıranlar hesap versin” diyenler. Ezberlediğiniz tarihi Atatürk’ün ta kendisi yazdı. Müdür o, ona konuşun. 
 
Sezen Güner @GnerSezen 
Şimdide Atatürk Malatyalı mı oldu? Bu insanların derdi ne o Selanikte parlayan bi güneşti şimdi parıltısını Ankara’ya devretti. 
 
Demet Üncel @Demetncel 
Atatürk malatyalı mı bılemem ama bir malatyalı olarak büyük önderle aynı ulustan olmak bile gurur verici. 
 
Mehmet Besir@Mehmet_Bsr 
“Atatürk Malatyalı“ çıkınca kemalist güruh telaşlanmış.. E normal tabi.. Selanik’li Atatürk ayrı bi karizmatikti hani..
 
kaynak: radikal.com.tr

HABERE YORUM KAT
UYARI: Okuyucu yorumları ile ilgili olarak açılacak davalardan Sözcü18.com sorumlu değildir.
1 Yorum
Önceki ve Sonraki Haberler