Avrupa Konseyi'nden Selahattin Demirtaş çağrısı

Avrupa Konseyi'nden Selahattin Demirtaş çağrısı

Avrupa Konseyi Bakanlar Komitesi, eski HDP Eş Başkanı Selahattin Demirtaş'ın serbest bırakılması çağrısında bulundu.

Avrupa Konseyi Bakanlar Komitesi’nin, Osman Kavala’nın yanı sıra tutuklu eski HDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş ile ilgili de AİHM kararının uygulanmamasını değerlendirdiği toplantıya yönelik kararlar açıklandı.

Komite, AYM’nin en kısa sürede Demirtaş başvurusunu, AİHM kararları ile uyumlu bir şekilde karara bağlaması ve Türkiye’ye Demirtaş’ı serbest bırakma çağrısı yaptı. Komite, Demirtaş ile ilgili durumu mart ayında yeniden görüşme kararı alırken, Türkiye’nin itirazı ise kabul edilmedi.

Komite, Demirtaş ile ilgili aldığı diğer kararda ise Türkiye’nin sunduğu eylem planı çerçevesinde, tam yargı bağımsızlığını sağlamaya yönelik adımlar atmaya çağırdı ve bu çerçevede Hakimler ve Savcılar Kurulu’nun yapısının değiştirilmesi için yasal düzenleme yapılmasını istedi. Siyasi özgürlükleri, çoğulculuğu ve özellikle seçilmiş kişiler için ifade özgürlüğünü güçlendirecek adımlar atılması çağrısını yineledi.

İHLAL PROSEDÜRÜ BAŞLATMA KARARI

Bakanlar Komitesi, iş insanı Osman Kavala ile ilgili AİHM kararını uygulamadığı için Türkiye ile ilgili ihlal prosedürünü uygulamak için düğmeye basma kararı aldı.

Türkiye’nin bundan sonra atacağı adımlar, başta 2 Şubat’ta Komite’nin alacağı karar için de belirleyici olacak.

Avrupa Konseyi’nin icra organı olan Bakanlar Komitesi, Osman Kavala ile ilgili AİHM kararını uygulamadığı için; Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi’nin 46’ncı maddesi çerçevesinde Türkiye hakkında ihlal prosedürünü başlatacağı ihtarında bulunurken bir de “aralık kapı” bıraktı.

TÜRKİYE'YE SÜRE VERDİ

AİHM kararının nasıl uygulayacağını belirtmesi için Türkiye’ye 19 Ocak’a kadar süre verdi. Bu süre ise Kavala’nın 17 Ocak’taki duruşma tarihi göz önüne alınarak belirlendi. Eğer bu tarihe kadar Kavala serbest kalmazsa ve tutukluluk şartları değişmezse, Komite; 2 Şubat’ta yapacağı yeni toplantıda kendi görüşü ile birlikte Türkiye’nin de görüşünü AİHM’e ileterek ihlal sürecini resmen başlatacak. AİHM Büyük Daire de Kavala kararının yerine getirilmediğini tespit ederse, alınacak önlem veya yaptırımları değerlendirmesi için davayı, Bakanlar Komitesi’ne gönderecek.

Mahkeme, kararın yerine getirildiği tespitinde bulunursa, Bakanlar Komitesi’ne olumlu bildirimde bulunacak ve süreç geriye yürümeye başlayacak.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Okuyucu yorumları ile ilgili olarak açılacak davalardan Sözcü18.com sorumlu değildir.
Önceki ve Sonraki Haberler