AYM kararından sonra Barış Akademisyenleri’ne ilk beraat

AYM kararından sonra Barış Akademisyenleri’ne ilk beraat

AYM’nin ‘ifade özgürlüğü’ saptamasından sonra, çeşitli mahkemelerde yargılanan Barış Akademisyenleri davalarında ilk beraat kararı verildi. 30. ACM’de duruşması görülen akademisyen Özlem Şendeniz beraat etti.

“Bu Suça Ortak Olmayacağız” bildirisini imzaladıkları için “terör örgütü propagandası yapmak” suçlamasıyla yargılanan akademisyenlerin davasında, Anayasa Mahkemesi (AYM) kararından sonra ilk beraat geldi.

Çağlayan’daki İstanbul Adliyesi, 30. Ağır Ceza Mahkemesi’nde karar duruşması görülen Iğdır Üniversitesi’nden Arş. Gör. Özlem Şendeniz‘in beraatine karar verildi.  Şendeniz ve avukatı İlayda Önal’ın hazır bulunduğu duruşmada savcı, sanığın Terörle Mücadele Kanunu (TMK) 7/2 maddesinden cezalandırılmasını istediği mütalaasını değiştirdiğini belirterek yeni mütalaayı açıkladı.

Bianet’de yer alan habere göre, mütalaada Barış İçin Akademisyenlerin AYM’ne yapmış oldukları bireysel başvurular sonucunda Yüksek Mahkeme’nin bildirinin ifade özgürlüğü kapsamında kaldığı doğrultusunda karar verdiğini söyledi ve sanığın beraatini istedi. Mahkeme, AYM kararı uyarınca Şendeniz’in beraatine karar verdi.

baris-akademisyenleri-beraat-resim-09.jpg

Araştırma Görevlisi Özlem Şendeniz KHK ile Iğdır Üniversitesinden ihraç edilmişti

KARAR NE ANLAMA GELİYOR? 
Geçtiğimiz adli yılın 20 Temmuz’da sona ermesinin ardından 26 Temmuz’da Anayasa Mahkemesi (AYM) Genel Kurul, 10 akademisyenin bireysel başvurularıyla görüştüğü dosya üzerinden “hak ihlali” kararı vermişti. AYM, başvuruculara 9 bin lira tazminat ödenmesine, ihlalin ortadan kaldırılmasına ve yeniden yargılama yapılması için karar örneğinin yerel mahkemelere gönderilmesine de hükmetmişti.

AYM’nin kararına göre, devam eden davalar ve kesinleşmiş cezalar için yerel mahkemelerin yeniden yargılama yaparak beraat kararı vermesi, istinaf aşamasında olan dosyalar için de bozma kararı verilmesi gerekiyor.

OHAL KOMİSYONU DA DİKKATE ALMAK ZORUNDA 
AYM kararını, ihraç edilen akademisyen başvurularını henüz karara bağlamayan OHAL Komisyonu da dikkate almak zorunda ancak buna rağmen aksi kararlar verebiliyor. Bu durumda ise kişilerin Danıştay’a başvuru hakkı doğuyor. AYM kararı Danıştay için bağlayıcı olsa da ihraç kararlarının yine kalkmaması söz konusu olursa, bu konu da ayrıca AYM önüne gelecek.
 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Okuyucu yorumları ile ilgili olarak açılacak davalardan Sözcü18.com sorumlu değildir.
Önceki ve Sonraki Haberler