AYM'den 'Barış istiyoruz' afişine özgürlük

AYM'den 'Barış istiyoruz' afişine özgürlük

Anayasa Mahkemesi (AYM); Ankara Üniversitesi Cebeci Kampusu’nda, 2016’da terör örgütleri PKK ve IŞİD’in düzenlediği katliamları protesto etmek için afiş asan öğrencilere idari para cezası kesilmesini hak ihlali olarak gördü.

Mahkeme, gerekçesinde “Yaşanan terör saldırılarına dikkat çeken ve saldırılarda ölenlerin unutulmaması çağrısı içeren afişin asılmasının bir düşünce açıklaması mahiyetinde olduğu hususunda kuşku bulunmamaktadır” dedi. 

Ankara Üniversitesi Cebeci Yerleşkesi’nde bir grup öğrenci, ülkede yapılan bombalı saldırıları protesto etmek amacıyla 22 Mart 2016’da toplandı. Öğrenciler, yerleşkenin üç farklı noktasına “Sarayın İstikrarı / 5 Haziran 2015 HDP Diyarbakır Mitingi / 20 Temmuz 2015 Suruç / 10 Ekim 2015 Ankara Barış Mitingi / 12 Ocak 2016 Sultanahmet Meydanı / 6 Şubat 2016 Cizre Bodrum Katı / 17 Şubat 2016 Genelkurmay Önü / 13 Mart 2016 Güvenpark / 19 Mart 2016 İstiklal Caddesi / Katliam, Kan, Yayın Yasağı, Gözyaşı Öğrenci Kolektifleri” ibarelerinin yazdığı pankartlar astı. Fakülte yönetiminin çağrısı üzerine polis, yerleşkeye girerek pankartları indirdi ve 8 öğrenciyi gözaltına aldı. Emniyet’e götürülen öğrencilere Kabahatler Yasası uyarınca izinsiz afiş astıkları gerekçesiyle 219’ar TL idari para cezası uygulandı. Ankara 6. Sulh Ceza Hâkimliği, cezaların iptali istemini reddetti. Bu öğrencilerden Burcu Bardakcı, Erdem Yinanç, bireysel başvuru yoluna gitti. 

AYM ‘İHLAL’ DEDİ
Kararın gerekçesinde, gayriresmi raporlara göre Türkiye’de 2016 yılı içinde 17 kez canlı bomba ve bombalı araçla saldırı düzenlendiği; saldırılarda polis, asker ve sivil olmak üzere toplam 298 kişinin hayatını kaybettiği anımsatılarak, şöyle denildi: “Yaşanan terör saldırılarına dikkat çeken ve saldırılarda ölenlerin unutulmaması çağrısı içeren afişin asılmasının bir düşünce açıklaması mahiyetinde olduğu hususunda kuşku bulunmamaktadır. Öte yandan başvuruya konu afişin asılması, öğrencilerinden oluşan bir topluluğun protesto eylemi sırasında gerçekleştiğinden anayasada düzenlenen toplantı ve gösteri yürüyüşü düzenleme hakkına ilişkin güvencelerden yararlanır. Somut olayın koşullarında barışçıl bir protesto gösterisi sırasında başvuruya konu afişin asılması nedeniyle başvurucunun idari para cezası ile cezalandırılmasının zorunlu bir toplumsal ihtiyacı karşıladığı ilgili ve yeterli gerekçe ile ortaya konulamamıştır.” 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Okuyucu yorumları ile ilgili olarak açılacak davalardan Sözcü18.com sorumlu değildir.
Önceki ve Sonraki Haberler