Azerbaycan-Ermenistan savaşı gece boyu sürdü

Azerbaycan-Ermenistan savaşı gece boyu sürdü

Dün sabah saatlerinde Azerbaycan-Ermenistan arasında başlayan çatışmalar kısa sürede savaşa dönüştü. Dün en az 16 askerin ve sivilin yaşamını yitirdiğini açıklayan Dağlık Karabağ, bugün de en az 15 insanın yaşamını yitirdiğini duyurdu.

Yıllardır gerilimin yüksek olduğu Azerbaycan-Ermenistan hattında dün korkulan oldu… Azerbaycan’ın yaptığı açıklamaya göre sabah saatlerinde Ermenistan’dan başlayan saldırı kısa sürede alevlendi.

Azerbaycan’ın karşılık verdiği ve uluslararası kamuoyunun korkuyla izlediği olaylar bugün de devam etti.

Pazar sabahı başlayan olaylar bugün de sabahın ilk ışıklarıyla birlikte devam ediyor… Azeri ve Ermeni kuvvetleri çatışmanın devam ettiğini ve ağır silahların kullanıldığını duyurdu.

Ermenistan Savunma Bakanlığı, çatışmanın bütün gece sürdüğünü açıklarken Azerbaycan Savunma Bakanlığı da Ermenistan ordusunun Terter kasabasına ateş açtığını duyurdu.

ŞİMDİYE KADAR ONLARCA İNSAN ÖLDÜ
Dün Erivan yönetimi Azerbaycan’a ait çok sayıda tank, helikopter ve İHA’nın imha edildiğini açıklarken Bakü’den buna yalanlama geldi. Azeri yetkililer Ermenistan’ın bu açıklamalarında gerçeklik payı olmadığını duyurdu. Dün bunlar yaşanırken bugün de Dağlık Karabağ’dan yeni bir açıklama geldi.

Dağlık Karabağ, 16 asker ve sivilin yaşamını yitirdiğini duyurdu. Azerbaycan’ın saldırısında 100’den fazla insanın yaralandığı kaydedildi. Bugün Dağlık Karabağ, 15 askerin daha yaşamını yitirdiğini açıkladı. Böylelikle Dağlık Karabağ’da en az 31 insanın yaşamını yitirdiği belirtildi.

2016’dan beri en sert çatışmayı yaşayan Azerbaycan-Ermenistan hattında Bakü’den de bir açıklama geldi. Azeri yetkililer, Ermenistan’ın saldırısında sivil bir ailenin 5 üyesinin yaşamını yitirdiği belirtildi.

Dün öğle saatlerinde Ermenistan ve Dağlık Karabağ topyekun seferberlik ve sıkıyönetim kararı alırken, Azerbaycan da sıkıyönetim ilan edildiğini duyurdu.

12 OSA UÇAKSAVAR FÜZE SİSTEMİ İMHA EDİLDİ
Azerbaycan Savunma Bakanlığı yaşananlarla ilgili bir açıklama yaptı. Yapılan açıklamada, “Ermenistan silahlı kuvvetlerinin savaş faaliyetini önlemek ve sivil halkın güvenliğini sağlamak için Azerbaycan Ordusu komutanlığı tüm cephe boyunca bir karşı saldırı başlatmaya karar verdi. Personelimiz ve tank birimlerimiz, füze ve topçu birlikleri, cephe uçakları ve insansız hava araçlarının desteğiyle, cephede ve savunma derinliklerinde bulunan çok sayıda Ermeni kuvveti, askeri tesis ve askeri teçhizatı tespit edip imha etmektedir. Sahadan edinilen bilgilere göre, Ermeni hava savunma birimlerinin 12 OSA uçaksavar füze sistemi farklı yönlerde imha edildi. Azerbaycan Hava Kuvvetleri’ne ait bir savaş helikopteri Tatar yönünde düşürüldü, mürettebat yaşıyor” ifadesini kullandı.

2016’dan beri en büyük çatışmayı yaşayan Azerbaycan-Ermenistan, dünya petrol ve doğalgaz koridorunda bulunan ve bu sebeple çok büyük bir öneme sahip olan bölgede korkulu anlar yaşanmasına sebep oldu.

“GÜNEYDEKİ POZİSYONLARI KAYBETTİK”
Azerbaycan, bölgedeki 7 köyün kontrolünü ele geçirdiğini açıkladı. Dağlık-Karabağ başta bu açıklamayı yalanlarken daha sonra “bazı pozisyonların kaybedildiğini” doğruladı.

Azerbaycan-Ermenistan hattında sıcak çatışma sürüyor. Azerbaycan ordusu hızla ilerken, Ermenistan işgali altındaki Dağlık Karabağ'ın sözde lideri Arayik Harutyunyan'dan itiraf gibi açıklama geldi. Harutyunyan, “Karabağ'ın güneyindeki tüm pozisyonları kaybettik. Düzinelerce ölümüz ve yarılarımız var. Azerbaycan F-16 ve Türk İHA Bayraktar kullanıyor. Azerbaycan yalnız değil, Türkiye de var” diye konuştu.

Azerbaycan Başsavcılığı, Ermeni güçleri tarafından Azerbaycan’ın Naftalan kentine bağlı Gaşaltı köyüne havan topu saldırısı düzenlendiğini duyurdu. Saldırıda 5 sivilin öldüğü açıklandı.

TRUMP: DURDURABİLİR MİYİZ GÖRECEĞİZ
Yaşananların ardından başta Türkiye, ABD ve Rusya olmak üzere birçok ülke peş peşe açıklamalarda bulundu. ABD Başkanı Donald Trump, ABD’nin bu şiddeti bitirmek istediğini söyleyerek, “Bizim o bölgede iyi ilişkilerimiz var. Bunu durdurabilir miyiz, göreceğiz” dedi.

ABD Dışişleri Bakanlığı da yaşanan şiddeti kınayarak, tarafların durumu daha kötü hale getirecek hamlelerden kaçınılması gerektiğini söyledi.

ERDOĞAN VE PUTİN YİNE KARŞI KARŞIYA
Başta Libya ve Suriye olmak üzere birçok konuda karşı karşıya gelen Rusya ile Türkiye bu uluslararası krizde de karşıt kutuplarda yer aldı.

Rusya Devlet Başkanı Putin, dün yaşananların ardından Ermenistan Başbakanı Nikol Paşinyan’ı ararken görüşmenin detayları kamuoyu ile paylaşılmadı.

SON DAKİKA GELİŞMESİ!
AZERBAYCAN HAVA SAHASINI UÇUŞLARA KAPATTI
Öte yandan Azerbaycan medyasında yer alan haberlere göre Bakü'ye yaklaşık 2 saatlik mesafedeki Terter şehrinin havadan saldırıya uğramasından sonra Milli Savunma Bakanlığı ülkenin hava sahasını uçuşlara kapattı.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Okuyucu yorumları ile ilgili olarak açılacak davalardan Sözcü18.com sorumlu değildir.
Önceki ve Sonraki Haberler