Barcelona  21 yıl sonra ilk kez son 16'ya kalamadı

Barcelona 21 yıl sonra ilk kez son 16'ya kalamadı

Şampiyonlar Ligi E Grubu'ndaki son maçında Bayern Münih'e 3-0 yenilen Barcelona, 21 yıl sonra ilk kez son 16'ya kalamadı.

Ekonomik krizle boğuşan ve birçok yıldızını kaybeden Barcelona, Teknik Direktör Xavi Hernandez’in gelişine rağmen Şampiyonlar Ligi macerasına devam edemedi. E Grubu son maçında Bayern Münih'e konuk olan Barcelona, Thomas Müller, Leroy Sane ve Jamal Musiala’nın attığı gollerle 3-0 yenilerek grubu 7 puanla üçüncü sırada tamamlayarak Avrupa Ligi’ne gitti. Katalan devi 21 yıl sonra (2000-01 sezonu) ilk kez Şampiyonlar Ligi gruplarından çıkamadı.

HER ŞEY 2017’DE BAŞLADI…

Sözcü'den Alican Özcan'ın derlediği bilgilere göre; Barcelona 14 Şubat 2017’de PSG’ye deplasmanda 4-0 yenildi. Luis Enrique liderliğindeki takımın kadrosu eşsizdi ve Paris’teki yenilgi bir kaza gibi görünüyordu. Ter Stegen, Sergi Roberto, Pique, Umtiti, Alba, Busquets, Iniesta, Andre Gomes, Neymar, Messi ve Suarez o gece kadroda olan isimlerdi. Ve ardından tarihi bir geri dönüşle rövanşı 6-1 kazanarak tur atlamayı başarmışlardı. Ancak bu yenilgi bir kazadan fazlasıydı. Bu, sona ermekte olan muhteşem bir döngünün uyarısıydı ve sadece 3 hafta sonra Juventus'a karşı alınan 3-0’lık yenilgi bunu teyit etti. Luis Enrique sezon sonunda takımdan ayrıldı, Neymar da PSG’ye gitti. Ve Barcelona’nın Şampiyonlar Ligi’ndeki serbest düşüşü başladı.

AVRUPA’DA SOPA ÜSTÜNE SOPA!

2017-18 sezonunda teknik direktörlük koltuğunda Valverde varken Roma’dan ağır bir darbe geldi. Barcelona Olimpico’da 3-0’lık yenilgiyle çeyrek finalde elendi. Tarih bir yıl sonra tekerrür etti. Bu sefer yarı finalde, başka bir büyük sopa: Anfield’da Liverpool’a karşı 4-0. Üç yılda alınan bu ağır mağlubiyetler Barcelona’nın artık Avrupa’da yeterli olmadığı hissini yavaş yavaş oluşturmaya başladı.

SIRADA DAHA KÖTÜ GÜNLER…

Ancak Barcelona için henüz en kötü gün yaşanmamıştı. 2019-20 sezonu pandemi nedeniyle tek maç usulüne göre oynanmaya başladığında kulübede bu kez Setien vardı. Bayern’in 8-2’lik galibiyeti, Lionel Messi’nin kulübe ayrılmak istediğini belirten bir faks göndermesiyle sonuçlandı. Kaotik sürecin sonunda Arjantinli takımda kaldı, çünkü dönemin başkanı Bartomeu yıldız futbolcunun bu isteğini kabul etmedi. Ama Barça’nın Avrupa’da yankılanan düşüşü devam etti. Geçtiğimiz yıl ikinci tura yükselen Barcelona, bu kez PSG’ye direnemedi. İlk maçta sahasında 4-1 yenilen Barcelona, hat-trick yapan Mbappe’ye karşı koyamadı. Rövanşı ise 1-1’lik skorla tamamlayıp Avrupa defterini erken kapattı.

6 MAÇTA 2 GOL, EKSİ 7 AVERAJ

Bayern Münih maçından sonra “Avrupa Ligi’nde mücadele edeceğiz. Barcelona için bu kabul edilir olmamalı ancak kabul etmek zorundayız” diyen Teknik Direktör Xavi şimdi bu gerçekle başa çıkmak zorunda. Paris’te 4-0 yenilen ve MSN (Messi, Suarez, Neymar) hattıyla tarihi bir geri dönüşe imza atan Barcelona’dan geriye hiçbir şey kalmadı. Bu sezon gruptaki ilk maçında Bayern’e 3-0, ikinci maçında Benfica’ya aynı skorla yenilen Barcelona, 6 maç sonunda sadece 2 gol atarak -7 averajla Şampiyonlar Ligi tarihinde uzun süredir alışık olmadığı bir tabloyla karşılaştı.

ŞARAP VE GÜL DÖNEMİ SONA ERDİ

Uzun yıllar Şampiyonlar Ligi ve La Liga’ya ambargo koyan Barcelona artık yeni bir boyuta girdi. Milan’ın hâlâ içinden çıkamadığı, Liverpool’un uzun süre sonra kurtulduğu ve Manchester United’ın kaçmaya çalıştığı bu bataklıkta artık Barcelona da var. Kısacası Barcelona için şarap ve gül yılları sona erdi. 2000-01 sezonundan sonra ilk kez grup aşamasında elendiler ve Avrupa Ligi’nde oynayacaklar. Transferde hoyratça harcanan paralar ve yaşanan ekonomik kriz neticesinde en iyi yıllarına tanıklık ettiğimiz bir devin adım adım çöküşüne de şahitlik ettik. Katalan ekibi artık kurtuluşu yine meşhur altyapısında arayacak. Bu yıpranmışlığın yaralarını sabırla sarmak, alışık olunan başarılı günleri yeniden getirecektir…

HABERE YORUM KAT
UYARI: Okuyucu yorumları ile ilgili olarak açılacak davalardan Sözcü18.com sorumlu değildir.
Önceki ve Sonraki Haberler