Başbakan açıkladı: Emeklilere 2 ikramiye!

Başbakan açıkladı: Emeklilere 2 ikramiye!

Bakanlar Kurulu toplantısı öncesinde bir gelişme yaşandı. Toplantı sonrası hükümet adına Başbakan Yardımcısı ve Hükümet Sözcüsü Bekir Bozdağ'ın açıklama yapması beklenirken açıklama Başbakan Binali Yıldırım'dan geldi.

Bakanlar Kurulu toplantısından seçim paketi çıktı. Kritik toplantı Başbakan Binali Yıldırım başkanlığında saat 15.00’te başladı. Toplantının ardından Başbakan Yardımcısı ve Hükümet Sözcüsü Bekir Bozdağ’ın açıklama yapması bekleniyordu. Ancak yaşanan son dakika gelişmesiyle değişikliğe gidildi ve açıklamayı Başbakan Yıldırım yaptı.

VERGİ VE PRİM BORCU YAPILANDIRILMASI
Vatandaşın devlet kurumları arasında olan anlaşmazlıkları çözüme kavuşturulacağını ifade eden Yıldırım, “Vergi ve prim alacakları yeniden yapılandırılacak. Trafik cezaları, askerlikle, nüfusla ilgili, RTÜK cezaları, köprü otoyol kaçak geçişleri vesaire, kısaca vatandaşın devletle, devlet kurumlarıyla arasında olan anlaşmazlıklar çözüme kavuşturuluyor. Vatandaşla el sıkışılıyor. Bunu yaparken tabi belirli kuralları var. Mesela belediyenin il özel idarelerinin atık su alacakları da buna dahil olacak. 31 Mart 2018 yılından önce borcu olan varsa bunlarla ilgili bir imkan getireceğiz. Vatandaşlarımız 36 ay içinde borcunu ödeyebilecek. Borçlarını peşin ödemek isteyenlere de faizin yüzde 90 civarında indirim yapılacak. Piyasada çok beklenti haline gelen stok affı da bulunuyor. Onlar için de düzenleme yapılacak” ifadelerini kullandı.

GENÇLERE YENİ DESTEK
Genç girişimcilere daha önce verilen desteklerin genişletileceğini dile getirilen Yıldırım, “Genç girişimciliğe yönelik desteğe bir yenisini daha ekliyoruz. 18-29 yaş arasında iş yeri açmak isteyen gençler var, bunlara daha önce 3 yıla kadar vergi kolaylığı getirmiştik. Ona şimdi bir ilave daha getiriyoruz. Bu 3 yıllık gelir vergisi desteği devam edecek bunun yanında 1 yıl boyunca BAĞ-KUR primi ödemeyecekler. Bu borcu devlet olarak biz ödeyeceğiz” dedi.

YAŞLILIK AYLIĞI 500 TL OLDU
Yaşlılık maaşında da düzenleme yapıldığını ifade eden Yıldırım, 65 yaş üstü ve 3 ayda bir ödenen yaşlılık aylığının da 266 liradan 500 liraya çıkarılacağını söyledi. Yıldırım, “600 bin civarında bu haktan yararlanan vatandaş var” dedi.

ÜNİVERSİTE ÖĞRENCİLERİNE DÖNÜŞ AFFI
Üniversiteyi bırakanlar için de bir düzenleme olduğunu vurgulayan Yıldırım, “Üniversitede okuyan 8 milyona yakın gencimiz var. Bunların okulu 7 yılda bitirme mecburiyeti var. Ancak bunlar içerisinde öğretimine devam edemeyen gençlerimiz oluyor. Bu öğrencilere bir kereliğine üniversitelere dönme imkanı veriyoruz. Bunların sayısı 500 bine yakın. Kaydı silinen öğrencilere bir kerelik üniversiteye dönme imkanı veriyoruz. Ancak bunun da bir koşulu var. O da teröre bulaşmamış olmaları” dedi.

13 MİLYON BİNA İÇİN DÜZENLEME
Kangren olmuş imar problemine de imar barışı getiriyoruz. Kanun çıkınca tespit edilen binalara yapı kayıt belgesi verilecek. Yaklaşık 13 milyon bina için reform düzeyinde bir düzenleme getireceğiz. Bu bir imar affı değildir, imar barışıdır. Bunun için sembolik bir ücret alınacak. Böylece vatandaşlarımız kaçak bina durumundan kurtulmuş olacak. İmar barışı, son 50 yılın kangren olmuş sorununu kökten çözecek bir kanun tasarısı. Buradan gelecek olan paralar da şehirleşme ve imar için kullanılacak.

ÇİFTÇİLERE ARAZİ
Hazine arazilerini kullanan çiftçilerimiz var. Bunlar bazı haklardan faydalanamıyorlar. Bunlar için de 10 yıl kullanma hakkı verilecek bu yılın sonunda istemesi durumunda 10 yıl daha uzatılacak. Eğer bu kişi oraya sahip olmak istiyorsa oradan alınan ücretin yarısına kendisine verilecek.

YAŞ ÇAY 2 LİRA 45 KURUŞ OLACAK
Çay toplama mevsimi başladı. Bu sene yaş çay kilosu 2 lira 45 kuruş olarak belirlendi. Bunun altında bir alım olmayacak. Bu, geçen seneye göre yüzde 16 bir artış oluyor.

EMEKLİLERE SENEDE İKİ İKRAMİYE
Emeklilerimize de bir müjdemiz var. 12 milyon emekli aylığı alan vatandaşımız var, bütün devletten maaş alanlar, her yıl Ramazan Bayramı öncesi, Kurban Bayramı öncesi olmak üzere birer ikramiye vereceğiz. Ramazan Bayramı öncesi bin TL, Kurban Bayramı öncesi bin TL.

Açıklanan bu paketlerin maliyeti 24 milyar lira olacak. Sayın Cumhurbaşkanımızın oluru alındı, bugün itibariyle Meclis’e bu kanun tasarısını iletmiş olacağız.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Okuyucu yorumları ile ilgili olarak açılacak davalardan Sözcü18.com sorumlu değildir.
Önceki ve Sonraki Haberler