Bayram Polattan zehir zemberek açıklama!

Bayram Polat'tan "zehir zemberek" açıklama!

Çankırı Gençlik Derneği Başkanı Bayram Polat'tan "zehir zemberek" bir açıklama.

Başkent'te Çankırı Dernekler Federasyonu ile, federasyona üye Çankırı Gençlik Derneği arasındaki "karşılıklı polemik" hız kesmeden devam ediyor. Federasyon Başkanı Adem Can'ın Çankırı Gençlik Derneği ve başkanı hakkında gündeme taşıdığı konulara, Bayram Polat'tan "kişisel" yanıt geldi.

Çankırı Gençlik Derneği Başkanı Bayram Polat yaptığı bir hayli uzun yazılı açıklamasında 18 Haziran günü patlak veren olayın öncesi ve sonrası ile ilgili oldukça "detaya giren" açıklamasında bakın neler söylüyor:

"BU FEDERASYONA BİR DAHA GELMEYİN!"
"Çankırı Gençlik Derneğimizin Çankırı Dernekler Federasyonu’nca alındığı söylenen ihraç kararı ve Başkan Adem Can’ın Çankırı Gençlik Derneği Yönetim Kurulu Üyeleri ve şahsımın Çankırı Dernekler Federasyonu binasına girememesi talimatına ilişkin açıklama Çankırı Gençlik Derneği Yönetim Kurulu toplantımızın ardından 29 Haziran Salı günü “Çankırı Gençlik Derneği Basın Açıklaması”  şeklinde yapılmıştır.

Bu açıklama ise Çankırı Dernekler Federasyonu Başkanı Adem Can’ın şahsıma yönelttiği asılsız iddalara karşı yaptığım şahsi açıklamadır.

Açıklamada geçen konuları tek tek paylaşarak cevaplandıracağım.

Başkent’teki Federasyon binasına Bayram Polat’ın alınmamasının “kendi talimatı” olduğunu belirten Adem Can “Benimle karşılıklı görüşmediği sürece Bayram Polat, Federasyon binasına girmeyecek” şeklinde görevli arkadaşlarına talimat verdiğini belirterek “Çankırı Gençlik Derneğini Federasyon olarak biz kurduk ve yönetimini de Federasyonumuz bünyesindeki gençlerimizle oluşturduk” diyor.

Her ayın 18’inde Çankırı Dernekler Federasyonu’nda düzenlenen dernek başkanları aylık istişare toplantısına katılmak üzere 18 Haziran’da federasyon binasına 2 arkadaşımla birlikte gitme kararı aldık. Federasyon binasında buluşacaktık. Arkadaşlarımın biraz gecikmesinden dolayı federasyon binasına ilk ulaşan ben oldum. Binada federasyon toplantısı olmadığını gördüm ve Genel Sekreter Şeref Çakır’ı aradım. Kendisi "dernek başkanları toplantısının iptal edildiğini, şu an yönetim kurulu toplantısı olduğunu, onun da başka bir yerde yapıldığını" söyledi, "peki" dedim kapattım telefonu.

Daha sonra binada beni karşılayan Ersin A. isimli görevli, içerdeki odaya gelmemi istedi ve bir şeyler konuşmak istediğini söyledi. "Tabi" dedim, kendisi "Federasyona neden geldiğimi" sordu, ben de gerekli açıklamayı yaptım. Benim şahsımı tanımadığı halde "bu federasyona bir daha gelmeyin" gibi ifadelerde bulundu. "Sen kim oluyorsun, bu hakkı sana kim veriyor?" gibi ifadelerde bulundum. İlk önce "bu binanın sorumlusu benim buraya gelmeyeceksiniz, ben öyle istiyorum" gibi ifadelerde bulundu. Daha sonra "burasının Çankırı Dernekler Federasyonu olduğunu" söyleyip, "kimsenin böyle bir ifade kullanma hakkın olmadığını" söylediğimde ifadesini değiştirerek "federasyonun kararı bu şekilde. Federasyon binasına girişiniz yasaklandı. Çankırı Gençlik Derneği’ni ihraç etmişler, bana bu şekilde söylediler, onların girişini yasakladık dediler", dedi.

Adem Can’ın kendisine "Bayram Polat gelirlerse almayın" dediğini söyledi. Bu olay üzerine "bu federasyonun Gençlik Kolları Kurucu Başkanı benim, Bayram Polat, burada 1,5 yıl görev yaptım. Zerre kadar emeğim varsa böylesi aciz bir karar alanlara ve buna alet olanlara hakkımı helal etmiyorum" diyerek, kişiliğimi tanıyan ve hiçbir menfaat gözetmedikleri için bizleri her zaman iyi karşılayan federasyon aşcısı ve servis görevlisinden haklarını helal etmelerini isteyerek binadan ayrıldım.

Tarafımıza ulaşan herhangi bir tebligatın olmamasına rağmen Çankırı Federasyonu’nun kapılarının yüzümüze kapatılmış olması bu federasyonun kurumsal yapıdan uzak, kişisel hırs ve ihtiraslarla yönetildiğinin de açık bir göstergesidir. Olay sonrası aradığım Genel Sekreter Şeref Çakır’ın yanında bulunan Başkan Adem Can bir federasyon başkanına yakışmayacak bir üslupla konuşarak, bu duruma şöyle bir açıklama getirmiştir.

“He ne var?”, diye telefonu açan Başkan Can, kendimize böyle bir tebligatın ulaşmadığını federasyon binasına giriş yasağının ne olduğunu sormam üzerine, “Koskoca federasyona söz vermeyeceksiniz, telefonlarıma çıkmayacaksın, ukala ukala konuşacaksın“ gibi tabirler kullanıp, “Gelmeyin bir daha federasyona” deyip telefonu yüzümüze kapatmıştır.

Arkadaşlarımıza birlikte aradığımız bu konuşma, ses kaydına alınmıştır. Federasyona giriş yasağını üç kısa cümleyle açıklayan Başkan Can, Altınpark’da düzenlediğimiz gençlik gecesine davetli olmasına rağmen katılmamış, programın yarısında başka bir dernek başkanını arayarak, bana konuşma verirlerse gelirim demiş, dernek başkanı da program esnasında bana “Adem Başkan, konuşma verirseniz programa katılacak” demiştir. Ben de arkadaşlarımızla birlikte bu programda hiç kimseye konuşma vermeme kararı aldığımızı, bunun benim insiyatifimde olmadığını ben böyle bir şeye izin verirsem arkadaşlarımla aramın açılabileceğini söyledim. Ancak Adem Can isminin 32 takıma plaket takdim edecek protokol isimler arasında yer aldığını programa katılırsa plaket vermek üzere sahneye davet edeceğimizi söyledim.

- Başkan Adem Can’ın sarfettiği ilk cümlede yer alan “koskoca başkana söz vermeyeceksiniz" ifadesinin gerekçesi budur. Başkan Adem Can belli ki söz vermememize misilleme yaparak federasyonun kapısını bizlere kapatmak istemiştir.

- İkinci cümle olan “telefonlarıma çıkmayacaksın” ifadesine gelecek olursak, Başkan Adem Can her aradığında ya kendi menfaatleri yönünde hareket etmemizi istedi, ya emirler vermeye çalıştı, ya da bastırmaya, sindirmeye çalıştı. Futbol turnuvası için gerekli kuralları belirlediğimiz toplantının ertesi günü arayarak “toplantıda ne kurallar aldınız, turnuvayı ne adına düzenliyorsunuz, bizim yapabileceğimiz bir şey var mı?” diye sordu. Ben de belirlediğimiz kuralların internet sitesinde yazdığını, bizim gerekli her şeyi yaptığımızı herhangi bir ihtiyacımızın olmadığını, turnuvayı Çankırı Gençlik Derneği organizasyonuyla “Çankırı Gençlik Futbol Turnuvası" şeklinde gerçekleştireceğimizi söyledim. Bu hoşuna gitmemiş olacak ki “beni arayıp turnuvaya katılamaya çekinen, korkan dernekler var, bizim adımızı kullanarak yapın onlar da çekinmesinler, onlar da katılsınlar" gibi bir ifadede bulunmuş neden çekinip korkacaklarını sorduğumda “Adem Can’dan çekinmesinler” diye ifade etmiştir. Ben de “bu turnuvanın adı Çankırı Gençlik Futbol Turnuvası buna katılmaya çekinen bir dernek varsa Çankırı isminin bulunduğu bir organizasyona katılmaktan imtina ediyor, birileri darılacak, kızacak diye düşünüyorsa gelmesin, zaten” diye cevap verdim. Bu konuşmayı cereyan ettiği zamanlarda yakın çevreme ve bizlere değer veren bazı büyüklerimize de anlattım.

- Bir sonraki gün tekrar arayan Başkan Adem Can “Turnuvada ne ödüller vereceksiniz?” gibi sorular yöneltmiş, ben vereceğimiz ödülleri saydıktan sonra “kupaları bari biz verelim” gibi bir ifadede bulunmuş ben de “bunun kararını verecek kişi ben değilim, buna organizasyon komitesi karar verir” diye cevapladım.

- Yaklaşık iki hafta önce Başkan Adem Can beni aradı, çeşitli serzenişlerde bulunacağını tahmin ettiğim için bulunduğum ortam müsait olmadığından telefonu açmadım. Bir süre sonra yönetim kurulumuzda bulunan arkadaşım M.S. aradı, Adem Can’ın kendisini aradığını, çok sinirli olduğunu, “bir daha federasyona gelmeyin” dediğini ve bu söylediklerinin konuşmaların çok hafifletilmiş şekli olduğunu söyledi. Bunun üzerine ben de Başkan Adem Can’a telefonla bir dönüşte bulunmadım.

”ÜYE DERNEKLERİMİZİN, BANA SÖZ HAKKI
TANIMAMASI GİBİ BİR LÜKSLERİ YOK!
”Karşımızda yaran felsefesine uymayan, büyüklerine saygısız, mikrofon verdiğimizde eli cebinde konuşan biri Bayram Polat var. Kendi ifadesine göre, Anfa tesislerinde düzenlenen etkinliğin ödül töreninde bize söz vermemiş! Ben federasyon başkanıyım! Çatımız altında bulunan derneklerin, yapmış oldukları etkinliklerde bana söz vermeme gibi bir lüksleri yok!“
diye bir açıklamada bulunmuş.

- Benim ve ekip arkadaşlarımın şahıslarını tanıyanlar, hal hareket ve davranışlarımızın yaren felsefesine uyup uymadıklarını, büyüklerine karşı saygıda kusur edip etmediğimizi gayet iyi bilmektedirler. Bunun açıklamasını yapmayacağım bunun hükmünü vermekte Başkan Adem Can’a düşmez. Yaren felsefesinden, büyüklerine saygı göstermekten algıladığı, kendisine itaat eden, direktiflerinden çıkmayan, kendisini pohpohlayan, alkış tutan, yanlışları görmezden gelen, sindirilmiş, bastırılmış bir gençlik ise kusura bakmasın karşısında bu anlayışı benimsemiş gençler göremeyecek.

“Çatımız altında bulunan derneklerin, yapmış oldukları etkinliklerde bana söz vermeme gibi bir lüksleri yok!“ açıklamasına gelecek olursak, başka dernekler nasıl hareket ederler onu bilemem, yorumunu da yapmam ama şunu açık ve net bir şekilde ifade edebilirim ki Çankırı Gençlik Derneği kararlarını bağımsız bir şekilde alır ve uygular, bu kararlara etkide bulunma kimsenin tasarrufunda değildir. Burası şahıs derneği değildir, bir arkadaş grubunun oluşturduğu bir dernekte değildir.

Kuruculuğunu ve şu anki yönetimini Çankırı’nın farklı bölgelerine mensup gençler oluşturmaktadır. Bu gençlerin hiçbirisinin de bu oluşumdan önce bir arkadaşlığı yoktur. İsimler gelip geçicidir, asıl olan kurumlardır, taşıdığı nitelikler, yaptığı işlerdir.

”Arkadaşımız, bir takım siyasetçilerin güdümünde kaldı. Federasyona karşı tutum ve davranışlarından dolayı, bizlere zarar verdiği yönünde karar aldık. Tüzüğümüz gereği, yönetim kurulundan böyle bir karar çıktı. Bayram Polat’ın başkanlığındaki mevcut oluşumun gerek Federasyonumuz için gerekse Çankırılılar için zararlı olduğunu düşünüyoruz.”

Başkan Adem Can’ı, bu birtakım siyasetçileri ve kimlerin güdümünde kaldığımı açıklamaya davet ediyorum. Özellikle şahsımın hiçbir siyasetçi veya siyasi parti ile uzaktan yakından alakam olmadığı gibi, Adem Can da dahil kimsenin güdümünde de değilimdir. Çankırı Gençlik Derneği ise farklı ideolojik düşünceleri olan ancak hiçbir zaman bu ideolojilerini ÇANKIRI üst kimliğinden öne çıkarmayan gençlerden oluşmaktadır. Benim bir siyasi partiye yakınlaşmama veya güdümünde kalmama ilk tepki verecek kişiler benim ekip arkadaşlarımdır. Bu iddaları arkadaşlarımızla birlikte okuduğumuzda söylediğimiz şey “Başkan Adem Can’ın kendisine itaat etmeyen, güdümünde bulunmayan gençleri dışlamak için hiçbir tutar yol bulamadığı” ve "siyasete bulaşan gençler" yaftası vurarak toplumun antipatisini gençlere yöneltme gayretinde olduğu fikrini çıkarmış bulunmaktayız.

Başkan Adem Can “Tüzüğümüz gereği böyle bir karar çıktı" diyor.

Çankırı Dernekler Federasyonu tüzüğünde yer alan “MADDE 9: Federasyon Üyeliğinden Çıkarılma” adlı madde içerisinde yer alan hükümlerden hangisi uyarınca Çankırı Gençlik Derneği’ni ihraç edecekler, doğrusu bizler de merak ediyoruz.

Bu Başkan Adem Can’ın kararı mıdır, yönetim kurulu kararı mıdır, disiplin kurulu kararı mıdır, genel kurul kararı mıdır?

Üyelikten çıkarılma maddesinin bile işletilmeye koyulmadan, federasyonun kapısının  gençlere kapatılması, Adem Can’ın “ihraç ettik” kararını açıklaması, Çankırı Dernekler Federasyonu’nun kurumsallıktan uzak, kişisel egolarla, hırs ve ihtiraslarla yönetildiğinin, ben odaklı, tekelci bir zihniyetin hakim olduğunun da göstergesidir.

Federasyon yönetiminden istirhamımız, ihraç kararının ve gerekçelerinin kamuoyuna net ve açık bir dille açıklanmasıdır. “Saygısızlık yaptılar, yaren kültürüne uymadılar” gibi son derece yuvarlak ve genel cümleler yerine yaptığımız olumsuz hareketlerin nev’ini tam olarak açıklamaya davet ediyorum.

Adem Can, şahsımın ticari olarak menfaat sağladığını da ifade etti ve “Bunları muhatap almak istemiyorum, yıpranmak, yıpratılmak istemiyorum.” dedi.

- Ben 25 yaşında, ticari hayatın henüz başlarında olan bir gencim. Ofis cihazları teknik servisi konusunda hizmet veren bir firma işletiyorum. Başkan Adem Can’ın şahsımın nasıl bir ticari menfaat elde ettiğini açıklamasını istiyor, aksi takdirde kendisini “müfteri" ilan edeceğimi duyuruyorum.

Acaba Başkan Adem Can derneklerde görev alan ve ticaretle uğraşan, ekmeğini ticaretten kazanan bütün insanların “ticari menfaat" elde ettiklerini mi düşünüyor?

Çankırı Dernekler Federasyonu Binasını "kıraathane ve lokanta" olarak işleten Adem Can değil midir?

Burası ile ilgili gerek federasyon yönetim kuruluna gerek ise o federasyona üye dernek başkanlarına bir açıklama yapmış mıdır?

Çankırı Dernekler Federasyonu binasını Başkanı olduğu “İyi Sucular ve Maden Sucuları Odası“ olarak kullanan, federasyon binasının giriş kapısına "İyi Sucular ve Maden Sucuları Odası" levhası asan, oda üyelerinin iş ve işlemlerini federasyon binasında gerçekleştiren yine Başkan Adem Can değil midir?

Federasyon lokalini daha önceki Çankırılı işletmeciden iyi işletilemediği gerekçesiyle alan ve uzunca bir süredir çalıştıran, alacağı, vereceği, karı, zararı belli olmayan bu yapıyı yöneten Adem Can değil midir?

Ortada yaşanan durumla ilgili olarak Federasyon Disiplin Kurulunun çalışmalara başladığını belirten Can, “2 yıldan bu yana federasyona aidat vermeyen, genel kurulunu yapmayan derneğin, federasyondan ihracı konusunda kısa sürede karar çıkacağını sözlerine ekledi".

Başkan Adem Can’ın açıklaması bile birbiri ile çelişmektedir. Bir “ihraç ettik” açıklaması geliyor, bir “yönetim kurulu karar aldı” açıklaması geliyor, bir “disiplin kuruluna sevk ettik” açıklaması geliyor. Anlaşılan Çankırı Gençlik Derneği’nin nasıl ihraç edeceklerini kendileri dahi bilmiyor.

Çankırı Gençlik Derneğimiz 18 Nisan 2008’de resmi kimliğine kavuşmuş ve yasal olarak da faaliyetlerini halen devam ettirmektedir. İlk genel kurulunu, kuruluşu itibarı ile yasal süre olan 6 ay içerisinde gerçekleştirmiştir, tüzüğümüz gereği genel kurulumuz 3 yılda bir yapılmaktadır. Derneğimiz her yıl İl Dernekler Müdürlüğüne derneklerin vermekle yükümlü olduğu beyannamesini de vermiştir. Yasal olarak herhangi bir eksiği veya yanlışı bulunmamakta, derneğin yasal iş ve işlemleri dernek üyesi avukat arkadaşlarımız tarafından takip edilmektedir. Henüz genel kurul tarihimize 1 yıldan fazla bir süre vardır.

2 yıldan bu yana federasyona aidat vermediğimiz doğrudur. Federasyon kurumsal yapıda yönetilmediği için harcamaları, gelir ve giderleri düzenli olarak takip edilmemekte, ödeyeceğimiz aidatın da nasıl harcanacağı bilinmemektedir. Bizim gibi aidatını ödemeyen onlarca dernek bulunmaktadır. Tüzük hükümlerince derneklerin federasyondan ihracı için en az 3 yıl aidatlarını ödememeleri gerekmektedir. Derneğimizin aidatlarını ödemediği gerekçesiyle ihracı için daha 1 yıl daha aidat ödememesi gerekmektedir. Başkan Adem Can ihraç konusunda kısa sürede karar çıkacağını belirtmesine rağmen şimdiden dernek ihraç edilmiş gibi davranmaya başlamış ve federasyonun kapılarını biz gençlere kapatmıştır.

Federasyon yönetim kurulunun, disiplin kurulunun ve genel kurulun adaletli bir karar vermesini burasının kişilerin karar verdiği değil Çankırı Dernekler Federasyonu olduğunu, kurumsal bir yapıya sahip olması gerektiğini hatırlatıyor, kendilerinden ihraç ile ilgili kararın bir an evvel sonuçlandırılarak, Çankırı Gençlik Derneği’mize tebliğ edilmesini istirham ediyor, ihraç nedenlerini açık ve net ifadelerle belirtmelerini rica ediyorum.

Yaşanılan oldukça vahim ve utanç verici bir hadisedir. Böyle bir hadisenin tarafı olmamızı şimdiye kadar yapılan haksızlıklara verilmeyen tepkilere, kurumsal yapından uzaklaştığı görülen Federasyonun çoğu çevrelerce bilinmesine rağmen sessiz kalınmasına, Başkan Adem Can’ın gençleri kendi güdümünde hareket eden, talimatlarından çıkmayan, kendisinden icazet alanlar olarak görme isteğine karşı, gençlerin dik ve onurlu bir duruş sergilemelerine bağlıyor, tarafıma yöneltilmiş asılsız iddaları kamuoyuyla paylaşıyorum.

Çankırı Gençlik Derneği bugüne kadar olduğu gibi bundan sonra da faaliyetlerine aralıksız devam edecek, Başkan Adem Can’ın Federasyonumuza üye dernek gerekçesiyle dernek üzerinde hiçbir tasarruf ve yorum hakkı bulunamayacağından dolayı daha hızlı yol alacaktır. Saygılarımla…"


 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Okuyucu yorumları ile ilgili olarak açılacak davalardan Sözcü18.com sorumlu değildir.
Önceki ve Sonraki Haberler