Bekçiler kimlik soramaz, üst araması yapamazlar!

Bekçiler kimlik soramaz, üst araması yapamazlar!

Aynı saat içerisinde aynı kişilere defalarca kimlik kontrolü yapan bekçiler hakkında mahkemeden karar çıktı.

Bekçilerin adım başı kimlik sorması uzun süre tartışılan gündem konularından biriydi. İzmir Bornova’da bekçiyle bir vatandaş arasında yaşanan  kimlik tartışmasında mahkemeden emsal niteliğinde bir karar çıktı.

İki genç ve mahalle bekçileri arasında yaşanan tartışma ve küfürleşme, yargıya taşındı.

BİR SAAT İÇERİSİNDE 2 DEFA KİMLİK SORULDU
Davaya bakan İzmir 35. Asliye Mahkemesi, emsal bir karar vererek, iki gence bir saat içerisinde iki defa kimlik kontrolü yapmak isteyen bekçileri haksız gördü. Kararda, “Görevi vatandaşın huzurunu sağlamak olan görevlinin, makamını vatandaşın huzurunu bozmak için kullandığı belirlenmiştir” denildi.

"BEKÇİLER KİMLİK SORAMAZ ÜST ARAMASI YAPAMAZ"
Vatandaşın tahrik edildiğini belirten mahkeme, “Polis Vazife ve Salahiyet Kanunu’nun polislere verdiği kimlik sorma ve kaba üst araması yapma yetkisi bekçilere verilmemiştir” dedi. Bekçilere hakaret ettiği iddia edilen gençlere ise ceza verilmedi. İzmir 35. Asliye Mahkemesi bu kararını ise, “Bekçilerin görev sınırlarını aşmaları, kimlik sorma haklarının olmaması ve vatandaşı zorlamalarından dolayı hakaret suçundan işlem yapılmamıştır” gerekçesine dayandırdı.

KARARLA İLGİLİ EMNİYET GENEL MÜDÜRLÜĞÜ AÇIKLAMA YAPTI

İçişleri Bakanlığı bünyesinde Emniyet Genel Müdürlüğü tarafından görevlendirilen bekçiler hakkında Emniyet Genel Müdürlüğü'nde önemli bir açıklama yapıldı.

Bekçilerin kimlik sorma yetkilerinin olmadığı hakkında çıkan haberlere ilişkin Emniyet Genel Müdürlüğü tarafından yapılan açıklamada bekçilerin böyle bir yetkisi olduğu ifade edildi. EGM tarafından yapılan açıklamada şu ifadelere yer verildi:

“İzmir ilinde 09/05/2018 tarihinde meydana gelen ve basında, ‘Çarşı ve Mahalle Bekçileri kimlik soramayacak’ şeklinde yayınlanan haber ile ilgili olarak İzmir 35. Asliye Ceza Mahkemesi'nce verilen karar sadece o olaya münhasır bir karar olup aşağıdaki açıklamanın yapılmasına gerek duyulmuştur.

Çarşı ve Mahalle Bekçilerinin Vazifeleri ile ilgili Olarak Riayet Etmeleri Gereken Hususları Gösterir Yönetmeliği’nin 16. maddesindeki 'Bekçiler bölgeleri içinde dolaşan şüpheli şahısları takip eder ve hüviyetlerini araştırırlar' hükmüne göre Çarşı ve Mahalle Bekçilerinin kişilere kimlik sorma yetkileri mevcuttur."

HABERE YORUM KAT
UYARI: Okuyucu yorumları ile ilgili olarak açılacak davalardan Sözcü18.com sorumlu değildir.
Önceki ve Sonraki Haberler