Belediye Başkanı Esen, geçmiş 3 yılı değerlendirdi

Belediye Başkanı Esen, geçmiş 3 yılı değerlendirdi

Çankırı Belediye Başkanı İsmail Hakkı Esen, Belediye Başkanlığı koltuğunda geride bıraktığı 3 yılın değerlendirmesini bugün belediye sosyal tesislerinde düzenlediği basın toplantısı ile gerçekleştirdi...

Çankırı Belediye Başkan İsmail Hakkı Esen, 31 Mart 2019 yerel seçimlerinden bu yana geçen 3 yıllık çalışma sürecini değerlendirdi. Hizmet karnesini basın aracılığı ile vatandaşlara sunan Başkan Esen, "Bunca ekonomik sıkıntıya rağmen birçok çalışma, birçok proje gerçekleştirdik, ama benim için en önemlisi Beyt’ül Mal’a sahip çıkmak ve kul hakkı yememekti. Allah’a hamd olsun, geçen süreçte bu sözümüzün arkasında durduk. Bu anlayışımız değişmeden yolumuza devam edeceğiz." dedi. 

Sosyal Tesis ve Millet Kıraathanesi’nde gerçekleşen basın toplantısında Esen, çalışmalarını yerel ve ulusal basın temsilcileri ile paylaştı. 

Başkan Esen’in konuşmasından öne çıkan satır başları şu şekilde:

KENDİNE YETEN BELEDİYE

"Biliyorsunuz, görevi devraldığımızdan bu yana kemikleşmiş ve hatta kangrene dönmüş birçok soruna el attık ve çözdük. Ekonomik olarak Türkiye’nin en kötü durumda olan Belediyeleri arasında yer alırken Allah’ıma şükürler olsun kendi kendine yeten güçlü bir belediye haline geldik." 

PERSONEL YAPISINI GÜÇLENDİRDİK

"Personel yapımızı gözden geçirdik, kimseyi ötekileştirmedik. Fakat insan gücünü daha etkin kullanmak için personelimizin yeteneklerini de göz ardı etmedik. Uygun şekilde değerlendirdik." 

KİRA YÜKLERİNDEN KURTARDIK

"Görevi devraldığımızda gerekli olmayan birçok mekân için yüksek kiralar ödeniyordu. Bazı mekânlarımızın sayısını düşürerek, bazılarını ise kendi yerlerimize taşıyarak Belediyemizi kira yüklerinden arındırdık. Fantezi harcamalara son verdik. Tasarruf tedbirleri uygulayarak ve öz kaynaklarını verimli kullanarak Belediyemize nefes aldırdık."

hakki-esen-cankiri-resim-03.jpg

LOJİSTİK DEPO ALANI

"Kirazlıdere mevkiinde toplamda 4500 metrekarelik lojistik depo alanı oluşturduk. Burasını lojistik bir üst olarak düşünün. Teknik birimlerimize ait her şeyi tek çatı altında depoluyoruz. Su ve Kanalizasyon ile Park ve Bahçeler Müdürlüklerimiz için yapılan 2. etap çalışmalarımız da devam ediyor. Burada hem malzeme kontrolünü sağlayacağız, hem de zamandan tasarruf sağlayacağız."

KENT MEYDANI

"1972 yılında belediye borçları karşılığı SGK’ya devredilen arsayı 50 yıl sonra kent meydanı yapmak üzere satın aldık. Şehrimiz meydan, otopark ve AFAD toplanma alanına sahip olacak. Çankırı’mıza şimdiden hayırlı uğurlu olsun."

ALTYAPI ÇALIŞMAMIZ BAŞLADI

"Memleketimiz kazansın diye her şeyi göze aldık. Hiçbir belediye başkanı görevi süresince büyük bir altyapı çalışmasına girmez. Şikâyet edeni çok olur. Ama biz en başından söyledik, 'seçimleri değil gelecek nesilleri düşünüyoruz' diye. 2013 yılında mutabakat zaptı imzalanarak başlatılan çalışmalarda sekteye uğrayan süreci canlandırıp hızlandırarak projeyi gerçek anlamda hayata geçirmek bizlere nasip oldu. IPA Hibe Projesi kapsamında Çankırı Atık Su Arıtma Tesisi ve Kolektör Hattı Projemizin çalışmalarına başladık." 

İÇME SUYUNDA KAYIP VE KAÇAKLA MÜCADELEYE DEVAM

"İçme suyunda meydana gelen arızaları en aza indirgemek, kayıp ve kaçakları minimize etmek, su yönetimini etkili bir şekilde gerçekleştirmek, içme suyunu vatandaşlarımıza daha kaliteli ve kesintisiz bir şekilde ulaştırmak için yoğun mesaimizi sürdürüyoruz." 

TARİHİ SAAT KULESİ 28 YIL SONRA ÇALIŞIR HALDE

"Alibey Mahallesi’nde bulunan tarihi saat kulesini KUZKA desteği ile restore ettik. Halk arasında 'Çan Saati' olarak adlandırılan ve uzun zamandır atıl vaziyette bulunan tarihi saat 28 yıl aradan sonra yeniden zamanı göstermeye başladı." 

CEPHE SAĞLIKLAŞTIRMA ÇALIŞMALARIMIZ TAMAMLANDI

"Tarihi binalarımızın dış cephelerinde estetik dokuyu koruduk." 

YENİ MEZARLIK ALANI

"Mevcut şehir mezarlığının kapasitesinin dolması sebebi ile ihtiyacı karşılamak üzere yeni mezarlık alanı çalışmalarımıza başladık. Uluyazı kampüs yolu ile şehir mezarlığı arasındaki 100 bin metrekarelik orman arazisini Tarım ve Orman Bakanlığı'ndan tahsis ettik. 5 bin 400 mezar kapasitemiz olacak. Ortalama 20 yıl mezar yeri ile ilgili sıkıntı yaşamayacağız."

MUTFAK KÜLTÜRÜMÜZE SAHİP ÇIKIYORUZ

"Girişimlerimiz ile yöresel 7 ürünümüzü tescil ettik. Başvuru yaptığımız ve incelemede olan 12 ürünümüz var."

baskan-esen-basin-toplantisi-resim-03.jpg

ÇANKIRI KADIN GİRİŞİMİ ÜRETİM VE İŞLETME KOOPERATİFİ KURDUK

"Göreve geldiğimizde üretim ve istihdam konusu üzerinde durduk. Çankırılı kadınların el emeği, alın teri ile yapacağı yöresel ürünlerin planlı ve aktif satışını sağlamak amacı ile Çankırı Kadın Girişimi Üretim ve İşletme Kooperatifi'mizi faaliyete geçirdik. Kooperatif bünyesinde tescilli yöresel ürünlerimizin satışı yapılıyor."

KENDİ İMKANLARIMIZ İLE ÜRETİYORUZ

"Birçok hizmeti kendi imkânlarımız ile hayata geçirdik. Verdiğimiz hizmet kapsamında ihtiyaç duyulan ürünlerin çoğunu kendi atölyemizde üretiyoruz."

İHTİYAÇ DUYULAN HER YERDEYİZ

"Yaşlı bakım ve evde temizlik hizmetleri, engeli olan vatandaşlara yönelik çalışmalar, ihtiyaç sahibi vatandaşlarımıza verilen hizmetler, kadın ve çocuklara yönelik çalışmalarımız ile ihtiyaç duyulan her yerde olmaya devam ediyoruz. Bir elin verdiğini diğer el bilmeyecek şekilde sosyal yardımlarımızı gerçekleştiriyoruz. 3 yıllık süreçte çalmadık kapı, sıkmadık el bırakmadık, ama bunun da reklamını yapmadık." 

PANDEMİ SÜRECİNDE ESNAFA DESTEK

"Pandemi sürecinde Belediye Meclis Kararı ile esnaflarımızın su ödemelerini 3 ay süre ile erteledik. Bu süreçte ödeme güçlüğü çeken kiracılarımızın ödemelerini erteledik. Reklam panolarında da esnaflarımızın reklamlarına ücretsiz olarak yer verdik."  

BÜYÜK YATIRIMLAR DEĞİL
HALKIN BEKLEDİĞİ PROJELER PEŞİNDEYİZ

"Büyük yatırımlardan önce halkımızın yıllardır beklediği, özlemini duyduğu projeleri bir bir hayata gerçekleştirmeye devam ediyoruz. Seçimden seçime sokaklarda değiliz. Çalışmalarımızı ve projelerimizi halkımızın talepleri doğrultusunda gerçekleştiriyoruz." 

TATLIÇAY

"Şehir içi geçiş güzergâhında bulunan ve şehri ikiye bölen Tatlıçay ıslah çalışmasının üç etabını da tamamladık. 3 km’lik güzergâhı ıslah ettik."

DEVLET BAHÇELİ PARKI VE TCDD AÇIK HAVA MÜZESİ 

"Bu park ile şehre yeni bir rekreasyon alanı kazandırdık. Park içerisindeki restore edilen binaya taşınan Fatih Sultan Mehmet Çocuk Akademisi ise Belediyenin kira yükünden kurtarıldığı mekânlardan birisi. 2019 yılından bu yana kentteki yeşil alan oranımızı yüzde 22 artırdık."

YERALTI TUZ ŞEHRİ 

"5 bin yıllık Tuz Mağarası’nı KUZKA iş birliği ile Yeraltı Tuz Şehri’ne dönüştürmek için çalışmalarımız devam ediyor. KUZKA’dan 5 milyon TL’lik hibe desteği için imzalarımızı attık. Çankırı’nın turizm lokomotifi yaparak Dünya turizmine açacağız. İç dizayn çalışmalarımız devam ediyor.2 

SOSYAL TESİS VE MİLLET KIRAATHANESİ

"Gurur duyduğumuz projelerimizden bir tanesi. Böyle bir tesise hem Belediyemizin hem de halkımızın ihtiyacı vardı.2 

ENGELLİLER KOORDİNASYON MERKEZİ

"Sosyal tesisimizin bahçesindeki binayı engeli olan vatandaşlarımız için restore ettik." 

JAPONYA’DAN ÇANKIRI’YA HİBE DESTEĞİ

"Engelli Bireyler İçin Ulaşım Aracı Sağlanması Projemiz Japonya Büyükelçiliğinin 2021 Yılı Yerel Projelere Hibe Programı kapsamında hibe desteği almaya hak kazandı. Projemiz, 340 proje başvurusu içerisinden seçilen ve hibe desteği almaya hak kazanan 8 proje arasında yer alıyor. Yerel Projelere Hibe Programı kapsamında Çankırı Belediyesi ile Japonya Büyükelçiliği arasında protokol imzalandı. Protokole göre; Çankırı’daki engelli bireylerin ihtiyaçlarını hızlı bir şekilde karşılamak, hastaneye ve resmi kurumlara gitmelerini kolaylaştırmak amacı ile temin edilecek ulaşım aracı için 46 bin 744 Dolar hibe desteği sağlanacak." 

BELEDİYE GİRİŞ KATI 

"Vatandaşlarımızın hizmetlerden daha kolay ve rahat bir şekilde faydalanabilmesi için vezneleri belediyenin giriş katına indiriyoruz. Hilal Masa ile İletişim Merkezimizin bulunduğu alan da yeniden düzenlendi. Çalışmalarımız yakın zamanda tamamlanacak." 

ALPARSLAN TÜRKEŞ PARKI VE YAŞAM KOMPLEKSİ 

"Ön hazırlıklarımız başladı. Orman İşletme Müdürlüğü'nden kiralanan Taş Mescit mesire alanı büyük bir park ve yaşam kompleksine dönüşecek. Yaklaşık 55 bin metrekare alan üzerine yapılacak rekreasyon alanı içerisinde; piknik alanları, kameriyeler, ahşap kır lokantası, seyir terası, kır kahvesi, bölgeye uygun çocuk oyun alanları ile dağ kızağı olacak. Hafriyat çalışmalarına haftaya başlayacağız. İnşallah bu projemizi de yaz döneminde bitireceğiz."

SAHİPSİZ SOKAK HAYVANLARI İÇİN MODERN TEDAVİ MERKEZİ

"Sokak Hayvanları Tedavi ve Rehabilitasyon Merkezi'ndeki tedavi ünitemizi, gerekli malzemeler ve tıbbi cihaz ile daha donanımlı ve modern hale getirdik."

MANEVİ DEĞERLERİMİZE SAHİP ÇIKIYORUZ

"Kent merkezindeki tüm türbelerimizi bakıma aldık." 

ÜNİVERSİTE BAĞLANTI YOLU

"Çankırı Karatekin Üniversitesine Hastane Kavşağı’ndan bağlantı yol yapımına başladık. 1150 m uzunluğunda ve 21 m genişliğinde bölünmüş yol şeklinde yapıyoruz. Alternatif bağlantı yol ile Kırkevler, Karataş, Aksu Mahalleri ve Yenimahalle başta olmak üzere birçok bölgeden Uluyazı kampüsüne ulaşım rahat ve daha kısa sürede gerçekleşecek." 

MODERN HAYVAN PAZARI

"Yapraklı yolu üzerinde Tuzlu Bağları mevkiinde yaklaşık 50 dönümlük arazi üzerinde modern hayvan pazarı çalışmalarına başladık. Projemizin büyükbaş hayvan bölümü; 2 bin 700 metrekare kapalı, 3 bin 500 metrekare açık alan olmak üzere toplam 6 bin 200 metrekareden oluşuyor. Pazarda küçükbaş hayvanlar için ise bin 300 metrekaresi kapalı, 2 bin 200 metrekaresi ise açık olmak üzere toplam 3 bin 500 metrekare alan ayrıldı.  Ayrılan alanlara 744 büyükbaş, 2 bin küçükbaş hayvan giriş yapabilecek. Hayvan Pazarı’nda 175 metrekare idari bina ve sosyal tesis ile bulaşıcı hayvan hastalıklarına karşı mücadele kapsamında temizlik işlemlerinin yapılabilmesi için Dezenfeksiyon Ünitesi de bulunacak. 6 bin metrekare kurban çadır alanı ve 8 bin metrekare otopark yapılacak Modern Hayvan Pazarı çalışmalarının tamamlanmasının ardından aynı bölgede mezbaha çalışmaları başlayacak. Altyapı çalışmalarını tamamlayarak bu yıl inşallah Kurban Bayramı’nda bir kısmını açacağız."    

BADEMLİK BÖLGESİNİ DÜZENLEDİK

"Bademlik Deresi’ni ıslah ettik. 420 metre uzunluğunda kapalı menfez ve açık kanal yaptık. Bölgede trafik akışını rahatlattık. Kaldırım, yol genişletme, kavşak düzenlemeleri gerçekleştirdik. Bölgede 7,5 m olan ve trafik akışını olumsuz yönde etkileyen yolu 15 m’ye çıkardık."

VATANDAŞLARIN ELEŞTİRİLERİ HAKLI

"Çay kenarındaki korkuluklarla ilgili eleştiriler geliyor. Ben bu konuda vatandaşa hak veriyorum, bu konuyu tam olarak anlatamadık, bu bizim kabahatimiz. Biz bu korkulukları gösteriş, maliyet ya da geçmişin izlerini silmek için yapmadık. Kullanım ömrünü tamamlamış olan profilleri yeniden düzenlemek çok daha maliyetli idi bu yüzden bu profilleri alüminyum korkuluklarla değiştirdik. Bu alandaki çalışmalarımız da henüz tamamlanmadı. Önümüzdeki süreçte bakım maliyeti oldukça yüksek olan ve çalışmayan aydınlatma direklerini de değiştireceğiz. Buradan bunu da vatandaşlarımıza sizler aracılığı ile özellikle iletmek istiyorum."

TRAFİĞİ RAHATLATMA ADINA YENİ PROJELERİMİZ HAZIR 

Esen, önümüzdeki yapılacak projelerden de bahsederek "Bu yıldan itibaren Kucaklama Taşı’na yapacağımız alt ve üst geçitler ile trafiği rahatlatıp, kentin iki yakasını birleştireceğiz. Bunun yanında Aqua Park, semt sahaları, Muhtarlar Odası, İtfaiye Binası, Gençlik Merkezi, Büyük Cami ve Çevresi, Meclis Salonu, TOKİ 3. Etap, Ucuz Konut, Aile Çay Bahçesi ve 2. GES Projelerimizin startını vereceğiz. Bize güvenen tüm hemşehrilerime teşekkür ediyorum." dedi.  

Toplantı sonunda Esen basın mensuplarından gelen soruları yanıtladı. 
 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Okuyucu yorumları ile ilgili olarak açılacak davalardan Sözcü18.com sorumlu değildir.
43 Yorum
Önceki ve Sonraki Haberler