Beş parasız Türkiyeyi gezdi!

Beş parasız Türkiye'yi gezdi!

Bütün kartlarını kırdı... Son parasını çocuklara dağıttı ve bisikletiyle...

Yaklaşık 9 ay önce banka kartlarını kırıp, son parasını da çocuklara dağıtan ve yanına hiç para almadan bisikletiyle Türkiye turuna çıkan gazeteci ve fotoğraf sanatçısı Hasan Söylemez, 10 bin kilometrelik turunu tamamlayarak yarın İstanbul’a dönecek.

Söylemez, AA muhabirine yaptığı açıklamada, 3 yıl önce Ernesto Che Guevara ve arkadaşı Alberto Granad’nun 1950’li yıllarda Güney Amerika’yı dolaşmalarını konu alan "Motorsiklet Günlüğü" adlı biyografik filmden etkilendiğini ve kendisinin de bunu yapabileceği düşüncesinin oluştuğunu söyledi.

Söylemez, asıl kırılma noktasının askerdeyken izlediği, okuldan mezun olan Christopher McCandless’ın tüm parasını bağışlayarak Alaska’da doğayla birebir yaşamak için yollara düşmesini anlatan "Özgürlük Yolu (Into The Wild)" filminin olduğunu belirterek, "Bu artık benim yolculuğum deyip askerden döndükten sonra işimi gücümü, bütün her şeyimi bıraktım ve Türkiye’yi parasız gezeceğim diye yola çıktım" dedi.

Turuna geçen yıl 11 Temmuz’da Kadıköy Meydanı’ndan başladığını aktaran Söylemez, şu ana kadar 9 bin 900 kilometre pedal çevirerek yaklaşık 40 ili gezdiğini, yüzlerce ilçe ve binlerce köye gittiğini kaydetti.

Söylemez, çevreci olması ve ulaşımda rahatlık sağlaması nedeniyle yolculuğunda bisikleti tercih ettiğini dile getirerek, "Amacım Anadolu insanın yaşam tarzını, kültürünü, çeşitliliğini, misafirperverliğini hem bir gazeteci, bir fotoğrafçı, bir turist, bir gezgin, hem de o hayatı yaşayan sıradan bir insanın gözüyle yazı ve fotoğraflarla belgeleyip bütün dünyaya tanıtmak" diye konuştu.

"GURURUMUN ÜZERİNDEKİ PERDEYİ KALDIRMAYA ÇALIŞIYORUM"
Parasız yola çıkarak insanları daha iyi tanıyabileceğini düşündüğünü ifade eden Söylemez, şunları kaydetti: "Üzerimde para, cebimde banka kartım olsaydı insanların içine çok rahat giremezdim. Şu an üzerimde para yok, insanlardan yiyecek ve içecek istemeye mecburum. Ben bu şekilde aynı zamanda kendi gururumun üzerindeki perdeyi kaldırmaya çalışıyorum. İnsanlardan sadece yiyecek ve içecek istiyorum. Bunun karşılığında da onlara çalışma teklifinde bulunuyorum, ’bulaşıklarınızı yıkarım, yerleri silerim’ diyorum. Bazı yerlerde bunu yaşadım, yiyecek karşılığında çalıştım. Misafirperver bir millet olduğumuz için bir öğün yemek için kimse kimseyi çalıştırmamaya gayret ediyor. Ancak aç kaldığım, köylerden kovulduğum, çok rencide edildiğim, hatta bazen ağladığım anlar bile oldu. Yine de mutsuzluğum kesinlikle umutsuzluğa dönüşmedi. Bu yolculuk bana çok şey kattı." Söylemez, kimi zaman çadırda, kimi zaman hiç tanımadığı insanların evinde, kimi zaman da uyku tulumunun içinde sokakta konakladığını dile getirerek, bu konuda genel anlamda ciddi bir sorun yaşamadığını vurguladı.

Yolculuğu sırasında iki trafik kazası geçirdiğini aktaran Söylemez, "Çok ciddi bir yaralanma olmadı. Kazalara rağmen yolculuğuma ara vermedim" dedi.

SERGİLERDEN ELDE EDİLEN GELİRLER
Gittiği her bölgede çektiği fotoğraflardan oluşan sergiler düzenlediğini anlatan Söylemez, konuşmasını şöyle sürdürdü: "Sergilerden elde ettiğim gelirleri dernek, vakıf, hayır kurumlarına ve ihtiyaç sahiplerine bağışlıyorum. Karadeniz Bölgesi’ni bitirdikten sonra bölgede çektiğim fotoğraflarla Trabzon’da bir fotoğraf sergisi düzenledim. Buradan elde ettiğim geliri Çernobil faciası sonrası bölgede artan kanser vakalarına dikkati çekmek ve kanser hastalarına destek olabilmek amacıyla Kansere Umut Vakfına bağışladım. Böylece bir kanser hastasının ilk ameliyatı yapılıp tedavisine başlandı. Daha sonra Doğu ve Güneydoğu Anadolu bölgelerinde çektiğim fotoğraflarla Iğdır ve Gaziantep’te sergiler düzenledim. Bu sergilerin gelirlerini ise bu bölgelerdeki eğitim yetersizliğine dikkat çekebilmek amacıyla köy okullarına bağışladım. Bu sayede Iğdır Karakuyu Köyü İlköğretim Okulunun kapıları yenilendi. Orman yangınlarının yaşandığı Akdeniz ve Ege bölgelerinde yeniden ağaç dikimi yapılabilmesi için İzmir ve Antalya sergilerinin gelirlerini de TEMA’ya bıraktım." Söylemez, yolculuğunun bitmek üzere olduğunu belirterek, İstanbul’da düzenleyeceği serginin gelirini ise sokak çocuklarına bağışlayacağını bildirdi.

İstanbul’a ulaştığında 10 bin kilometreden fazla yol katetmiş olacağını aktaran Söylemez, "Yolculuğumu başladığım noktada bitirmeyi, yani yarın saat 14.30’da Kadıköy’deki Beşiktaş iskelesi önünde olmayı hedefliyorum" şeklinde konuştu.

"TÜRKİYE’DE VE DÜNYADA BİR İLK"
Söylemez, Türkiye’de bisikletiyle hiç ara vermeden 9 ay gezen ilk kişinin kendisi olduğunu iddia ederek, "Üzerine hiç para almadan gezen ilk kişi yine benim. Hem bisikletle gezen, hem parasız gezen, hem de sergiler düzenleyen ve gelirlerini bağışlayan kimse olmadı daha önce. Araştırdık, dünya genelinde de böyle bir şey yapana rastlamadık" diye konuştu.

Yolculuğa başlamadan önce fotoğraf ve yazı paylaşımında bulunmak amacıyla "www.hasansoylemez.com" adlı bir internet sitesi kurduğunu belirten Söylemez, yaşadıklarını yazdığını ve bunları kitaplaştırmayı düşündüğünü sözlerine ekledi.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Okuyucu yorumları ile ilgili olarak açılacak davalardan Sözcü18.com sorumlu değildir.
Önceki ve Sonraki Haberler