Birisi bu vurguna son vermeli

Birisi bu vurguna son vermeli

Çankırı Şoförler ve Otomobilciler Odası, sürücü ehliyetine sahip olmak isteyen adaylarla oto sahiplerinin ihtiyacı olan evrakları protokole aykırı olarak on kat fazla fiyatla satıyor.

Çankırı Şoförler ve Otomobilciler Odası, sürücü ehliyetine sahip olmak isteyen adaylarla oto sahiplerinin ihtiyacı olan evrakları protokole aykırı olarak on kat fazla fiyatla satıyor.

Sözcü18 Haber Merkezinin elde ettiği bilgilere göre özellikle sürücü ehliyeti almak isteyen vatandaşların alması gereken 2 dosya içerisindeki evrakların tamamına 3 tl dolayında bedel ödenmesi gerekirken, Çankırı Şoförler ve Otomobilciler Odası bu satışı 27 tl’den gerçekleştirmekte.

Bugün için Çankırı’da hizmet veren 3 sürücü kursuna müracaat eden sürücü adayından istenen dosyada bulunan 4 evrakın her biri ortalama 0.40 tl iken, Oda bu evrakları 4 tl’den satıyor. Dosyanın tamamının satış fiyatı 15 tl.

Yine sürücü adaylarının, Trafik Şube’ye gönderilmesi gereken dosya ve içindeki evrakların tamamı için ise 12 tl ödemeleri gerekiyor.

cankiri-soforler-odasi-resim-06.jpg

ANLAŞMA METNİNDE YER ALAN FİYAT LİSTESİ

İçişleri Bakanlığı’ndan üçi, Bayındırlık ve İskan Bakanlığı temsilcisi ile Türkiye Şoförler ve Otomobilciler Federasyonu’na ait iki temsilcinin 23.12.2010 tarihinde ortaklaşa imzaladıkları ve 01.01.2011 – 31.12.2011 tarihleri arasında geçerli olan fiyat listesine göre Federasyona bağlı Oda’ların basılı kağıt ve tescil plakası fiyat tablosu şöyle:

EK-1  Araç trafik tescil müracaat ve işlem formu 0,45 tl
EK-5 T.S.K. Kara nakil araçları sefer görev emri 0.35 tl
Ek-10/A B-C-D-E-F Geçici trafik belgesi 0,40 tl
EK-10/B “A” Geçici trafik bel. Düzen. Yetki belgesi 0,40 tl
EK-10/C “A” Geçici trafik belgesi 0,40 tl
EK-11 Trafiğe geçici çıkış izin belgesi 0,40 tl
Geçici plaka (çifti) karton 2,50 tl
EK-18/A Sürücü belgesi müracaat formu 0,40 tl
EK-17 “K” sınıfı sürücü aday belgesi 0,35 tl
EK-22  “K” sınıfı sürücü aday belgesi kayıt defteri 8,00 tl
Sürücü belgesi dosyası (karton) 1,10 tl
Motorlu araç tescil dosyası (zarflı-karton) 1,10 tl
Gümrük plakası (karton-çifti) 2,50 tl
EK-2 Mot. Taş. Sürücü Kursuna müracaat formu  0,40 tl
EK-3 Aday bilgi defteri 8,00 tl
EK-6 Motorlu Taşıt Sürücü sertifikası  0,60 tl
EK-7 Direksiyon imtihanı değerlendirme formu (B-C-D-E-F-G-H Sınıfı) 0,40 tl
EK-7/A Direksiyon imtihanı değerlendirme formu (A1-A2 sınıfları) 0,35 tl
EK-9 Direksiyon sınav takip formu   0,35 tl

TESCİL PLAKASI FİYAT LİSTESİ
Motorlu Taşıt ve Las. Tek. Traktör Plakası (Çift) 19,00 tl
Mot. Bis. ve Motorsiklet plakası (Tek)  9,50 tl

HALEN SÜRDÜRÜLEN VURGUNA
BİRİSİ YA DA BİRİLERİ “DUR” DEMELİ

Çankırı Şoförler Odası’nın yılbaşında imzalanan protokolle tespit edilen fiyatlara karşın, her bir evrağı yaklaşık 10 katına varan fahiş fiyatlarla satması, bu evraklara ihtiyaç duyan vatandaşların cebinden haksız yere fazladan para alması yasalar nezdinde suç işlemesine sebebiyet veriyor.
Sözcü18 Haber Merkezine ulaşan vatandaşlar “Dört tane evrak için 15 tl ödemek zorunda kalıyoruz. Başta Cumhuriyet Savcılığı olmak üzere Federasyona ve İçişleri Bakanlığına çok sayıda şikayette bulunduk ancak sorunun çözümünde bugüne kadar olumlu bir adım atılmadı. Vurgun halen devam ediyor. Sesimizi duyan ya da duyacak yetkili arıyoruz” dediler.

TRAFİK ŞUBE DE İSTANBUL DOSYALARINI KABUL ETMİYOR
Öte yandan aynı evraklardan oluşan dosyanın İstanbul’da 2 tl’den satılıyor olması üzerine, oradan dosya alarak Çankırı’da işlem yapan çok sayıda vatandaşın işleri Çankırı Trafik Şube Müdürlüğünce gerçekleştirilmediği öğrenildi.

Çankırı Trafik Şube ile Çankırı Şoförler ve Otomobilciler Odası arasında yapılan yasalara aykırı sözlü mutabakatın da konunun ikinci önemli boyutu olarak karşımıza çıkıyor.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Okuyucu yorumları ile ilgili olarak açılacak davalardan Sözcü18.com sorumlu değildir.
5 Yorum
Önceki ve Sonraki Haberler