Bitliste ölüm tarlası!

Bitlis'te ölüm tarlası!

Bitlis'in Mutki ilçesinde, Cumhuriyet Savcılığa tarafından boş bir arazide sürdürülen kazı çalışmasında, 12 insana ait kemik parçaları bulundu.

Bitlis’in Mutki İlçesi’nde aileler ve Bitlis İnsan Hakları Derneği’nin başvurusu üzerine, Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından çöplük yakınındaki bölgede kazı çalışması yapıldı. Kazı çalışmalarında 12 kişiye ait kemikler bulunurken, bunun artabileceği belirtildi.

BOŞ ARAZİDE 12 CESET ÇIKTI - GALERİ

Bitlis’in Güroymak İlçesi’nde, 1999 yılında PKK’ya katılmak üzere Mutki İlçesi’ne giden ve bu sırada ortadan kaybolduğu ileri sürülen 12 kişinin askerler tarafından öldürüldüğünü iddia eden kayıp yakınları İnsan Hakları Derneği’ne başvurarak, akibetlerinin araştırılmasını istedi. Bunun üzerine harekete geçen İnsan Hakları Derneği Bitlis Şubesi yetkilileri ile aileler, Cumhuriyet Başsavcılığı’na başvurararak belirlenen alanda kazı yapılmasını talep etti.

Bu talebi dikkate alan Cumhuriyet Başsavcılığı, Mutki- Kavakbaşı Karayolu üzerinde bulunan çöplük alanı civarında kazı çalışması başlattı. Sabah saatlerinden itibaren yapılan kazılarda öğlen saatlerinde 8 kişiye ait olduğu belirtilen kemik parçaları bulundu. Kazı çalışması devam ederken, PKK"ya katılmak için giderken kaybolan 12 kişinin bu bölgeye gömüldüğü ileri sürüldü.

BARO BAŞKANI DA İZLİYOR
Bölgede geniş güvenlik önlemi alınırken, gazeteciler ve aileler kazı yapılan alandan yaklaşık 300 metre uzaklıkta tutulurken, görüntü almasına da izin verilmedi. Cumhuriyet savcısı ile Bitlis Baro Başkanı Enis Gül’ün de takip ettiği kazı çalışmaları kepçe yarndımıyla yapılıyor.

Kazı yapılan alanda, PKK katılmak üzere giden 9 kişi ile güvenlik güçleri ile girdikleri çatışmada öldürüldükleri ileri sürülen 3 PKK’lıya ait cesetlerin bulunduğu iddia ediliyor.

KAYIP YAKINLARI BEKLİYOR
Mutki İlçesi’nde 11 yıl önce güvenlik güçleri tarafından öldürüldükleri ileri sürülen 9 kişi ile 3 PKK’lının cesetlerinin bulunması için kazı çalışması yapılıyor. Kayıp yakınları ile İnsan Hakları Derneği’nin müracaatı üzerine, Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından başılatılan kazı çalışmalarında, şu ana kadar 12 insana ait olduğu belirtilen kemikler bulundu.

Öldürüldükleri ileri sürülen Alican Kızılkaya’nın kardeşi Mehmet Nuri Kızılkaya, Mehmet Eren’in abisi Gülevi Eren ve Cevdet Çalgan’ın babası Mahmut Çalgan, 3 ay önce Bitlis İHD Temsilciliğine başvurarak kayıpların bulunmasını istedi. Bunun üzerine harekete geçen İHD Bitlis Temsilciliği, Bağlı Bulunduğu Diyarbakır İHD şubesine başvurararak konuyu araştırmaya başladı. Ailelerin Ekim 1999 tarihinde Güroymak İlçesi’nden PKK’ya katılmak üzere Mutki İlçesi’nin kırsal alanına giden 9 kişi ile 3 PKK’lının güvenlik güçleri tarafından açılan ateş sonucu öldürüldüğü ve bunların da toplu olarak Mutki- Kavakbaşı Karayolu üzerinde bulunan Jandarma yakınındaki çöplük alanı gömüldükleri iddiası üzearine İHD yetkilileri Cumhuriyet Başsavcılığı’na kayıpların bulunması için kazı yapılmasını istedi.

12 İNSANA AİT KEMİKLER
İHD’nin bu talebi üzerine Mutki-Kavakbaşı Karayolu üzerinde bulunan Jandarma yakınındaki çöplük alanı civarında dün sabah saatlerinden itibaren kazı çalışması başlattı. Kepçe yardımıyla yapılan kazı çalışmasında şu ana kadar 12 insana ait kemik parçaları bulundu. Kazı çalışmalarını Cumhuriyet Savcısı, Bitlis Baro Başkanı Enis Gül, İHD adına 2 avukat ile kayıp yakınları izliyor. Geniş güvenlik önlemlerinin alındığı kazı bölgesinde gazetecilerin yaklaşık 300 metre uzaklıktan görüntü almalarına izin verildi.

Kazı çalışmaları halen sürerken, İHD yetkilililerin daha sonra konuyla ilgili açıklama yapacakları, bulunan kemiklerin ise Adli Tıp’a gönderileceği belirtildi. Kimliklerin de yapılacak bu çalışmaların ardından belirleneceği bildirildi. (kaynak: mynet.com/dha)

HABERE YORUM KAT
UYARI: Okuyucu yorumları ile ilgili olarak açılacak davalardan Sözcü18.com sorumlu değildir.
Önceki ve Sonraki Haberler