Boris Johnson halktan tam yetki aldı

Boris Johnson halktan tam yetki aldı

Birleşik Kralllık (Britanya) tarihinin en kritik dönemeçlerinden biri dün geçildi. Halk sandık başına gitti ve ülkenin Avrupa Birliği'nden ayrılmasını sağlayacak isme tam yetki verdi. Boris Johnson liderliğinde Muhafazakâr Parti, ezdi geçti.

Boris Johnson’ın Muhafazakâr Partisi, son sonuçlara göre, 650 sandalyeli Avam Kamarası’nda 363 milletvekiliyle temsil edilecek.

Bu rakam Johnson’ı tek başına iktidara getirecek ve Avrupa Birliği ile yaptığı anlaşmayı Parlamento’dan geçirebilecek çoğunluğun oldukça üzerinde…

Boris Johnson, seçim bölgesindeki sonucun açıklanmasının ardından yaptığı konuşmada halkın hükümetine güçlü bir yetki verdiğini söyledi. Johnson, Brexit’i gerçekleştireceklerini, İngiltere’nin AB’den ayrılmasını sağlayacaklarını belirtti.

BUNDAN SONRA NE OLACAK?
Borisj Johnson'ın zafetiyle Britanya'nın 1973'te dahil olduğu AB'den ayrılışı kesinleşmiş oldu. Avrupa Birliği ile yapılan Brexit anlaşması çerçevesinde Britanya 31 Ocak itibarıyla AB'ye üye 27 ülkeyle ilişkilerin yeniden düzenleneceği bir geçiş dönemine girecek. Johnson süreci 2020 sonuna kadar tamamlama sözü vermişti.

CORBYN İSTİFA KARARI ALDI
Tarihinin en dramatik yenilgilerinden birini yaşayan Jeremy Corbyn’li İşçi Partisi ise Avam Kamarası’na 102 temsilci gönderebilecek.

Bu hezimetin ardından Corbyn, sonuçlar üzerine yapılacak derinlemesine düşünme sürecinde liderliği sürdüreceğini fakat bir sonraki seçimlerde partinin başında olmayacağını açıkladı.

Jeremy Corbyn, Brexit meselesinin siyasi kutuplaştırdığını savunurken, birçokları bu yenilginin faturasını onun liderliğine kesti.

Kesin olmayan sonuçlara göre; İskoç Ulusal Partisi 48, Liberal Demokrat Parti 11, Plaid Cymru 4 ve Yeşil Parti 1 milletvekili çıkardı.

PARTİ BAŞKANI PARLAMENTO’YA GİREMEDİ
Liberal Demokrat Parti de sürpriz bir sonuçla karşılaştı. Parti lideri Jo Swinson, İskoçya’daki seçim bölgesinde kaybedince Parlamento’ya giremedi.

Swinson, East Dunbartonshire’da İskoç Ulusal Partisi’nin (SNP) adayı Amy Callaghan’a 149 oy farkla yenildi.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Okuyucu yorumları ile ilgili olarak açılacak davalardan Sözcü18.com sorumlu değildir.
1 Yorum
Önceki ve Sonraki Haberler