Boris Johnson'ın köylüleri, Kalfatlılar sevindi

Boris Johnson'ın köylüleri, Kalfatlılar sevindi

Johnson, İngiltere Başbakanı olduktan sonra Çankırı'nın Orta ilçesine bağlı Kalfat köyünde yaşayan hemşehrileri hem mutlu oldu hem de ondan yardım istedi.

İngiltere Başbakanı Theresa May'in, 7 Haziran’da partisinin liderliğinden istifa edeceğini duyurmasının ardından, Boris Johnson 92 bin 153 oy alarak ülkenin yeni başbakanı olmaya hak kazandı.

55 yaşındaki Boris Johnson, öldürülen Osmanlı İmparatorluğu'nun son Dahiliye Nazırı (İçişleri Bakanı) Ali Kemal'in torunu Stanley Johnson'ın oğlu. Damat Ferit Paşa hükümetlerinde Maarif (Eğitim) ve Dahiliye Nazırlığı yapan Ali Kemal'ın babası Hacı Ahmet Rıza Efendi, 1813'te Çankırı'nın Kalfat köyünde doğmuştu.

KÖYLERİNE BEKLİYORLAR
Hemşehrilerinin İngiltere Başbakanı olduğunu duyan Kalfatlılar ise köy meydanında bir araya gelerek aldıkları haberin sevincini yaşadı. Köy muhtarı Bayram Tavukçu, gazetecilere yaptığı açıklamada, Boris Johnson'ın başbakan olmasından mutluluk duyduklarını söyledi. Boris Johnson'u Kalfat'a beklediklerini ifade eden Tavukçu, hemşehrileri olarak İngiltere'ye gidip kendisini tebrik etmek istediklerini kaydetti.

"ONUR VE GURUR VERİCİ"
Köy sakinlerinden Mustafa Bal da köylerinden ve bir Türk sülalesinden başbakan çıkmasının kendilerini onurlandırdığını söyledi. Boris Johnson adına çok mutlu olduklarını dile getiren Bal, "Dünyada liderlik yapabilecek kişiler bu sülaleden çıkabiliyor. Bu da bize onur ve gurur verdi. Buradaki ev sülalesine Sarıoğlangiller derler. Boris Johnson'ın sarılığı da o sülaleden geliyor zaten" dedi.

KÖYDEKİ SORUNLARIN ÇÖZÜLMESİ İÇİN YARDIM BEKLİYORLAR
Köy sakinlerinden Selim Barışkan da Boris Johnson'u tebrik ettiğini, köylerinin sorunlarının çözülmesinde kendisinden yardım beklediklerini ifade etti.

BABA STANLEY JOHNSON KALFAT BELDESİNİ ZİYARET ETMİŞTİ

19 Haziran 2008 tarihinde Sözcü18 Genel Yayın Yönetmeni Vedat Beki'nin de eşlik ettiği ziyareti TBMM 21. Dönem
MHP Çankırı milletvekili Hakkı Duran'ın kaleminden okuyalım:

stanley-johnson-kalfat-cankiri-resim-07.jpg

"Konuklar Kalfat Belediyesi önünde Kalfat halkı ile. Soldan Sağa: Belediye Başkanı Ömer Karağaç, Çankırı Milletvekili Suat Kınıklıoğlu, Stanley Johnson, Selim Kuneralp, Şevki Kahveci, Hakkı Duran. (Fotoğraf: Vedat Beki)

Aile köklerini merak ettiği için büyük dedesi Hacı Ahmed Efendi‘nin köyü Kalfat‘ı ziyaret edeceğini haber aldığımız Stanley Johnson, 19 Haziran 2008 günü, beraberinde Çankırı Milletvekili Suat Kınıklıoğlu, kuzeni Büyükelçi Selim Kuneralp olduğu halde Kalfat’a geldi. Burada yazdığımız iki makale sebebiyle Kalfat Belediye Başkanı benim bulunmamı ısrarla talep ettiği için bendeniz de oradaydım. Konuklar, belediye önünde toplanan Kalfatlılar ile tek tek tokalaştılar.

Stanley Johnson, Sarıoğlangil sülâlesinden üç aileyi evlerinde ziyaret etti. Ailelerden biri, atalarından kalan bazı hediyeler sundular.

img0105xp6.jpg

Sarıoğlangil sülâlesinden Bekir Demir, eşi, oğlu Ahmet ve torunları, Stanley Johnson ve Selim Kuneralp ile evlerinin önünde (Foto: Vedat Beki)

Konuklara Çankırı Valiliği ve Orta Kaymakamlığı İnandık Vazosu, kitaplar, Kalfat Belediyesi tuzdan mamul hediyeler sundular. Kalfat’ın ilginç yerleri fotoğraflandı ve topluca yemek yenildi. Türk misafirperverliği gösterildi. Johnson, büyük memnuniyet duyduğunu ifade etti. Ben de Stanley Bey’e Hasan Üçok’un Çankırı Tarih ve Halkıyatı, Eğil Dağlar Albümü ve dedesi Ali Kemal’in “Fetret” adlı romanını hediye ettim. (Bu romanın kahramanı, bilindiği üzere Stanley’in babası Osman Wilfred’dir)

Stanley Johnson’un bana göre en ilginç cümlesi, evladı olduğu Türk ve İngiliz milletlerinin ikisinin de imparatorluk kuran milletler olduğunu ve bununla iftihar ettiğini belirtmesiydi. Kalfat Belediye Başkanı Ömer Karaağaç, Stanley Bey’den Boris Johnson’u Kalfat’a getirmesini rica etti. Daha bir çok ilginç anektodlar cereyan etti. Milletvekili arkadaşımız Sayın Suat Kınıklıoğlu akıcı İngilizcesi ile simultane tercümanları aratmadı. Saat 11.00’de köye gelen konuklar, Saat 17.30 civarında Ankara’ya hareket ettiler."

BABASI STANLEY JOHNSON'DAN SICAK AÇIKLAMA

Boris Johnson, dün resmi olarak yeni başbakan olmaya hak kazandı. Parti üyelerinin oylaması sonucu Johnson, 92 bin 153 oyla ülkenin yeni başbakanı oldu.

Başbakan olmadan önce gerçekleştirdiği Türkiye ziyaretlerinde yaptığı “Kalfatlıyım” açıklamalarıyla gündem olan ve kökenlerinin Osmanlı’ya dayandığını her fırsatta belirten Boris Johnson’ı, şimdi de babası anlattı.

"BORIS’iN BÜYÜKBABASI KURAN’I EZBERE BİLİRDİ"
Boris Johnson’ın zaferinin ardından gazetecilere konuşan babası Stanley Johnson, ailesinin kökenlerine yönelik yaptığı açıklamalarda bulundu.

Johnson’ın büyük-büyük babasının Osmanlı İmparatorluğu'nun son içişleri bakanı olduğunu belirten Stanley Johnson, büyük babasının henüz 5 yaşındayken Kuran’ı ezbere okuyabildiğini de sözlerine ekledi.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Okuyucu yorumları ile ilgili olarak açılacak davalardan Sözcü18.com sorumlu değildir.
3 Yorum
Önceki ve Sonraki Haberler