Botan'da 'teamüllere aykırı' ölüm!

Botan'da 'teamüllere aykırı' ölüm!

Siirt'te geçtiğimiz gün yaşanan baraj faciasından kurtulan Adem Özevin adlı kişi, yaşadığı korku dolu anları anlattı.

Siirt'te Botan Nehri'ndeki faciadan kurtulan Adem Özevin, yaşadıklarını anlattı.

"3 KIZINI TUTTU AMA YORULUNCA SUYA KAPILDI"
Özevin, korku dolu anları şu ifadelerle anlattı;

"12 kişi suda kenetlendi. 40 dakika yardım bekledik. Sonra yorgunluk baş gösterdi. Osman Parlaküşer, 3 kızını tuttu ama yorulunca ve çocukların paniğiyle suya kapıldı."

BARAJ FACİASINDA 5 KİŞİ HAYATINI KAYBETMİŞTİ
Siirt'te piknik yaparken baraj kapaklarının açılmasıyla birlikte suya kapılan 5 kişi hayatını kaybetmişti. Diğer yandan Baro başkanı baraj yetkililerini suçladı, şirket ise "Kapakları açmadık" ifadelerini kullandı.

 

BOTAN'DA TEAMÜLLERE AYKIRI ÖLÜM!
Öte yandan yaşanan felaket sonrası açıklama yapan Siirt Valisi Mustafa Tutulmaz, adli ve idari soruşturmanın devam ettiğini belirterek şunları söyledi:

“Sirenlerin çalıştığı ve bu konuda duyumları aldığını söyleyenler de var. Herhangi bir siren sesini duymadığını söyleyen vatandaşlarımız da var. Adli ve idari soruşturma sonucunda bunlar ortaya çıkacak, şu anda bizim bir şey söylememiz doğru olmaz. Şimdi bildiğiniz gibi bu baraj yeni faaliyete geçmiş bir baraj değil, iki yıldır faaliyetlerini devam ettiriyor. İki yıldır bir teamül oluşmuş ve siren sesleriyle duyurulmuş ve vatandaşlar da o bölgeden uzaklaşmış, dünkü (pazar günkü) elim olayla ilgili de şu anda araştırma aşamasında olduğu için şu anda bir şey söylememiz uygun değildir. 6 yaralımız dün (pazar günü) hastaneye intikal etmiş. Bunların 4 tanesi taburcu olmuş 2 tanesini şimdi ziyaret ettik, durumları gayet iyi. 40’a yakın dalgıç ve arama kurtarma ekibiyle beraber çalışmalar devam ediyor, helikopterle de zaman zaman destek alınıyor.”

SİİRT BAROSU: DAHA ÖNCE DE ÖLÜMLER YAŞANDI
Siirt’in Alkumru Barajı nehir yatağında meydana gelen faciayla ilgili Siirt Barosu Başkanı Mehmet Cemal Acar yaptığı açıklamada, erozyonu arttıran, bitki ve hayvanların yok olmasına neden olan, göçe yol açan, tarım arazilerini azaltan, sera gazı salınımına neden olan barajların daha birçok olumsuzluğuyla birlikte, yapıldıktan sonra da can almaya devam ettiğini söyledi. Acar şunları kaydetti:

“Olayın mağdurlarının herhangi bir siren sesini duymadıkları, Baraj suyunun her zamankinden daha hızlı ve kontrol edilemeyecek şekilde birden yükseldiği, olay nedeniyle akarsu havzası içinde bulunan köylülerin her zamankinden farklı olarak uyarıldığı ve Şırnak İli Cizre İlçesi’nde bu seferki tahliye nedeniyle vatandaşların uyarıldığı ve buna ilişkin anonslar yapıldığı, heyetimizce tespit edilmiştir. Baraj bölgesinde daha evvel de işletmeci firmaca suyun tedbirsiz ve kontrolsüz olarak bırakılması neticesinde birçok vatandaşımız hayatını kaybetmişti.”

HABERE YORUM KAT
UYARI: Okuyucu yorumları ile ilgili olarak açılacak davalardan Sözcü18.com sorumlu değildir.
Önceki ve Sonraki Haberler