Bu okul Ruslara özel!

Bu okul Ruslara özel!

Rusya'daki ekonomik krizden kaçıp Türkiye'ye geldi. Geçim derdinin yanında kızının eğitimi de aklını kurcalıyordu. Derken Ruslara eğitim veren bir okul açmaya karar verdi...

ANTALYA - Türkiye'ye her yıl 1.5 milyon Rus geliyor. Bunların çoğu da doğru Antalya'ya gidiyor. Resmi rakamlara göre Antalya'da oturma iznine sahip Rusların sayısı 600 ama turist vizesiyle şehirde kalıp çalışanların sayısı ise 7-8 bin dolaylarında...

Antalya'da yasal belgeyle yaşayan 600 Rus'tan biri de eğitim patronu Viktor Bikkenev.

OKUL HİKAYESİ ÇOK İLGİNÇ
Viktor-Irina Bikkenev çifti, Rusya'daki ekonomik krizden kaçıp 1994'te Türkiye'ye geldi ve Antalya'ya yerleşti. Bikkenev, elektronik mühendisi olarak iş bulamadı. Neyse ki çok iyi piyano çalıyordu. Bu yeteneği sayesinde otellerde yemek müziği çalmaya başladı. Aslında öğretmen eşi Irina da tatil köylerinde animatörlük yaptı, Rus turistler için turlar organize etti.

14 yıldır Antalyalı olan aile, sonunda Ruslara eğitim veren okul açtı.

Rus vatandaşlığının yanı sıra Türk vatandaşı da olan Bikkenev, bu okulların kuruluş hikayesini şöyle anlatıyor:

"Türkiye'ye ilk geldiğimizde Manavgat'a yerleştik. Dört yıl sonra kızım Anastasia doğdu. Kreş çağına gelince, eşim İrina Rusya'ya dönmek istedi. Kızımızı Rus müfredatına göre okutmak istiyordu. Ben, burada kalalım, diye ısrar ettim. Çözümü bir kreş açmakta bulduk. Bizim gibi Antalya'ya çalışmaya gelen Rus ailelerin çocukları mevcut kreşlerde iletişim sorunu yaşıyordu. Biz de hem kızımız hem de Rus arkadaşlarımızın çocukları için kreş açtık. İşte okul maceramız bu 3-4 çocukla başladı."

"KIZIMI TÜRK YAPSAYDIM OKULUMA ALAMAZDIM"
2004'te Anastasia ilköğretim çağına gelmişti. Bunun üzerine bir de ilköğretim okulu açmaya karar verdi. Irina'nın öğretmen olması bir avantajdı. Böylece kreşten sonra Türkiye'de Rusya müfredatına göre eğitim veren ilk okul açıldı. Bikkenev'ler Antalya'nın Fener Mahallesi'nde bir apartman kiralayıp Milli Eğitim Bakanlığı'nın izniyle ilköğretim düzeyinde eğitime başladı.

Bu arada Viktor Bikkenev, Türk vatandaşlığını da almıştı. Kızını da Türk vatandaşı yapmak istedi. Ancak açtıkları okul uluslararası statüye sahipti, Türk vatandaşlarının burada eğitim görmesi yasaktı. Yani Anastasia, Türk vatandaşlığına geçerse babasının okulunda eğitim görme imkanını kaybedecekti.

ANASTASİA'NIN LİSESİ
ŞİMDİDEN HAZIR

Viktor Bikkenev hep ileriye dönük planlar yapıyor. Şimdi 10 yaşındaki kızının lise çağına geldiğinde gideceği okulu açmış bile. "Anastasia'nın yanı sıra Antalya'da Rus ilköğretim okulunu bitiren çocuklar için ne yapabilirim diye düşündüm. Antalya bir turizm şehri. Burada yaşayan Ruslar daha çok turizm sektöründe çalışıyor. Ben de bir turizm meslek lisesi açmaya karar verdim" diyen Bikkenev, şöyle devam ediyor:

"Geçen yıl açılan lisenin öğrenci sayısı bu yıl 20'den 95'e çıktı. Öğrencilerin sadece yüzde 10'u Antalya'da yaşayan ailelerin çocukları. Yüzde 90'ı yurtdışından, Rusya, Kazakistan, Moldova, Ukrayna, Kırgızistan'dan geliyor, Antalya'da anlaşmalı otellerde kalıyor, anlaşmalı otellerde staj yapıyorlar.

"DÜNYA VATANDAŞI YETİŞTİRİYORUZ"
Antalya'daki Rus kadınların çoğu Türklerle evleniyor. Bu evliliklerden doğan çocuklar var. Kadınların bazıları ileride Rusya'ya dönmeyi düşünüyor. Döndüklerinde çocukları uyum sorunu çekmesin, eğitimlerine kaldıkları yerden devam edebilsin istiyorlar. Okullarım bu işlevi görüyor. Rus öğrencilere Antalya'dan hizmet veriyoruz. Yabancı bir ülkede açılan okullarda yetişen çocuklar bana göre dünyaya daha geniş bakabiliyor. Okulumuz dünya vatandaşları yetiştirme adına son derece önemli. Ayrıca bu okulun Rus kültürünü, edebiyatını, geleneklerini ve göreneklerini Türklere tanıtmada da etkili olacağına inanıyorum."

İşte okulda eğitim gören çocukların kendi ağzından öyküleri...
YANA VİNTER (17)

"Rusya'nın Kazan kentinden Antalya'ya altı yıl önce geldim. Annem jimnastik öğretmeni, ben de ritmik jimnastikçiydim. Türkiye'de de jimnastiğe bir süre devam ettim. ABD, Finlandiya ve Rusya'da yarışmalara katıldım, birçok şampiyonluk kazandım. Türk vatandaşı olmadığım için Türkiye adına yarışamadım. Ama Antalyalı sayılırım. Okulumu bitirince Türkiye'de turizmle ilgili bir işte çalışacağım."

KATYA PODREZ (19)
"Aslen Minskliyim, Beyaz Rusum. Annem 1999'dan beri Antalya'da yaşıyor. Ben önce sadece yaz tatilleri için geliyordum. Ama Antalya'yı çok sevdim. İnternette bu okulun ilanını gördüm. Annem araştırdı ve sonunda buraya kaydımı yaptırdı. Okul bitince belki burada kalırım, belki İngiltere'ye giderim, ama planım şimdilik belli değil."

OLGA VİNOGRADOVA (22)
"Moskova'dan Antalya'ya geldim. Okulu internette dolaşırken keşfettim. Turizm her zaman ilgimi çeken bir meslekti. Okulun yıllık öğrenim bedeli anneme mantıklı geldi ve beni buraya gönderdi. Bu okulu bitirince Akdeniz Ünversitesi'nde turizm okumayı planlıyorum. Daha sonraki hedefim İngiltere'ye yerleşmek."

TÜRKÇE YABANCI DİL
Uluslararası okul statüsündeki turizm meslek lisesinde Rus ve Türk 15 öğretmen, 8 sınıfta 95 yabancı öğrenciye ders veriyor.

Türkçe ve İngilizce yabancı dil olarak öğretiliyor.

Öğrenciler her yıl 3 bin-3 bin 500 dolar öğrenim bedeli ödüyor. İlköğretim okulunda 45 öğrenci eğitim görüyor. Öğrenciler yıllık 4 bin 500-5 bin TL ödüyor.

Rusya'nın müfredat programına göre eğitim veren okula Rusların yanı sıra Türk baba ve Rus annenin çocukları da geliyor.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Okuyucu yorumları ile ilgili olarak açılacak davalardan Sözcü18.com sorumlu değildir.
Önceki ve Sonraki Haberler