Çanakkale'de büyük yangın! 9 yerleşim yeri tahliye edildi

Çanakkale'de büyük yangın! 9 yerleşim yeri tahliye edildi

Çanakkale'de orman yangını çıktı. Yangın nedeniyle tahliye edilen yerleşim yeri sayısı 9'a yükseldi. İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya, Twitter hesabından yaptığı paylaşımda, köylerden 1251 vatandaşın tedbir amaçlı tahliye edildiğini açıkladı.

ÇANAKKALE’nin Damyeri mevkisindeki ormanda dün saat 11:40 sıralarında yangın çıktı. İhbar üzerine bölgeye Çanakkale Orman Bölge Müdürlüğü’ne ait çok sayıda ekip sevk edildi.

AFAD SON DURUMU AÇIKLADI

Yangın nedeniyle Kayadere, Ulupınar ve Belen köyleri ile Damyeri mevkisinin tedbir amaçlı boşaltılmasının ardından Yağcılar, Aşağıokçular, Kalabaklı, Kızılcaören ve Taşlıtarla köylerinin de tahliye edilmesine karar verildi.

AFAD’ın sosyal medyadan yapılan açıklamasında şu ifadeler yer aldı:

"Damyeri mevkiinde meydana gelen orman yangınına müdahale çalışmaları aralıksız devam etmektedir.

Bölgeye; AFAD, Orman Genel Müdürlüğü, Emniyet Genel Müdürlüğü, Jandarma Genel Komutanlığı, Milli Savunma Bakanlığı, belediyeler ve özel idarelerden toplam; 1.489 personel 8 uçak 26 helikopter 238 arazöz 66 su tankeri 64 iş makinesi sevk edilmiştir. Yangın bölgesine intikal eden Tarım ve Orman Bakanı Sn. İbrahim Yumaklı, İçişleri Bakan Yardımcısı Sn.Münir Karaloğlu, Tarım ve Orman Bakan Yardımcısı Sn.Veysel Tiryaki ve AFAD Başkanı Sn. Vali Okay Memiş çalışmaları yerinde koordine etmektedir.

Kızılay tarafından bölgedeki vatandaşlarımıza ve görevli personele yiyecek ve içecek ikramı yapılmaktadır. Çanakkale Boğazı tek taraflı deniz ulaşımına açılmıştır. Vatandaşlarımızın orman yangınları ve bu bölgelerdeki yardım ihtiyacı ile ilgili olarak sosyal medyada oluşabilecek dezenformasyon içerikli paylaşımlara itibar etmemeleri, doğru bilgi için resmî kaynakları takip etmeleri önemle rica olunur.”

Çanakkale Valiliği’nden yapılan yazılı açıklamada, "Yağcılar, Aşağıokçular, Kalabaklı, Kızılcaören ve Taşlıtarla köyleri tedbir amaçlı boşaltılacak olup vatandaşlarımız Terzioğlu Kız Öğrenci Yurdu’nda misafir edilecektir. Rüzgarın kuvvetli olması sebebiyle yangının büyüme riski olduğundan yangın mahalline yakın civardaki köy ve mahallelerde yaşayan vatandaşlarımızın da teyakkuzda olmaları önemlidir. Orman yangını nedeniyle arazöz ve iş makinelerinin yoğun olarak çalışmasından dolayı vatandaşlarımızın acil durumlar dışında Çanakkale-İzmir yolunu kullanmamaları önemle rica olunur." ifadesi kullanıldı.

Ayrıca, Çanakkale Hava Radar Mevzi Komutanlığı ile Çanakkale 18 Mart Üniversitesi Terzioğlu Yerleşkesi de boşaltıldı.

Dumandan etkilenen yaşlı ve hasta çok sayıda kişinin çevre hastanelerde tedavi altına alındığı öğrenildi.

Ekipler, rüzgarın da etkisiyle büyüyen alevleri kontrol altına almak için havadan ve karadan çalışmalarını sürdürüyor.

VALİ AKTAŞ: CAN KAYBI VE YARALANAN YOK

Çanakkale Valisi İlhami Aktaş, Kayadere köyünde incelemelerde bulunarak yetkililerden bilgi aldı. Aktaş, gazetecilere, tedbir amaçlı köyü boşaltma kararı aldıklarını söyledi. Köyde yaşayanları il merkezindeki Terzioğlu Yurdu’nda misafir edeceklerini belirten Aktaş, "Vatandaşlarımızın kendi mal ve can güvenliği açısından dikkatli olmaları çok önem arz etmekte" dedi.

Vali Aktaş, civar köylerde şu anda tehlike görülmediğini ancak rüzgarın etkili olduğunu dile getirdi. Bu nedenle önlem aldıklarını aktaran Aktaş, "Çanakkale merkezde Kayadere köyümüze yakın yangın mahallindeki köylerimizdeki vatandaşlarımızın da teyakkuzda ve dikkatli olmaları önem arz etmekte. Can ve mal güvenliği, trafik güvenliği açısından Çan-Çanakkale yolunu geçici olarak trafiğe kapatmış bulunuyoruz. Yolu kullanacak vatandaşlarımızın alternatif güzergahları kullanmaları önem arz etmekte" diye konuştu.

Söndürme çalışmaları için orman teşkilatının tüm imkanlarını seferber ettiğini, en kısa sürede kontrol altına alınmaya çalışılacağını anlatan Aktaş, yangın nedeniyle şu ana kadar can kaybı veya yaralanan olmadığını sözlerine ekledi.

Ekipler, rüzgarın da etkisiyle büyüyen alevleri kontrol altına almak için havadan ve karadan çalışmalarını sürdürüyor.

2 KÖY DAHA BOŞALTILDI

Çanakkale Valiliği, Damyeri mevkisinde çıkan orman yangını nedeniyle Kayadere köyünün ardından Ulupınar ve Belen köylerinin de boşaltıldığını duyurdu. Yapılan yazılı açıklamada, “Kayadere köyü civarında devam eden orman yangınına orman ekiplerimiz havadan ve karadan müdahale etmektedir. Ulupınar ve Belen köyleri tedbir amaçlı boşaltılacak olup vatandaşlarımız Terzioğlu Kız Öğrenci Yurdunda misafir edilecektir. Rüzgarın kuvvetli olması sebebiyle yangının büyüme riski olduğundan yangın mahalline yakın civardaki köy ve mahallelerde yaşayan vatandaşlarımızın da teyakkuzda olmaları da önemlidir” denildi.

GEMİ TRAFİĞİ GEÇİCİ SÜRELİĞİNE ASKIYA ALINDI

Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı, Çanakkale Kepez bölgesindeki orman yangını nedeniyle Çanakkale Boğazı’nda gemi trafiğinin, geçici olarak güney-kuzey yönlü askıya alındığını, çift yönden tek yöne döndüğünü bildirdi.

Bakanlıktan konuya ilişkin yapılan açıklamada, “Kıyı Emniyeti Genel Müdürlüğümüze ait römorkörler, yangının deniz kenarına inmesi durumunda olası bir müdahale için teyakkuza geçirildi” ifadeleri de kullanıldı.

Çanakkale Boğazı’ndaki gemi trafiğinin, tekrar kuzey-güney yönlü olarak gerçekleştirileceği bildirildi. Bakanlıktan konuya ilişkin yapılan açıklamada, “Çanakkale Boğazı gemi trafiği, kuzey-güney yönlü olarak saat 21:30'da başlayacak” ifadelerine yer verildi.

AFAD’DAN AÇIKLAMA

AFAD tarafından yapılan açıklamada, söndürme çalışmaları kapsamında; AFAD, Orman Genel Müdürlüğü, Milli Savunma Bakanlığı, belediyeler ve özel idarelerden çok sayıda personel ile 10 uçak, 26 helikopter, 68 arazöz ve iş makinelerinin görev yaptığı belirtildi.

AFAD Başkanı Vali Okay Memiş’in de bölgeye intikal ettiği, yangın bölgesindeki çalışmalara destek vermek amacıyla Tekirdağ AFAD İl Müdürü ile ekibinin de bölgeye yönlendirildiği bildirildi.

"KUŞ UÇUŞU 15.1 KİLOMETRELİK HATTI 6 SAATTE KAT ETTİ"

Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı, yangınla ilgili basın açıklaması yaptı. Türkiye'de dün toplam 29 yangın çıktığını belirten Yumaklı, "Bunlardan 26 adedi söndürüldü, kontrol altına alındı. Halihazırda devam eden 3 yangınımız var. Bunlardan bir tanesi Çanakkale Merkez. Diğeri Bursa Yenişehir ve Karacabey. Şu an içlerinde en ağırı Çanakkale Merkez'deki yangınımız" dedi.

Dün saat 11:39 itibariyle yangının başladığını söyleyen Yumaklı, “Damyeri mevkiinde birkaç evin olduğu bir yerleşim yerinin yanındaki araziden çıktığını tespit ettik. Şiddetli rüzgarın etkisiyle hızlı bir şekilde yayıldı. Şu anda kuş uçuşu yaklaşık 15.1 kilometrelik bir hattı 6 saat gibi kısa bir sürede kat etti. Arkadaşlarımız belirli mesafelerde durdurmaya çalıştılar ancak yangının ilerlemesine sebep olan rüzgar o kadar şiddetli ki arkadaşlarımızın çabalarının yetmediği anlar oldu" ifadelerini kullandı.

"ŞU ANA KADAR CAN KAYBI YOK"

Yüksek rüzgar hızı ve nem oranının yangına müdahaleyi güçleştirdiğini vurgulayan Yumaklı, sözlerine şöyle devam etti:

“Bütün gücümüzü yerleşim yerlerini korumaya odaklamış durumdayız. Kepez beldesi başta olmak üzere şehir merkezini teyit geçer bir halde ilerliyor rüzgarın yönü itibariyle. En kötü senaryoya göre hazırlık yapılıyor. Devlet hastanesi ve üniversite teyakkuz halinde ama herhangi bir boşaltma söz konusu değil.

9 köy için tedbir alındı, bunlardan 6'sı boşaltıldı. Kayadere, Damyeri, Belen, Ulupınar, Yağcılar ve Kalabaklı köyleri boşaltıldı. İhtimalen de boşaltmaya hazır Aşağıokçular, Taşlıtarlave Kızılcaören köyleri var. Şu ana kadar herhangi bir can kaybımız söz konusu değil.

8 uçak, 26 helikopter, yaklaşık 180'e yakın arazöz ve iş makinesi ve 1100'e yakın da personelle yangına müdahale ediliyor."

KIYI EMNİYETİ’NDEN ÇANAKKALE’YE MÜDAHALE GEMİSİ

Kıyı Emniyeti Genel Müdürlüğü de “Çanakkale Kepez'de yaşanan orman yangını nedeniyle gemi trafiği, çift yönlü geçici olarak askıya alındı. Genel Müdürlüğümüze ait römorkörler olası bir müdahale için teyakkuz halinde beklerken ülkemizin ilk acil müdahale gemisi olan Nene Hatun gemimiz İstanbul'dan hareket etti” açıklamasında bulundu.

BAKAN KOCA’DAN PAYLAŞIM

Sağlık Bakanı Dr. Fahrettin Koca, yangına ilişkin Twitter hesabından yaptığı açıklamada "Bugün (dün) saat 12:54'te Çanakkale merkezde başlayan orman yangınında 4 kişi dumandan etkilenmiş olup, tedavileri devam etmektedir. Yangın sebebiyle 23 Ambulans ve 4 UMKE Timi ile toplam 85 sağlık personeli görevlendirmesi yapılmıştır. Çanakkale halkına geçmiş olsun dileklerimizi sunuyoruz” dedi.

TAHLİYE EDİLEN KİŞİ SAYISI AÇIKLANDI

AFAD, Twitter hesabından yangına ilişkin yaptığı açıklamada şunları belirtti:

“Damyeri mevkiinde meydana gelen orman yangını nedeniyle; Kayadere, Damyeri (Fevzi Çakmak Mahallesi), Yağcılar, Ulupınar, Belen, Kalabaklı, Aşağıokçular köylerinden 736 vatandaşımız tedbir amaçlı tahliye edilmiştir.

Kızılcaören, Aşağıokçular ve Taşlıtarla köyleri için tahliye planları yapılmıştır. Sarıcaeli Köyü yaşlı bakım evinden 45 vatandaşımız tahliye edilerek Terzioğlu KYK yurduna yerleştirilmiştir.

Vatandaşlarımızın can ve mal güvenliği için, tüm gücümüz ve imkanlarımızla çalışmaya devam ediyoruz. Durmadan, yorulmadan!”

13 İLDEN CEKUT EKİPLERİ YOLA ÇIKTI

Adalet Bakanı Yılmaz Tunç, Ceza İnfaz Kurumları Arama Kurtarma (CEKUT) ekiplerinin orman yangınının söndürülmesine yönelik çalışmalara destek için 13 farklı ilden yola çıktığını bildirdi.

Tunç, sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada, "AFAD koordinasyonunda çok sayıda arama kurtarma ekibinin yanı sıra CEKUT ekipleri de 13 farklı ilden araç ve ekipmanları ile yangın söndürme çalışmalarına destek için yola çıkmışlardır. Dualarımız Çanakkale’deki vatandaşlarımız ve yangın söndürme çalışmalarına katılan orman teşkilatı ve diğer tüm teşkilatlarla" dedi.

YANGINA MÜDAHALE SÜRÜYOR

Yangına müdahalenin aralıksız sürdüğünü belirten İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya, Twitter hesabından yaptığı paylaşımda, bölgeye; AFAD, Orman Genel müdürlüğü, Emniyet Genel Müdürlüğü, Jandarma Genel Komutanlığı, Milli Savunma Bakanlığı, belediyeler, Kızılay ve özel idarelerden toplam; 1489 personel, 8 uçak, 26 helikopter, 240 arazöz, 66 su tankeri ve 169 iş makinesinin sevk edildiğini açıkladı.

Bakan Yerlikaya, Kayadere, Damyeri (Fevzi Çakmak Mahallesi), Yağcılar, Ulupınar, Belen, Kalabaklı, Aşağıokçular, Kızılcaören ve Taşlıtarla köylerinden 1251 vatandaşın tedbir amaçlı tahliye edildiğini, Sarıcaeli köyü yaşlı bakım evinden de 45 vatandaşın tahliye edilerek Terzioğlu KYK yurduna yerleştirildiğini açıkladı.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Okuyucu yorumları ile ilgili olarak açılacak davalardan Sözcü18.com sorumlu değildir.
Önceki ve Sonraki Haberler