Çankırı Gençlik Spor İl Müdürlüğü'nün yaptığı ihaleden pis kokular geliyor

Çankırı Gençlik Spor İl Müdürlüğü'nün yaptığı ihaleden pis kokular geliyor

Çankırı Gençlik ve Spor İl Müdürlüğü'nce 7 Ağustos 2019 tarihinde yapılan Sabiha Anne Kız Yurdu A Blok içerisinin boyanması işi ile ilgili ihaleden hayli pis kokular geliyor...

Kredi Yurtlar Kurumu'na ait Sabiha Anne Kız Öğrenci Yurdu (A) Blokta gerçekleştirilecek boya-badana işleri için Ağustos ayının ilk haftasında gerçekleştirilen ihale sonrası yaşanılanlar, ihale ilgili yaşanan sürece bakıldığında "sorular" giderek çoğalmakta.

ÖNCELİKLİ SORU: İHALE NEDEN 21/b'YE GÖRE YAPILDI?
Sorulması gereken ilk soru; İhale neden 4734 Sayılı İhale Kanunu'nun 21/b madesinden yapıldı?

7 Ağustos tarihinde gerçekleşen ihalenin; 4734 Sayılı İhale Kanununun 21/b maddesinden yapılması İhale mevzuatı açısından ihaledeki usulsüzlüğü gözler önüne seriyor. Doğal afetler, salgın hastalıklar, can veya mal kaybı tehlikesi gibi ani ve beklenmeyen veya yapım tekniği açısından özellik arz eden işler 4734 Sayılı Kamu İhale Kanunu'nun pazarlık usulünü düzenleyen 21’inci maddesinin birinci fıkrasının (b) bendi kapsamında ihale edilebilir. 

Bununla ilgili olarak ilgili kurum müdürünün verdiği bilgi; "Öğretim yılının açılmasına kısa bir süre var! Ve yapılacak işin öğrencilerin yerleşiminden önce gerçekleşmesi için böylesi bir yönteme ihtiyaç vardı" (!)

İKİNCİ SORU: İŞİN MUHAMMEN BEDELİ NASIL ŞİŞİRİLDİ?
Sabiha Anne Kız Öğrenci Yurdu (A) Blok'ta yaptırılacak olan boya-badana işleri için Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü elemanlarınca çıkartılan 'muhammen bedel'in emsal işler için Bakanlık 2019 yılı m2 maliyet fiyatları üzerinden tespit edilmesi gerekirken hangi ekstra işler çıkartılarak ihale bedelinin şişirilmiş olduğu ayrı bir soru işareti olarak karşımıza çıkıyor...

Bu konuda 2018 yılı benzer ihalelere bakıldığında; Hacı Murad-ı Veli Erkek Öğrenci Yurdu boya işi toplamda yaklaşık 40 bin m2'lik alan 220 bin TL'ye, 2017 yılında Çankırı Kız Yurdu boya işi 174 bin TL'ye yapıldığı gözönüne alınırsa; Sabiha Anne Kız Öğrenci Yurdu'nda yüklenicinin yapmayı taahhüt ettiği yaklaşık 35 bin m2'lik alanın ihale bedelinin de ülkede yaşanan enflasyon ve işçilik maliyet girdilerindeki artışlarla birlikte ortalama 400 bin TL civarında olması kuvvetle muhtemel.

İHALE ÖNCESİ KULİSLERDE, İHALEYİ ARTI YAPI'NIN ALACAĞI KONUŞULMUŞ!
Öte yandan 7 Ağustos 2019 tarihinde gerçekleşen ve Artı Yapı firmasının 595 bin TL. fiyat vererek kazandığı ihale ile ilgili olarak öncesinde kulislerde "Gençlik Spor İl Müdürlüğü ihalesini Artı Yapı kazanacak" şeklinde söylentilerin dolaştığı da iddia edildi.

GELELİM İHALE SONUCUNA
7 Ağustos 2019 tarihinde gerçekleşen ihaleye 3 firma teklif verdi. Ve sonuçta Sabiha Anne Kız Öğrenci Yurdu boya-badana işi; Çankırı kamuoyunun yakından tanıdığı Kurşunlu eski Belediye Başkanı İbrahim Doğu'nun oğlu Faruk Sıtkı Doğu'nun 595 bin TL.'lik teklifiyle Artı Yapı'da kalmış oldu.

genclik-spor-il-mudurlugu-ihale-sonucu-resim-08-001.jpg

İHALEDE SON DURUM
Çankırı Gençlik Spor İl Müdürlüğü'nün 7 Ağustos 2019 tarihli ihalesi ile ilgili olarak; İhaleye giren Orça Yapı Taah. San. Tic. Ltd. Şti'nin itirazı üzerine ilgili kurum yetkilileri kendilerine tanınan 10 günlük süre içerisinde karar vermek zorundalar. Bu süreç içerisinde Kurum ya ihaleyi yeni baştan gerçekleştirecek ya da yapmış olduğu ihaleyi 'geçerli' sayarak kazanan firmaya yer teslimi yapacak.

ŞAYET; "SAÇI BİTMEMİŞ YETİM MALI" AZ DA OLSA DÜŞÜNÜLÜYORSA BU İHALE "İPTAL" EDİLMELİ VE SİL BAŞTAN YENİDEN MUHAMMEN BEDEL TESPİTİ YAPILARAK İKİNCİ KEZ İHALEYE ÇIKARTILMALI...

Sözcü18 Haber Merkezi olarak ilgili kurumun 1. derece sorumlusu Sayın Bakan olmak üzere, AK Partili bölge milletvekillerinin ve de son olarak Çankırı Valisi'nin duruma 'kamu' adına el koyması ve bu sayfalardan dile getirdiğimiz konular ışığında İHALE'yi İPTAL etmeleri öncelikli talebimizdir.

Sözcü18

HABERE YORUM KAT
UYARI: Okuyucu yorumları ile ilgili olarak açılacak davalardan Sözcü18.com sorumlu değildir.
18 Yorum
Önceki ve Sonraki Haberler