Çankırı Karatekin Üniversitesi, Hasip Dede’nin torunlarını yok sayıyor!

Çankırı Karatekin Üniversitesi, Hasip Dede’nin torunlarını yok sayıyor!

Çankırı Karatekin Üniversitesi, yarın gerçekleştireceği 'Teberrukat-ı Mevleviye emaneti teslim programı'na, Hasip Dede'nin aile üyelerini davet etmeyerek kendilerini 'yok' saydı.

ÇANKIRI Mevlevihanesi'nin son şeyhi Hasip Dede, 18 Ağustos 1912'de göreve başlamış, 30 Kasım 1925 tarihli "Tekke, Zaviyelerle Türbelerin Kapanmasına ve Türbedarlıklarla Bir Takım Unvanların Yasaklanmasına Dair Kanun’a" kadar görev yapmıştır. Bir öğretmen ve sanatkâr olarak Çankırı'nın aydınlanmasına önemli katkılar sağlayan tasavvuf erbabı Hasip Dede önderliğinde, Balkan Savaşı yıllarında, diğer Mevlevihaneler gibi, Çankırı Mevlevihanesi de her türlü maddi ve manevi yardıma katılmıştır.

13 Aralık 1925 tarihinde kapatılan Çankırı Mevlevihanesi, Vakıflarca restore edildikten sonra Karatekin Üniversitesi'ne tahsis edildi. 3 Aralık 2021’de açılan Mevlevihane'nin son postnişini olan Hasip Dede’nin torunları bu açılışa davet edilmedi.

Çankırı Mevlevihanesi'nde daha sonra organize edilen hiçbir programa Hasip Dede’nin torunları yine çağrılmadı. Konuyla ilgili görüştüğümüz Hasip Dede'nin torunlarından mühendis Ayhan Ersunan şunları söyledi:

"Hasip Dede merhum babamın anne tarafından dedesidir. Hasip Dede Cumhuriyet aşığı, dürüst, şerefli bir insandı. Mevlevi Alayı'nı kuran şahsiyetlerden biri de odur. Atatürk tarafından övgü alan kişidir. Hasip Dedemizin mezarı Çankırı Sarı Baba’dadır. Çankırı Mevlevihanesi'nde düzenlenen programlarla ilgili tarafımıza hiçbir bilgi verilmemiştir. Bu durum bizleri çok üzmektedir. Şimdi de Karatekin Üniversitesi'nin 6 Nisan’da (yarın) yapacağı 'TEBERRUKAT-I MEVLEVİYE EMANETİ TESLİM PROGRAMINA' herhangi bir davette bulunan olmadı. Hasip Dede’nin evlatlarını yok sayan anlayışı esefle karşılıyorum."

Ayhan Ersunan ayrıca Çankırı araştırmaları ile tanınan yazarımız Metin Yılmaz'ın ortaya çıkarttığı belgeye göre; Ulaş Yıldırım koleksiyonunda bulunan Hasip Dede'nin Rumi 1330 (1912) yılında kazıttığı "Kengiri Mevlevihane’si Postnişini 1330" yazılı mührün, Karatekin Üniversitesi'nce alınarak, Mevlevihane’ye konulmasını istedi...

karatekin-universitesi-davet-afisi-resim-04.jpg

hasip-dede-ayhan-ersunan-cankiri-resim-04.jpg
Hasip Dede'nin torunlarından mühendis Ayhan Ersunan

HABERE YORUM KAT
UYARI: Okuyucu yorumları ile ilgili olarak açılacak davalardan Sözcü18.com sorumlu değildir.
41 Yorum
Önceki ve Sonraki Haberler