Çankırı Vakfı ve 'öğrenci bursları'

Çankırı Vakfı ve 'öğrenci bursları'

İstanbul Çankırı Eğitim Kültür ve Yardımlaşma Vakfı'nın üniversite öğrencilerine yönelik gerçekleştirdiği 'burs' çalışmasına, özellikle Ilgaz Dernekler Birliği'nin yaklaşımı tam anlamıyla bir 'şark kurnazlığı' çerçevesinde...

İstanbul Çankırı Eğitim Kültür ve Yardımlaşma Vakfı'nın üniversite öğrencilerine yönelik 'burs' çalışmaları özellikle son iki yıldır beklenenin üzerinde verimli geçmesi gerek burs alan öğrencileri gerekse Çankırı insanını ziyadesiyle mutlu ediyor.

Kaptan Mustafa Can başkanlığındaki Vakıf yönetimi, özellikle Başkan Can'ın bu konuda alışılmışın dışında ortaya koyduğu özveri ve mali fedakarlıkla var olan potansiyel gücünün de üzerinde ihtiyaç sahibi üniversite öğrencisine geçen yıl olduğu gibi bu yıl da burs verebilme çalışmalarına hız kesmeden devam ediyor.

Lakin sizlerin önüne gelen her olumlu projenin bir de 'perde arkası' yaşanan ve de projeyi 'baltalayan' hatta hatta 'şayet iyileştirilmez ise' belki de Vakfın bu konudaki mevcut hizmetini dahi engelleyebilecek (!) gerçekleri olduğu gözlerden kaçırılmamalı!

Peki nedir bu 'gerçekler' ve de kimlerdir mevcut 'pişmiş aşa su katanlar?'...

x x x

Bildiğiniz gibi İstanbul'da yaşayan Çankırılılar iki STK çatısı altında toplanmış durumdalar. Bunlardan ilki ve de en eskisi İstanbul Çankırı Eğitim Kültür ve Yardımlaşma Vakfı. İkincisi de ilçe dernekler birlikleri oluşumundan meydana gelen İstanbul Çankırı Dernekler Federayonu... Kısaca ÇANDEF...

Bugüne kadar şu ya da bu nedenlerle mevcut Çankırı STK'ları 'üniversite öğrencisine burs verme' işini biraz el yordamı biraz da üyelerine karşı 'sorumluluk' gereği 'dağınık' bir pazar içerisinde sunmanın gayreti içerisindeydiler. Ancak Vakıf Başkanlığı'na gelen Kaptan Mustafa Can'ın öncelikli olarak Vakfın geleceği ile ilgili hayata geçirmeye çalıştığı 'kişilere bağlı' kimlik yerine 'kurumsal kimlik' olabilme gayretleri taraflı-tarafsız her kesimden takdir alıyor.

Mevcut Vakıf yönetimi (ki içinde İlçe Dernekler Birliği Başkanlarından bazıları da görevde) üniversite öğrenci burslarının gerek sayısını gerekse burs alan öğrencinin etkinlik ve de buluşma adresinin 'Vakıf çatısı' altında olmasını hedeflerken ve de bu konuda mevcut 11 Dernekler Birliği yönetiminden 10'unu ikna ederken bugün için 'yaramaz çocuğu' (!) bilerek ya da bilmeyerek oynayan Ilgaz Dernekler Birliği'nin direnişi ile karşı karşıya kalmış durumda!

x x x

Vakıf yönetiminin İlçe Dernekler Birliği yöneticilerine yapmış olduğu "Vermiş olduğunuz öğrenci burslarını Vakıf üzerinden yerine getirirseniz hem parçalanmışlığın önüne geçer hem de yaşanan dağınıklığı tek elden organize ederek çok daha sağlıklı ve de verimli hale dönüştürmemize yardımcı olursunuz" yönündeki çağrıya Ilgaz Dernekler Birliği'nin tüm ısrarlara karşın "Biz birlik olarak Ilgazlı çocuklarımıza burs vermeye devam edeceğiz" şeklindeki saçma-sapan ısrarı, her geçen yıl sayısı artan 'Çankırılı' (!) üniversite öğrencisinin 'burs' işine 'dinamit' koymakla eşdeğerdir!

"Bunun neresinde tehlike var?" sorunuzu da duyar gibiyim... Dilim döndüğünce gelecekte hatta hatta bırakın geleceği çok yakın zamanda ortaya çıkacak vahim tabloyu gözler önüne sermeye çalışayım!

Bugün Çankırı Eğitim Kültür ve Yardımlaşma Vakfı'nın toplamda 500 öğrenciye sağladığı burs'un yani 'sermaye kaynağı'nın arka planında bir elin parmaklarının sayısı kadar insan ya var ya yok!

Bu insanlarımız da şu ya da bu ilçe nüfusuna kayıtlı! Bugün Ilgaz Dernekler Birliği'nin izlediği olumsuz siyaseti (!) bu insanlarımız da 'madem öyle bizler de verdiğimiz bursu Vakıf üzerinden değil de kendi ilçemiz dernekler birliği üzerinden veriyoruz' derlerse, çıkacak olan sonuçtan kim ya da kimler mağdur olur?

Çerkeş Dernekler Birliği Çerkeşli'ye, Orta Dernekler Birliği Ortalı'ya... Kurşunlu Dernekler Birliği de Kurşunlulu'ya...

Bu sayfalardan Ilgaz Dernekler Birliği yöneticilerine sesleniyorum: Beyler, bugüne kadar konuyla ilgili olarak yapmış olduğunuz direnişi (!) saygıyla karşılıyorum... Lakin gittiğiniz yol, yol değil... Vakıf icraatlerinin Kaptan Mustafa Can'ın kişisel olarak sergilemiş olduğu maddi-manevi fedakarlıklarla tahminlerinizin üzerinde bir seviyeye geldiği malumunuz... Önümüzdeki süreçte de mevcut devam eden hizmetlerin katlanarak büyümesini ve ortaya çıkan ve de çıkacak olan sinerjiden İstanbul'da yaşayan her bir Çankırılı'nın şu ya da bu şekilde menfaat sağlayacağına olan inancınız az da olsa var ise; bugün için takınmış olduğunuz tavırdan dönüş yaparak tıpkı diğer ilçe dernekler birliklerinin almış olduğu kararlar doğrultusunda 'yeni bir karar' alarak içinde bulunduğunuz topluluğun 'derin bir oh' çekmesine vesile olunuz... 

Bunu da bizatihi kendiniz için değil, yıllardır savunduğunuz 'Çankırı sevdanız' için yapmalısınız...

Ilgaz Dernekler Birliği yönetiminde uzun yıllar hizmet vermiş değerli dostlarım da dahil olmak üzere kendilerine bu sayfalardan samimi duygularımla seslenmek istiyorum... Kişisel izlenimim şudur ki; "Biz bildiğimiz yolda ilerlemeye devam edeceğiz" derseniz, bunun karşılığında 'pire için yorgan yakabilecek' çok sayıda Çankırılı ile karşı karşıya kalırsanız sakın ola sakın "Böylesine bir tepki beklemiyorduk?" şeklinde absürt bir soruyla karşıma çıkmayınız...

Belki sizler de farkındasınızdır! İstanbul'daki Çankırı kazan fokur fokur kaynıyor!

Benden uyarması...

Vedat BEKİ

HABERE YORUM KAT
UYARI: Okuyucu yorumları ile ilgili olarak açılacak davalardan Sözcü18.com sorumlu değildir.
1 Yorum
Önceki ve Sonraki Haberler