Çankırı Valisi Abdullah Ayaz: Koronadan ölen vatandaşımız 517

Çankırı Valisi Abdullah Ayaz: Koronadan ölen vatandaşımız 517

Çankırı Valisi Abdullah Ayaz aylık basın bilgilendirme toplantısında salgın süreciyle ilgili açıklamalarda bulundu.

Dün Valilik Birlik Toplantı Salonunda gerçekleştirilen toplantıda Çankırı Valisi Abdullah Ayaz’ın yanı sıra Vali Yardımcısı Şahin Bayhan ve İl Sağlık Müdürü Dr. Hüseyin Sarıkaya da hazır bulundu.

Düzenlediği aylık basın bilgilendirme toplantısında konuşan Vali Abdullah Ayaz, koronavirüs hastalığını pratikte de bilen biri olduğunu ifade ederek ilimizde artışı devam eden vak'a sayısına dikkat çekti. Çankırı'nın durumunun çok kötü olmadığını ancak son zamanlarda vak'a sayısı en fazla artan illerden biri olduğunu açıklayan Vali Ayaz, "Bu hafta düşüş eğilimi var. İnşallah böyle devam eder diye ümit ediyoruz. Bugün yarın Sağlık Bakanımız haftalık verileri açıklar sizler de oradan tabloyu görürsünüz." dedi.

HEDEFİMİZ KIŞ ÖNCESİ AŞI ORANINI YÜKSELTMEK

Vali Ayaz konuşmasını şöyle sürdürdü:

"Kış geliyor. İnşallah kış öncesinde hedefimiz aşılamada biraz daha mesafeyi kat etmek. Bu hafta yine okullardaki aşılama çalışmalarımız devam edecek. Velilerimizin onaylarını toparlıyor arkadaşlar, ona göre bu hafta hem il merkezi hem ilçelerimizdeki okullarımızda arkadaşlarımız yerinde aşılama yapacaklar. Öğrencilerimizi de elden geldiğince aşılayıp artık önümüzdeki süreçte karantinaya alınan sınıf sayımızı, hasta olan öğrenci sayımızı minimize etmek dolayısıyla da hastalığın evlere gidişini engellemek için büyük bir gayretimiz olacak. Tekrar ifade ediyoruz ki salgın henüz bitmedi. Salgının tedbirleri ile ilgili gevşeme için de çok erken, bunun etkilerini de hala görüyoruz.

SON BİR HAFTADA 6 VATANDAŞIMIZI KAYBETTİK

Son bir hafta içerisinde 6 vatandaşımızı daha koronavirüs sebebiyle kaybettik. Allah hepsine rahmet eylesin. Şu anda hastanemizde de 55 hastamız var. Çok şükür uzun bir aradan sonra ilk defa entübe hastamız yok bugün itibariyle. Ama tabi 15 yoğun bakım hastamız var. Bu 15 yoğun bakım hastamızdan önümüzdeki günlerde entübe olanlar da olabilir. Salgın, ya aşı olmayanlar ya da aşı sürecini tamamlamayanlar açısından ağır seyrediyor. Bizim hem vefat eden vatandaşlarımız hem de hastanedeki vatandaşlarımızda da gördüğümüz genel tablo bu şekilde.

GENÇLERİMİZ AŞI OLSUNLAR

Gençlerimizi bir kere daha uyarıyoruz. Özellikle aşı yaptırmamış olan gençlerimizin çoğunlukla servisten dönüyorlar ama yine de hastaneye yatma oranları aşı olmuşlara göre çok çok yüksek. Son haftalarda iki genç vefatımız oldu birisi Ilgaz'dan 47 yaşında hiç aşı olmamış bir vatandaşımız, bir de Merkezde 32 yaşında bir genç bir hastamızı kaybettik tek doz aşısı vardı ama ağır kronik rahatsızlıkları vardı. Son toplantımızdan bugüne de 28 vatandaşımız hayatını kaybetti. Ölen hasta sayımız 517’ye yükselmiş oldu. Şu anda yoğun bakımdaki hastalarımızın en genci 49 yaşında ve 65 yaş altında üç hastamız mevcut. Serviste de 65 yaş altında 12 hastamız var. Onun için tekrar ifade ediyorum, gençlerimizi birazcık etkileme eğiliminde.

GENÇLERİN AŞILANMASI İÇİN VELİLERDEN DESTEK İSTİYORUZ

Önümüzdeki süreçte hem tedbirlere uyum hem de özellikle genç nüfusun aşılanması konusunda da velilerimizin desteğini istiyoruz. Öğrencilerimizin ister istemez okul kayıp süreçleri artıyor. Birde Allah korusun zaman zaman karşımıza çıkmakla beraber çok yüksek değil ama gençlerimizin de ağır olarak hastalığı geçirme ihtimalleri olabilir nadir de olsa bunu da aşının büyük oranda engelleyeceğini düşünüyoruz. Bizde de malum çocuklarım iki haftadır okula gitmemişti. Büyükler birer doz aşılıydı. Oğlumun testi pozitif çıktı, bu süreçte kızımın negatif çıktı ama kızımda semptom verdi. Onlarda 1-2 gün hafif semptomlarla çok rahat bir şekilde hastalığı atlattılar. Bugünde onlarda okullarına başladı. Önümüzde kış süreci ister istemez kapalı alan kullanımı artacak, açık alanlardan daha fazla yararlanamayacağız, ortamlar daha az havalandırılacak. Salgın Koordinasyon toplantısında da “4. Dalganın neresindeyiz?”  biraz tartışmış olduk. Çankırı açısından yüksekten döndük, iki haftadır düşüş eğiliminde inşallah bu haftada bu trendin devam edeceğini düşünüyorum. Önceki yaşadığımız 3 dalgada daha hafif seviyede seyrediyor sizlerin de gördüğü gibi. Aşı sonrasındaki en büyük farkı önceki dalgalara göre hasta olan vatandaşlarımızla hastaneye yatan sayımız arasındaki makas çok daha açık.

vali-ayaz-basin-toplantisi-resim-011.jpg

AŞI HASTANEYE YATIŞI YÜZDE 99 ENGELLİYOR

Aşı hasta olmayı tamamen engellemiyor onu söyleyebiliriz ama tam aşı olmak hastaneye yatışı ve yoğun bakımı %99 engelliyor. Bizim de aşıdan beklentimiz bu. Ben de üç doz aşılıydım, iki doz sinovac tek doz biontech, eşim iki doz biontech aşılıydı, hasta olduk ama hastanelik olmadık. Aşıdan da beklentimiz bu hastane ve yoğun bakım yükünü arttırmamak. Her hafta salgın koordinasyon kurulu toplantısında hiç aşı olmamış vefat eden vatandaşlarımızı görünce gerçekten üzülüyoruz. Ya da 4 ay önce birinci doz aşısını olmuş ikinci doz aşısını olmamış, 4-5 ay önce 2 doz aşısını yaptırmış, 3. Doz aşılarını yaptırmamış vatandaşlarımızı görünce üzülüyoruz. Aşının yan etkisi falan var diyorlar ama hayatını kaybetti bu vatandaşlarımız. Bundan daha ağır ne olabilir?

BUGÜNE KADAR ÇANKIRI'DA 293 BİN 754 DOZ AŞI UYGULADIK

Bugüne kadar Çankırı’da yaptığımız 293.754 doz aşı uyguladık. Birinci, ikinci, üçüncü ve dördüncü doz olarak 293.754 doz aşı uyguladık ve karşımıza bir tane aşı sonrasında teknik olarak anafilaksi gelişmiş, aşının herhangi bir yan etki yaptığı bir hastamız gelmedi. Burada malumunuz 12 yaşından 100 yaşına kadar vatandaş yelpazemiz var bu aşıyı yaptıklarımızda. Biz burada bir şey görmedik ama tekrar söylüyorum. Lütfen bu anlatılan hikayelere vatandaş itibar etmesin. Geçen haftalarda vefat eden biri 60 yaşında, biri 67 yaşında vatandaşımız var hiç aşı olmamışlar. Gerçekten üzücü. Ilgaz’daki 47 yaşındaki vatandaşımız da hiç aşı olmamış.

GENÇLİĞE DEĞİL AŞIYA GÜVENELİM

Gençliğe değil aşıya güvenmek lazım. Hastalık kişiye özel kimin hafif kimin ağır geçireceğini ancak hasta olduktan sonra görebiliyoruz. Hayatını kaybeder diye beklediğimiz hastalarımızın iyileştiği gibi hiç bir şey olmaz dediğimiz hastalarımızı da kaybedebiliyoruz bunu da gördük. Benim kısaca söyleyeceklerim bunlar. Kışın geldiği süreçte vatandaşlarımızı ivedi olarak aşı olmaya aşılarını tamamlamaya ve çocuklarını da aşı yaptırmaya çağırıyoruz.

Toplantı basın mensuplarının sorduğu soruların cevaplanmasının ardından sona erdi.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Okuyucu yorumları ile ilgili olarak açılacak davalardan Sözcü18.com sorumlu değildir.
Önceki ve Sonraki Haberler