Çankırı valisi Ayaz'dan  "Ahilik Haftası" mesajı

Çankırı valisi Ayaz'dan "Ahilik Haftası" mesajı

Çankırı Valisi Abdullah Ayaz, "Ahilik Haftası" nedeniyle yazılı bir mesaj yayımladı. Ayaz'ın mesajı şöyle:

"Kökleri yüzyıllar öncesine uzanan ve tüm Anadolu’ya yayılan Ahilik Teşkilatı ve bu teşkilatın ilimizdeki yansıması olan Yâran geleneği; birlik, beraberlik ve yardımlaşma kavramlarını muazzam bir şekilde harmanlayarak milletimizin güç kaynağı olan, kardeşliğin pekiştirildiği, kültürel, sosyal ve ekonomik yönleriyle çok boyutlu bir kurumdur.

Ahilik; kendi çıkarlarından önce cömertliği, paylaşmayı, güzel ahlaklı olmayı, helal kazanç elde etmeyi, kul hakkı yememeyi, sosyal adaleti gerçekleştirmeyi ilke edinerek bu geleneklerini yeni nesillere aktarmayı amaçlamış; asil bir toplum olma yolunda inşa edilmiştir. Bu köklü geçmişe sahip ilkelere, esnaf ve zanaatkârlarımızın her zaman sahip çıkarak medeniyet kokan Ahilik ve Yâran geleneğini koruyup yaşatmaları temennimizdir. 

Türkiye Cumhuriyeti gücünü geçmişinden, örf ve adetlerinden almaktadır. Gücümüze güç katabilmek için, maddi ve manevi tüm değerlerimize sahip çıkmak, İslam ahlakı ve Türk kültürünün sentezi olan Ahilik ve Yâranlık anlayışının yaşatılması için elimizden geleni yapmak ve özümüzden ayrılmamak hepimizin görevi olmalıdır.

Tüm dünyayı etkisi altına alan Koronavirüs salgını ile tüm insanlığın zor zamanlar geçirdiği son dönemde, dayanışma ve yardımlaşma üzerine kurulan Ahilik kurumu ve temeli Ahilik müessesesine dayanan ve ilimizin sosyo-kültürel yapısına yön veren Yâran geleneğinin ne kadar önemli olduğu bir kez daha anlaşılmıştır. Bu süreçte sıkıntılı günlerden geçen tüm esnaf ve zanaatkârlarımız birbirlerine destek oldukları gibi, ihtiyaç sahiplerinin de yanında olmayı ihmal etmemişlerdir. Bizler de devletimizin imkânlarıyla bu zorlu süreçte esnaf ve zanaatkârlarımızın yanlarında olduğumuzu hissettirmek için çalışmalarımızı sürdürdük. Ben değil, biz olabilmenin en güzel örneklerini ilimizde sergiledik.

Bu duygu ve düşüncelerle, Ahilik Teşkilatının kurucusu Ahi Evran’ı rahmetle yâd ederken, kanaat ve dürüstlüğü ilke edinmiş tüm esnaf ve zanaatkârlarımız ile Çankırı Yârenlerinin 34. Ahilik Haftasını kutluyor; birlik, beraberlik ve dayanışmanın artarak devam etmesini ve hayırlara vesile olmasını temenni ediyorum."

ETKİNLİK PROGRAMI SALI (YARIN) BAŞLIYOR

14 Eylül 2021 Salı
Saat 09:00'da Atatürk Anıtı'na çelenk konulması ile başlayacak etkinlikler,
10:00'da 100. Yıl Kültür Merkezi'nde gerçekleştirilecek olan;
- Saygı duruşu ve İstiklal Marşı
- Açılış konuşması (Birlik Bşk Osman Karadeniz)
- "Ahilikten Günümüze Mesajlar" konulu konferans
- Protokol konuşmaları
- Şed Kuşatma ekibi gösterisi
- Ödül töreni
12:50 İkram, yer: Sultan Süleyman Camii
- Öğle namazından önce mevlid-i şerif okunacak ve devamında Büyük Cami avlusunda ahi pilavı ikramı

ÇANKIRI'DA "YILIN AHİ'LERİ" DE BELLİ OLDU

Çankırı'da 2021 yılının Ahi'leri ödülleri;

Çankırı ilinin Ahi'si; Şükrü Atakul

Çankırı ilinin kalfa'sı; Kamil Ekiz

Çankırı ilinin çırağı; Ali Arda Ateş isimleri olarak açıklandı.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Okuyucu yorumları ile ilgili olarak açılacak davalardan Sözcü18.com sorumlu değildir.
2 Yorum
Önceki ve Sonraki Haberler