Çankırı’da AFAD ile akredite ilk sivil toplum kuruluşu: Yesevi Hareketi Derneği

Çankırı’da AFAD ile akredite ilk sivil toplum kuruluşu: Yesevi Hareketi Derneği

Çankırı'da geçtiğimiz günlerde 'senaryo' gereği gerçekleştirilen sınavla; Yesevi Hareketi Derneği, ülkemizin herhangi bir yerinde yaşanacak doğal afette 'AFAD' ile koordine sağlayarak 'müdahale' yetkisine sahip olarak 'akredite' edildi.

ÇANKIRI İl Afet ve Acil Durum Müdürlüğü (AFAD) koordinasyonunda ''Akredite Kentsel Arama Kurtarma Ekipleri Saha Uygulamaları” kapsamında 22-23 Aralık'ta Çankırı'da 'senaryo' gereği gerçekleştirilen sınavla; Yesevi Hareketi Derneği, ülkemizin herhangi bir yerinde yaşanacak doğal afette 'AFAD' ile koordine sağlayarak 'müdahale' yetkisine sahip olarak 'akredite' edildi.

Çankırı'da arama kurtarma alanında faaliyet göstermek üzere kurulan Yesevi Hareketi Derneği AFAD eğitmenleri tarafından "Temel Arama Kurtarma ve Seviye 1 - Seviye 2 Arama Kurtarma" eğitimleri geçtiğimiz günlerde tamamladı.

Yesevi Hareketi Derneği üyeleri 22-23 Aralık günlerinde AFAD Başkanlığı'nca Hafif Arama Kurtarma Akreditasyon sınavına tabii tutuldu ve evrak incelemesi akabinde de 12 saatlik uygulama sınavını başarılı bir şekilde yerine getirdi.

23 ARALIK CUMARTESİ GÜNÜ 'SENARYO' HAYATA GEÇİRİLDİ

Bu kapsamda AFAD’da 30 kişi ile Hafif Arama ve Kurtarma akreditasyon sürecinde AFAD Başkanlığınca görevlendirilen komisyonun kontrolünde, 23 Aralık Cumartesi günü saat 08:00'da startı verilen senaryo gereği sahada 27 kişinin katıldığı uygulamalı sınav başlatılmış oldu. Senaryo gereği Adana’nın Ceyhan ilçesinde saat 07:30’da 6.9Mw ölçeğinde meydana gelen depreme dernek personellerinin gerekli hazırlıkları yaparak (personel, ekipman, lojistik haberleşme vb.) Çankırı AFAD Afet Yönetim Merkezi ile iletişime geçerek intikale hazır olduğunu belirtti ve saat 08:00'da Yönetim Merkezi'nden lojistik merkeze hareket edilerek enkaz bölgesine çıkış yaptı. Enkaz bölgesine ulaşıldıktan sonra konuşlanma bölgesi belirlenerek gerekli çadırların (yönetim, haberleşme, lojistik, dinlenme ve sanitasyon) kurulumu yapıldı.

cankiri-yesevi-resim-01.jpg

cankiri-yesevi-resim-02.jpg

Ekip içerisinde bulunan birimler tarafından olay türünün tespit edilmesi, ikincil tehlikelerin önlenmesi, mülkiyetin korunması, mevcut kaynakların etkin olarak kullanılması ve zararların azaltılması konularında görev dağılımı yapılarak gerekli çalışmalara başlanıldı. Yapılan görevlendirmeler tim lideri, güvenlik ve hazmat, arama ekibi, kurtarma ekibi, lojistik ekibi ve medikal ekip sorumlusu gerekli yapılanma sağlandıktan sonra senaryo akışına göre olay yerinin güvenliği sağlandığı hazmat (tehlikeli maddeler) ekibince kontroller yapıldı.

cankiri-yesevi-resim-03-001.jpg

Arama ekibince enkazda yaralının yeri tespit edildi ve kurtarma ekibine iletişim sorumlusu tarafından bildirildi. Kurtarma ekibi tarafından kazazede bulunduğu yerden çıkartılarak medikal ekibe bildirilerek gerekli sağlık kontrolleri yapılarak hastaneye sevki sağlandı. Senaryonun ikinci aşamasında vefat eden vatandaş tespit edildi. Kurtarma ekibi tarafından kirli çalışma yapılarak bir cansız kazazedeyi hilti, spiral gibi aletlerle çalışma yapılarak enkazdan yıkık binadan çıkarıldı.

cankiri-yesevi-resim-04-001.jpg

Yine senaryo gereği tüm çalışmalar kayıt altına alındı (Kazazede Kayıt Formu, Olay Yeri Triyaj Kayıt Formu, Olay Yeri Ambulans Sevk Formu, Değerli Eşya Kayıt Formu, Ekip Değişim Formu ve Görev Sonlandırma Formu) Komisyon üyelerine teslim edildi ve bu şekilde de uygulamalı sınav bitirilmiş oldu.

cankiri-yesevi-resim-05.jpg

AFAD Başkanlık tarafından görevlendirilen sınav komisyon yetkililerince yapılan tüm uygulamalar dikkatle izlendi. Notların alındığı sınavda Yesevi Hareketi Derneği Gönüllüleri, Uluslararası Arama ve Kurtarma kurallarına uygun olarak yaptıkları intikal ve kurtarma çalışmalarıyla AFAD ile akredite olarak afet durumunda çalışmalara katılmaya hak kazandı.

AHMET MATUR: TOPLUMSAL GÜÇ BİRLİĞİNİN SAĞLANMASI GEREKİR

İl AFAD binasına intikal edilerek burada AFAD İl Müdürü Başkanlığınca Komisyon Üyeleri ve Yesevi Hareketi Derneği üyeleri katılımı ile bir değerlendirme toplantısı yapılarak İl Müdürü Ahmet Matur "Çankırı'da ve ülkemizde yaşanabilecek her türlü afet ve acil durumlara etkin müdahale için toplumsal güç birliğinin sağlanması gerekir. AFAD olarak kamu, özel , STK ve gönüllülerle sürekli iş birliği ve karşılıklı bilgi alışverişi yapılarak kapasitemizin arttırılması gerekmektedir" dedi.

EKİP LİDERİ DULKADİROĞLU: BİZ HAZIRIZ ANCAK İNŞALLAH LAZIM OLMAYIZ

Çankırı YESEVİ hareketi arama kurtarma ekibi adına ekip lideri Yakup Dulkadiroğlu, "Tamamı gönüllü bir ekiple uzun soluklu ve yoğun emek sarf ederek katıldığımız 6 Şubat depremi sonrasındaki arama kurtarma ve insani yardım faaliyetleri sırasında yaşadıklarımızın getirdiği tecrübe ışığında bu tatbikat ve akredite sınavımızdan başarıyla geçtik. Biz hazırız ancak inşallah lazım olmayız" dedi ve katkıları için Çankırı AFAD İl Müdürlüğü personeline teşekkür etti.

Derneğin gerekli evrakları teslim etmesiyle resmi olarak akreditasyonu tamamlanmış olacak.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Okuyucu yorumları ile ilgili olarak açılacak davalardan Sözcü18.com sorumlu değildir.
10 Yorum
Önceki ve Sonraki Haberler