Çankırı'da çiftçinin pancarı tarlada kaldı!

Çankırı'da çiftçinin pancarı tarlada kaldı!

Çankırı'daki pancar üreticisi devletin verdiği para ile ürettiği pancarı Kastamonu'daki fabrikaya götüremiyor. Germece'de sökümü yapılan pancarlar dağ gibi yükseldi. Üreticinin ne derdini dinleyen var ne de yaşadığı soruna çözüm bulan...

Ülkede sayıları yaklaşık 200 bini bulan pancar üreticilerinin dertleri her geçen gün giderek büyüyor. Çankırı'daki pancar üreticisi de yaşanan sorunlardan payına düşeni alıyor.

Sözcü18 Haber Merkezi'nin elde ettiği bilgilere göre Çankırılı pancar üreticisinin bu yıl ürettiği pancar henüz Kastamonu'daki Şeker Fabrikasına ulaşmış değil. Nedeni ise pancarın nakliyesi için kendisine verilen ton başına 41 liranın yetersizliği. Yaşanan bu durum sonucu, tarlada sökümü yapılan binlerce ton pancar açık arazide sonunun ne olacağını bilemeden günlerdir bekliyor.

"24 KİLOMETREYE 27 LİRA,
143 KİLOMETREYE 41 LİRA"
Çankırı'da pancar üreticisinin yaşadığı sorunu dile getiren Germeceli çiftçi Nuri Gökçe "Çankırılı pancar üreticisi olarak sıkıntımız büyük. Kastamonu'daki fabrikaya pancarımızı götürememekle karşı karşıyayız. Nedeni gayet açık ortada! Fabrika bana ton başına 41 lira nakliye ücreti ödüyor. Lakin bu ücrete benim elimdeki pancarı Kastamonu'ya götürebilmem mümkün değil! Biz üretici olarak bölgedeki taşıyıcılar kooperatifi ile defalarca görüşememize rağmen yaşadığımız sorunu ortadan kaldıramadık! Mazota yapılan zamlar sonucu onlar da haklı olarak fiyatlarını yeniden yapılandırdılar. Fabrika bize 30 tonun karşılığı bin 200 lira verirken, nakliyeciler bizden bin 800 lira istiyor! 4 bin 300 ton pancar elimde kaldı! Bu hesapla benim cebimden fazladan 100 bin liraya yakın para çıkacak." dedi.

nuri-gokce-germece-cankiri-resim-10.jpg

Pancar üreticisi Nuri Gökçe sözlerini şöyle sürdürdü:

"Yaşadığımız sorunu Kastamonu'daki şeker fabrikası yetkilileriyle görüşüyoruz ancak bugüne kadar herhangi bir olumlu sonuç alamadık. Fabrika kendisine 24 km mesafedeki Taşköprü'deki çiftçiye ton başına 27 lira verirken, 143 km mesafedeki bizlere 41 lira veriyor! Böylesine çarpık bir fiyat tespitini kim nasıl yapmış onu bilemiyoruz! Bizlere 'Balıkesir'i örnek aldık' diyorlar! Balıkesir'le benim bölgem bir mi? Buradan Kastamonu'ya giden kamyonun oradan aracına yük sararak Çankırı'ya gelmesi mümkün değil! Yetkililerden ve bölge milletvekillerimizden soruna çare bulmalarını istiyorum."

BÖLGEDEKİ KANTARLAR KAPATILINCA
SORUN KENDİSİNİ GÖSTERDİ
Çankırı'daki pancar üreticisinin bugün yaşadığı sorunun nedeni geçmiş yıllarda hizmet veren bölge kantarlarının ortadan kalkması. Geçmişte çiftçinin elindeki pancarı fabrika tarlada ya da yakın bölgelerde oluşturduğu 'bölgesel kantarlar'da alıyordu. Bu kantarlar yüksek maliyetli bulunarak mevcut AKP hükümeti tarafından kapatıldı. Uygulama 'çiftçinin pancarını fabrikaya getirmesi ve nakliye bedelinin ödenmesi'ne dönüştü. Bu dönüşümün yarattığı sıkıntı da bugün için Çankırı'daki pancar üreticisini mağdur etmekte. Bakalım Çankırılı pancar üreticisinin yaşadığı sıkıntı nasıl ortadan kalkacak?

Takipteyiz...

germece-pancar-cankiri-resim-10.jpg

 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Okuyucu yorumları ile ilgili olarak açılacak davalardan Sözcü18.com sorumlu değildir.
Önceki ve Sonraki Haberler