Çankırı'da öğrencilere tarihi geçmiş gıda ürünleri yedirildi

Çankırı'da öğrencilere tarihi geçmiş gıda ürünleri yedirildi

Çankırı’da farklı okullarda öğrenim gören yaklaşık 130 kız öğrencinin kaldığı pansiyonda, öğrencilere sunulan yemek malzemelerinin kullanım tarihlerinin geçtiği açıkça görülen fotoğraflar haber merkezimize ulaştı.

ÇANKIRI 15 Temmuz Şehitler Anadolu Lisesi Pansiyonu'nda yaşanan "tarihi geçmiş gıda ürünlerinin öğrenciye yedirilmesi" skandalı tam anlamıyla bir 'yönetici sorumsuzluğu'... Çankırı’da farklı okullarda öğrenim gören yaklaşık 130 kız öğrencinin kaldığı pansiyonda, öğrencilere sunulan yemekler için kullanılan çeşitli malzemelerin tarihlerinin geçtiği açıkça görülen fotoğraflar haber merkezimize ulaştı. Bu durum, okul yönetiminin yasa ve yönetmelikleri nasıl ihlal ettiğini sorgulatan bir tartışmayı da beraberinde getirdi.

VİCDANSIZLIK!

15 Temmuz Şehitler Anadolu Lisesi Pansiyonu, öğrencilerin güvenli ve sağlıklı bir ortamda kalmasını sağlamakla yükümlü bir kurum olarak önemli bir sorumluluk taşıyor. Ancak, ortaya çıkan fotoğraflar, bu sorumluluğun açıkça ihlal edildiğini gözler önüne seriyor. Öğrencilere sunulan yemeklerde yer alan ürünlerin son kullanma tarihlerinin geçtiği açıkça görülüyor. Bu durum, öğrencilerin sağlığını tehlikeye atan ciddi bir ihmali ortaya koyuyor.

ÖĞRENCİLER ŞAŞKIN

Yemekhanedeki yemeklerin kalitesizliği ve hijyen şartları ile ilgili okul idaresine defalarca şikayette bulunduklarını ancak bir sonuç alamadıklarını belirten öğrenciler, yediklerinin yemeklerin tarihi geçmiş ürünlerden yapıldığını öğrenmenin şaşkınlığını yaşadılar. İsminin yayınlanmasını istemeyen bir kız öğrenci "Hakkımı helal etmiyorum, Allah'ından bulsunlar" şeklinde tepkisini dile getirdi.

YASA VE YÖNETMELİK İHLALİ

Pansiyon yemekhanelerindeki faaliyetler, Sağlık Bakanlığı'nın yayımladığı "Okul Yemekhaneleri Hakkında Yönetmelik" tarafından belirlenen standartlara uygun olmalıdır. Yönetmelik, öğrencilere sunulan gıdaların güvenilir, hijyenik ve son kullanma tarihlerine uygun olmasını zorunlu kılar. Ancak, ortaya çıkan fotoğraflar, pansiyonun bu yönetmelikleri açıkça ihlal ettiğini gösteriyor.

VELİLER ENDİŞELİ

Skandal durumu öğrenen veliler, öğrencilerinin sağlığının tehlikeye atılmasına büyük bir öfke ve endişeyle tepki gösterdi. İsminin açıklanmasını istemeyen bir öğrenci velisi; "Yarınlarımızın teminatı olan çocuklarımıza tarihi geçmiş gıdaları yedirenlerin dile getirdikleri samimiyet ve vatan sevgilerinden emin değilim. Çocuklarımıza ve bizlere yaşatılan bu durumun sorumlularının en ağır şekilde cezalandırılmasını istiyoruz. Bu rezaletin faturası hızlı bir şekilde kesilmeli ve ihmali olanlar eğitim camiası içerisinden uzaklaştırılmalı" dedi.

sehitler-anadolu-lisesi-resim-04.jpg

YETKİLİLER SESSİZ

Sözcü18 Haber Merkezi'nin ortaya koyduğu 'somut gerçekler'e karşın başta İl Milli Eğitim Müdürlüğü olmak üzere Vali Abdullah Ayaz'ın konuyla ilgili bugüne kadar 'tek satırlık' bir açıklama dahi yapmaması şaşkınlıkla karşılanırken, Ankara'da bakanlık koridorlarında "Çankırı'da milli eğitimde yaşanan rezaletler"in konuşulduğunu söylemekte herhangi bir beis görmüyoruz.

REZALET'İN (!) NEDENİ ADRESE TESLİM İHALE OLABİLİR Mİ?

Haber Merkezimize ulaşan Mayıs ayında çekilen fotoğraflarda;
Ürünler ve Son Tüketim Tarihleri Şöyle

Zeytin (son kullanma tarihi 01.11.2022)

Un (son kullanma tarihi 17.03.2023)

Sucuk (son kullanma tarihi 09.01.2023)

Turşu (son kullanma tarihi 08.03.2023)

Öte yandan iddialar arasında Müdür Abdullah Cengiz’in ürünleri okula önceden getirtip, adrese teslim ihale düzenlemesi yönünde talimat verdiği bir yardımcısının bu talimata karşı çıkarak tayin isteyip okuldan ayrıldığı da iddialar arasında.

Bu iddia ile pansiyon ambarında bulunan tarihi geçmiş ürünlerin fotoğraflarının örtüştüğü de dikkatlerden kaçmıyor.

Peki, bir kurum müdürü çocukları tehlikeye atma vicdansızlığını neden yapar, neden son tüketim tarihleri sıkıntılı ürünler alır? Bu sorunun cevabını başta Sayın Vali Abdullah Ayaz olmak üzere etkili ve yetkililerin açacakları soruşturma sonucu öğreneceğiz...

sehitler-anadolu-lisesi-gida-01.jpg

sehitler-anadolu-lisesi-resim-03.jpg

sehitler-anadolu-lisesi-resim-02.jpg

HABERE YORUM KAT
UYARI: Okuyucu yorumları ile ilgili olarak açılacak davalardan Sözcü18.com sorumlu değildir.
32 Yorum
Önceki ve Sonraki Haberler