Çankırı'da 'ponzi'den 4 kişi gözaltında

Çankırı'da 'ponzi'den 4 kişi gözaltında

Son dakika gelişmesine göre Çankırı'da 'ponzi' sistemi ile 13 kişiden para topladıkları iddiasıyla 4 kişinin gözaltına alındığı öğrenildi.

YÜKSEK kâr getirili fon vaadiyle spor ve iş dünyasını dolandırdığı iddia edilen bankacı Seçil Erzan ülke gündemindeki yerini korurken, Çankırı'da benzer bir olay bugün polisin yaptığı operasyon ile ortaya çıktı. 'Ponzi' sistemiyle 13 kişiyi yaklaşık 15 milyon lira dolandıran 4 kişi polis tarafından gözaltına alındı.

PONZİ SİSTEMİ İLE 13 KİŞİYİ YAKLAŞIK 15 MİLYON LİRA DOLAYINDA MAĞDUR ETTİLER

Sözcü18 Haber Merkezi'nin elde ettiği ilk bilgilere göre E.T.Ç 'Ponzi sistemi' uygulamasıyla çevresinde 'yüksek faiz' vaadiyle yaklaşık 4 ay önce para toplamaya başladı. Kendisine ilk aylarda para getirenlere yüksek faiz bedellerini ödeyen E.T.Ç, sağladığı güvenle 13 kişiden yaklaşık 15 milyon lira dolayında bir para topladı.

Çankırı Emniyet Müdürlüğü Asayiş Şube'nin teknik takibine takılan E.T.Ç, polisin bu akşam saatlerinde yaptığı operasyonla evinde eşi Y.Ç ile birlikte yakalanarak gözaltına alındı.

GÖZALTINA ALINAN 4 KİŞİNİN İFADELERİ ALINIYOR

Operasyon kapsamında Çankırı'da esnaflık yaptığı öğrenilen R.D ile birlikte N.Ö'nün de gözaltına alındığı öğrenildi. Ponzi yönteminin uygulayıcısı E.T.Ç ile R.D arasında çok sayıda para transferi yapıldığı gelen bilgiler arasında.

Gözaltına alınan dört ismin sorgusunun halen devam ettiği bildirilirken E.T.Ç'nin bir kamu kurumunun il müdürünü de dolandırdığı ve buharlaşan paranın toplamda yaklaşık 15 milyon TL dolayında olduğu öğrenildi.

MAĞDURLARDAN BİRİSİ SÖZCÜ18'E KONUŞTU

Haberimizi yayınladıktan sonra 'ponzi sistemi' sonucu mağdur olanlardan bir isim Sözcü18 Haber Merkezi'ne ulaştı. "E.T.Ç'nin eşinin ağabeyi yani kaynı kamu kurumunda güvenlik görevlisi. 'Parayı borsada döndürerek yüksek gelir veriyoruz' vaadiyle 200 bin lira yatırana bir ayda 100 bin lira 'kazanç' verdiler! Polisten öğrendiğimize göre bu duruma 'yemleme' deniyormuş! Anlayacağınız bizleri fena yemlediler!" dedi.

GÖZALTINA ALINA ESNAF VE AK PARTİ MECLİS ÜYESİ R.D SERBEST BIRAKILDI VE...

Öte yandan akşam saatlerinde polis tarafından gözaltına alınan esnaf ve aynı zamanda AK Parti Çankırı Belediye Meclis Üyesi R.D gecenin ilerleyen saatlerinde serbest bırakıldı. R.D yaşanan olayla ilgili olarak Sözcü18'e şu açıklamayı yaptı:

"İsmi geçen şahıs E.T.Ç çok eskiden bu yana elemanım olur. Evlenince işten ayrılmış olup ara ara yoğun dönemlerimizde bize yardımcı olur. Yaptığı işlerden ve görüştüğü kişilerle hiç bir alakam yoktur. Ben de mağdurum. Müşteki olarak ifademe başvurulmuştur. Böylesi bir durumu hem şahsıma hem de yaşam tarzına aykırıdır. Hiçbir Bir kişinin bir kuruşuna dahi tenezzül etmem ve etmedim de. Kamuoyuna duyurulur."

EDİTÖR'den

Sayın Okuyucu; Haberin sıcak saatlerinde olan durumu tüm çıplaklığı ile kamuoyuna duyurdum. Sonrasında yaşanan gelişmeleri de sizlere tahmin edemeyeceğiniz kişisel sağlık şartları altında aktardım. Olayın 'gelişim' seyrinde yaşanan değişiklikler bazı okuyucularımızın 'haklı tepkilerine' neden olmuş olabilir... Bunu anlıyorum... Özellikle kafası karışan (!) okuyucularımıza şunu söylemekte beis görmüyorum: Kişi hakkındaki iddialar mahkeme tarafından somut olarak cezalandırılmadığı sürece 'suçsuzdur'... Bunun aksi durumlar hem haberi yapanı hem de haber yapılan sayfayı hukuki yönden zor durumda bırakır... Haberin ilk saatlerinden an itibariyle şu ana kadar olan değişikliklerin arka planında da bu yatmaktadır... Sözcü18 olayla ilgili gelişmeleri takip etmekte ve en yalın haliyle sizlere aktarmaya dün olduğu gibi bugün de devam edecektir. Bilginize...

VE MAHKEME SERBEST BIRAKTI

Şahısların ikametlerinde yapılan aramalarda suç unsuru olabilecek doküman ve dijital materyallere dekontlar, sahte madeni kripto para ele geçirildiği öğrenilirken gözaltına alınan şahıslar, emniyetteki işlemlerinin ardından Çankırı Adliyesine sevk edildi. Y.Ç. ve E.T.Ç. yurt dışı yasağı ve imza şartlı adli kontrolle serbest bırakılırken N.Ö. ise serbest bırakıldı.

PONZİ SİSTEMİ NEDİR?

'Ponzi Şeması' veya 'Ponzi Sistemi', yüksek kâr getiren bir üretim varmış gibi göstererek yatırımcıları sisteme katmayı amaçlayan ve ilk yatırım yapanlara ödemenin sisteme sonradan katılanların parasıyla yapıldığı bir dolandırıcılık yöntemidir.

Ortada yüksek kâr getiren bir üretim olduğu, bu üretim sayesinde yatırımcılara para ödendiği iddia edilir ve bu sayede sisteme yeni yatırımcılar çekmeye çalışılır. Ponzi şemasına katılımlar bittiği zaman, ortada kâr getiren bir üretim olmadığı için yeni yatırım yapanlara ödeme yapılamaz, sistem çöker ve ponzi şeması sonlanır.

PONZİ SİSTEMİ TARİHİ

Tarihte bilinen ilk 'Ponzi Şeması', bu sisteme adını veren Charles Ponzi tarafından 1920 yılında gerçekleştirilmiştir. Ponzi, bu sistemi sayesinde kısa sürece 10 bin yatırımcıyı posta pullarını kullanarak bir arbitraj kârı elde ettiğine inandırmış; ancak aslında ortada olmayan bu kârlar nedeniyle sistem daha fazla sürdürülememiş ve sistem kısa sürede çökmüştür.

Önceki ve Sonraki Haberler