Çankırı'da su kesintisi 45 gün daha devam edecek!

Çankırı'da su kesintisi 45 gün daha devam edecek!

Çankırı Belediyesi tarafından 25-27 Ağustos tarihleri arasında uygulanan dönüşümlü su kesintisi programının 15 Ekim'e kadar uygulanacağı Belediye Başkanı İsmail Hakkı Esen tarafından açıklandı.

BÖLGEDE yaşanan kuraklık ile birlikte Güldürcek Barajı'nda düşen su seviyesi başta Çankırı Merkez olmak üzere, Orta, Şabanözü ve Eldivan ilçelerinde de dönüşümlü olarak 'su kesintisi'ni beraberinde getirdi.

Sözcü18 Haber Merkezi'nin Çankırı Belediye Başkanı ve aynı zamanda Su Birliği Başkanı İsmail Hakkı Esen'den aldığı bilgiye göre Merkez'de daha önce 3 gün olarak açıklanan 'dönüşümlü su kesintisi' önümüzdeki 45 gün süresince yani asgari 15 Ekim'e kadar devam edecek.

"GÜLDÜRCEK BARAJI SON 10 YILIN EN DÜŞÜK SEVİYESİNDE"

Çankırı Belediye ve Su Birliği Başkanı İsmail Hakkı Esen, Sözcü18 Genel Yayın Yönetmeni Vedat Beki'ye konuyla ilgili olarak yaptığı değerlendirmede; "Havaların mevsim normallerin çok üzerinde sıcak geçmesi nedeniyle bölge insanının su tüketimi yüzde 100 oranında artarken, Güldürcek Barajı'ndaki toplanan su, son 10 yılın en düşük seviyesinde! Bununla birlikte barajdaki suyun kalitesi de bozuldu. Sıcak hava nedeniyle iyi su buharlaştı! Bu şartlar altında ne yapılabilir ki?! Ancak yaşanan ve uzun vadede yaşanacak böylesi temel bir sorunu da çözmek zorundayız! İki yıldır bu konuda farklı çalışmalar yürütüyoruz" dedi.

"KUYULAR KULLANILMADIĞI İÇİN SU YÖN DEĞİŞTİRDİ"

Suda yaşanan darboğazın aşılması yönünde yapılacak icraatlerden biri de su kuyuları. Korgun'daki kuyularla ilgili olarak Başkan Esen; "Korgun'daki mevcut su kuyuları son 12 yıldır kullanılmadığı için suyun yön değiştirmesine neden olmuş! Su hatları yapılan yeni yolun altında kalmış! Yaptığımız onca çalışmaya karşın kuyulardan su çıkmadı! O yüzden o kaynakları da kaybettik" diyerek sözlerini şöyle sürdürdü:

"HANDIRI BARAJI'NDAN SU GETİRME ÜZERİNE ÇALIŞIYORUZ"

"Güldürcek Barajı'ndan Çankırı ile birlikte, Dodurga, Yaylakent, Orta, Şabanözü ve Eldivan ilçelerimiz su alıyor. İklimin getirdiği olumsuz değişiklikler nedeniyle barajda su seviyesinin düşüklüğü bir yana, bu bölgelerde özellikle yaz aylarında artan nüfusla birlikte kullanım oranı da yüzde 300'ün üzerinde artış gösterdi! Belde ve İlçe Belediye Başkanlarımızla yaptığım görüşmelerde onların da 'programlı su kesintisi'ni uygulamalarını talep ettim. Elimizdeki imkanları zorlayarak yaşanan ve yaşanılacak su sıkıntısına çözüm arayışlarımız devam ediyor. Çankırı'ya 30 km mesafedeki Handırı Barajı'ndan Merkez'e su getirmenin arayışlarına başladık. Bir yandan su analizleri yapılırken öte yandan hattın çekilmesi için kamulaştırma çalışmaları ile bunların bedellerinin hesaplamalarına çalışıyoruz. Bizim cephemizde bu çalışmalar yapılırken hemşehrilerimden de az da olsa duyarlılık ve beraberinde 'sorumluluk' bekliyorum. Su önemli bir ihtiyaç... Su hayat... Ama kullanımında da tüketici olarak her birimizin sorumluluk sahibi olması gerekiyor."

Belediye Başkanı Esen sözlerini; "Çankırı içerisinde 3 noktada yeni kuyu açma çalışması gerçekleştirdik. Ancak tatmin edici sonuçlara ulaşamadık. İçinde bulunduğumuz şartların getirisi olarak önümüzdeki 45 günlük süreçte geride bıraktığımız 3 günde uyguladığımız 'dönüşümlü su kesintisi'ni zorunluluk gereği uygulayacağız. Değerli hemşehrilerimden anlayışla birlikte su harcamalarında azami özen göstermelerini beklediğimin bilinmesini istiyorum" dedi.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Okuyucu yorumları ile ilgili olarak açılacak davalardan Sözcü18.com sorumlu değildir.
6 Yorum
Önceki ve Sonraki Haberler