Çankırı'da vatandaşa 'tek tırnaklı et'ten yapılmış pide yedirilmiş!

Çankırı'da vatandaşa 'tek tırnaklı et'ten yapılmış pide yedirilmiş!

2022 Hileli Ürünler Listesi Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından açıklandı. Bakanlık tarafından açıklanan listede iki işyerinde yapılan denetimlerde, satış listelerindeki 'kıymalı pide' ürününde "tek tırnaklı et" kullanıldığı tespit edilmiş.

Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından açıklanan insan hayatını ve sağlığını tehlikeye düşürecek şekilde bozulmuş, değiştirilmiş ve taklit ederek üretim yapan firmalar arasında Çankırı’da 6 restoran işletmesi yer aldı.

Tarım ve Orman Bakanlığı’nın yaptığı denetimlerin ardından, insan hayatını ve sağlığını tehlikeye düşürecek şekilde bozulmuş, değiştirilmiş ve taklit ederek üretim yaptığı firmalar açıklandı. Tespit edilen firmalarla ilgili yapılan yazılı açıklamada, “Tarım ve Orman Bakanlığının yaptığı kontroller sonucunda sahip olduğu bilgileri, 5996 Sayılı Veteriner Hizmetleri, Bitki Sağlığı, Gıda ve Yem Kanun’unun 31 inci maddesinin 6’ncı fıkrası uyarınca kamuoyunun bilgisine sunabileceği hükme bağlanmıştır. Ayrıca, 17 Aralık 2011 tarihli Gıda ve Yemin Resmi Kontrolüne Dair Yönetmeliğin 8 inci maddesi gereğince kişilerin hayatını ve sağlığını tehlikeye düşürecek şekilde bozulmuş, değiştirilmiş gıdaları üreten ve/veya satan firmanın adı, ürün adı, markası, parti ve/veya seri numarasının Bakanlık resmi internet sitesinde Bakanlıkça kamuoyunun bilgisine sunabileceği hükmü yer almaktadır” ifadelerine yer verildi.

BAKANLIK DENETİMLERİNDE
"TEK TIRNAKLI ET" KULLANDIĞI TESPİT EDİLEN İŞYERLERİ

ÇİFTÇİOĞLU PİDE SALONU
Ürün: Kıymalı pide harcı (Dana eti ve koyun eti karışımı)
Uygunsuzluğu: Tek tırnaklı eti ve kanatlı eti tespiti

HACIBEYLİ PİDE VE KEBAP SALONU 
Ürün: Kıymalı pide harcı (dana eti)
Uygunsuzluğu: Tek tırnaklı eti ve kanatlı eti tespiti

Bakanlık listesi:

tirnakli-et-cankiri-tarim-bakanligi-liste-resim-001.jpg

OKUYUCULARIMIZIN DİKKATİNE

Tarım Bakanlığı "Hileli Ürünler Listesi"nde Çankırı ile ilgili 6 işyeri ismi-adresi yayınlanmıştır. Sözcü18 Haber Merkezi olarak biz sadece 2 işyerine haberimizde yer verdik. Diğer 4 işyeri için "kanatlı et" (!) ibaresi yer almakta. 'Kanatlı et' günlük hayatımızda her daim kullandığımız bir gıda maddesi. Bakanlık yetkililerinin 'tırnaklı et' ile 'kanatlı et'i "aynı kategoride" (!) değerlendirmiş olmaları, 'bize göre' hayatın olağan akışına oldukça ters bir durum... 

Haberimizin başlığı 'tek tırnaklı et yedirmişler' olunca, Bakanlık denetimlerinde 'kıyma harcı'na 'kanatlı et' karışımını yine ülkenin yaşanan şartları açısından çok da 'insaflı' bir davranış olarak görmüyoruz. Doğrudur; Esnafın 'kıyma harcına kanatlı eti neden koyduğu?' sorgulanmalı, bunun yaptırımı da olmalı. Edindiğimiz bilgilere göre bu kategoride yer alan 4 işyerine Tarım Bakanlığı'nca ayrı ayrı 54 bin TL para cezası kesilmiş. Bu işyerleri bu cezaları da ödemişler... 

Ancak haberimize konu olan 2 işletmenin, ülkemizde gıda skalası içerisinde "yenilemez" olarak işaret edilmiş olmasına karşın satış ürünlerinde "tek tırnaklı et" kullanmaları hiç de affedilir bir durum değil. Bakanlığın ilk etapta bu firmalara kesmiş olduğu cezayı haber yayına hazırlanırken öğrenemedik. Ancak bu işyerleri "Bakanlık listesinde" yer almayla hakettikleri cezaya çarptırıldıklarını düşünüyoruz.

Sözcü18

HABERE YORUM KAT
UYARI: Okuyucu yorumları ile ilgili olarak açılacak davalardan Sözcü18.com sorumlu değildir.
51 Yorum
Önceki ve Sonraki Haberler