Çankırılı kadınlar 'Keşiş Dağı'nda 10'uncu Yıl Marşı'nı haykırdı

Çankırılı kadınlar 'Keşiş Dağı'nda 10'uncu Yıl Marşı'nı haykırdı

Erzincan'da Keşiş Dağı’na 31 yıl önce ressam Mustafa Aydemir'in 30 günde 3 bin gönüllü askerle yaptığı Atatürk portresi yenilendi. Portrenin açılış törenine Çankırı Dernekler Konfederasyonu tarafından bölgeye götürülen 150 Çankırılı kadın da katıldı.

ÇANKIRILI dernek ve STK'ların oluşturduğu ve kurucu başkanlığını Kaptan Mustafa Can'ın yaptığı "Çankırı Dernekler Konfederasyonu" Cumhuriyet'in 100'üncü kuruluş yıldönümü etkinlikleri kapsamında Erzincan'da Keşiş Dağı'nda1982 yılında 7 bin 500 metrekare alana yapılan, 176 metre boyundaki 'Atatürk' portresinin yeniden yapılandırılması nedeniyle gerçekleştirilen açılışında yaklaşık 150 Çankırılı kadınla katılım sağladı.

Yapılan etkinlik ve çalışmalarla ilgili olarak bilgi veren Çankırı Dernekler Konfederasyonu Başkanı Kaptan Mustafa Can; "Ressam Mustafa Aydemir'in 1982 yılında Erzincan'da askerlik yaparken Keşiş Dağı'nda bulunan Ata Tepesi'ne 3 bin asker arkadaşı ile beraber 30 gün içerisinde tamamladığı Atatürk portresi zamanla yıprandı" dedi.

Kaptan Mustafa Can sözlerini şöyle sürdürdü:

"DÜNYANIN EN BÜYÜK VE 100 SIRA DIŞI SANAT ESERİNDEN BİRİ"

"Dünyanın en büyük ve 100 sıra dışı sanat eserinden biri seçilerek televizyon belgeseli de yapılan Atatürk Portresi, tabi doğal malzemelerden oluşturulduğu için zamanla yıprandı. Yenileme çalışmalarımızın Cumhuriyetimizin 100'üncü yılına denk gelmesi de çok anlamlı oldu. Günde 35 kişi çalıştığı yenileme kapsamında dağın zeminine 20 binin üzerinde çelik kazık çakıldı ve çelik hasırlarla beraber 4 bin ton beton kullanıldı.

Yapılan çalışmaya Erzincan Valisi Hamza Aydoğdu ile Erzincan Belediye Başkanı Bekir Aksun şantiye desteği ile katılırken, portrenin tüm mali giderlerini ise Ali Üstay, Mehmet Özbakır, Şükrü Ergün ve İlteriş Vakfı adına naçizane benim de aralarında bulunduğum iş insanları karşıladı. Dün de, 59. Topçu Tugayı'nda 'Halk-Devlet- Ordu El Ele' sloganıyla ve İstanbul ile Ankara'dan bizlere eşlik eden yaklaşık 150 Çankırılı kadınlarımız ile yapılan tören ile birlikte Atatürk portresinin yenilenmiş halini ulusumuza sunduk.

"KİMLİĞİNİ YANSITIR"

Bazıları 'beton' diyerek akıllarınca gönderme yapmaya çalışsalar da esasında ulusların kimlik ve kültürlerini geleceğe bırakmanın en simgesel davranışı heykeller ve anıtlardır.

Bugün Türk kimliğinin yüzlerce yıl önce karşılaştığı tehlikeleri ve çözüm önerilerini Orhun Yazıtları'nda görüp ders alıyoruz.

Türk çocukları, Erzincan'daki Atatürk Portresi'ne bundan 50 - 100 yıl sonra baktıklarında da tam bağımsız Türk yurdunu görecekler. Bunun onuru da bize yeter."

43554.jpg

İLK BAYRAK DA KAPTAN MUSTAFA CAN'DAN

Öte yandan 'Atatürk' portresinin bulunduğu alanda yeralan 'bayrak direği'ne ilk bayrağı da Çankırı Dernekler Konfederasyonu Başkanı Kaptan Mustafa Can çekti.

kaptan-mustafa-can-kesis-dagi-bayrak-cekimi-resim-02.jpg

'Çankırı Dernekler Konfederasyonu'nun kuruluşundan sonra gerçekleştirilen 'ilk etkinlik' olduğuna da işaret eden Başkan Kaptan Mustafa Can; "Böylesi bir organizasyonda Çankırılı kadınlarımızın bulunmaması büyük eksiklik olurdu. 'Neden?' derseniz; Milli Mücadelenin önemli eylemlerinden birisi bildiğiniz gibi Kastamonu'nun İnebolu ilçesinden Ankara'ya uzanan ve bugün 'İstiklal Yolu' olarak her yıl anma günleri düzenlediğimiz önemli bir olayın içinde de Çankırı kadını vardı... İstanbul ve Ankara'dan bizlere eşlik eden Çankırı'nın kadınları Keşiş Dağı'nda Atatürk'ün posteri önünde hem İstiklal Marşımızı hem de 10'uncu Yıl Marşı'mızı birlikte haykırdık. Kendilerine bizleri böylesi anlamlı bir günde yalnız bırakmadıkları için şükranlarımı sunuyorum" dedi.

kaptan-mustafa-can-kesis-dagi-ataturk-resim-044.jpg

kaptan-mustafa-can-kesis-dagi-resim-02.jpg

HABERE YORUM KAT
UYARI: Okuyucu yorumları ile ilgili olarak açılacak davalardan Sözcü18.com sorumlu değildir.
2 Yorum
Önceki ve Sonraki Haberler