Çankırılı yetiştiriciye 'ilave buzağı desteklemesi' yok!

Çankırılı yetiştiriciye 'ilave buzağı desteklemesi' yok!

Bugün Resmi Gazete'de yer alan 'Cumhurbaşkanı Kararı' ile bundan böyle Çankırı'da büyükbaş hayvan yetiştiricisine verilen 'buzağı yardımı' verilmeyecek. Yayımlanan karar, hayvan yetiştiricilerinin tepkilerine neden oldu.

Resmi Gazete'nin bugünkü sayısında yer alan 'Cumhurbaşkanı Kararı' Çankırılı hayvan yetiştiricilerini önemli ölçüde etkiledi. TBMM'de mevcut 'Tarım Komisyonu'nda AK Parti Çankırı Milletvekili Salim Çivitcioğlu ile temsil edilmesine karşılık, bugün yayımlanan ve yürürlüğe giren karara göre; Doğan buzağılara ilave 100 TL/baş ödemesi yapılan Ağrı, Ardahan, Artvin, Bayburt, Bingöl, Bitlis, Elazığ, Erzincan, Erzurum, Giresun, Gümüşhane, Hakkari, Iğdır, Kars, Muş, Ordu, Rize, Sivas, Şırnak, Trabzon, Tunceli, Van illerinin içinde bulunduğu listeye Çankırı giremedi!

YETİŞTİRİCİLER KARARA TEPKİLİ
Sabah saatlerinden itibaren Sözcü18 Haber Merkezi'ne ulaşan Çankırılı hayvan yetiştiricileri "Resmi Gazete'de bugün yayımlanan karar, bölgede bizleri temsil eden her iki milletvekilimizin ne kadar başarılı (!) olduklarını, Çankırı'ya hangi ölçüde hizmet verdiklerini değerlendirmemize bir kez daha vesile oldu! Yılda ortalama 10 buzağı elde eden küçük üreticinin alınan bu kararla yaklaşık yıllık kaybı 12 bin lira! 30 Buzağı yetiştiren üreticinin kaybı da 36 bin lira! Bunlar bizim gibi küçük çaplı yetiştiriciler için büyük rakamlar. Tarım Komisyonu üyesi milletvekilimizin Çankırı'daki büyükbaş hayvan yetiştiricilerine önemli ölçüde darbe vuran böylesi bir kararda kaderiyle başbaşa bırakması ise hayli düşündürücü." dediler.

TARIM VE ORMAN İL MÜDÜRÜ OSMAN ÇAKIR, SÖZCÜ18'E KONUŞTU: 
BUZAĞI DESTEĞİ VAR! ANCAK İLAVE OLARAK VERİLEN MERA DESTEĞİ KALDIRILDI
Konuyla ilgili olarak Çankırı İl Tarım ve Orman Müdürü Osman Çakır, Sözcü18 Genel Yayın Yönetmeni Vedat Beki'nin konuyla ilgili sorularını yanıtladı. Müdür Çakır; "Resmi Gazete'nin bugünkü sayısında yer alan karar ile ilgili şunu söyleyebilirim. Bakanlık olarak bizim hayvan yetiştiricilerimize 'buzağı' desteğimiz devam ediyor. Bu da bölgede hayvan yetiştiricilerine verdiğimiz desteğin tutarı yıllık 10 milyon lira civarında. Buradaki ayrıntı, Çankırı bu yıla kadar bu desteğin dışında ayrıca 'mera desteği' de alıyordu. Biz aşılarını zamanında yaptırmış, belirtilen kurallara uymuş yetiştiricilerimize buzağı başına 250 lira destek verirken 150 lira da mera desteği veriyorduk. Alınan son kararla 'mera desteği' başlığı altında verdiğimiz destek önümüzdeki dönemde Çankırılı yetiştiricilerimiz için uygulanmayacak" dedi.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Okuyucu yorumları ile ilgili olarak açılacak davalardan Sözcü18.com sorumlu değildir.
9 Yorum
Önceki ve Sonraki Haberler