Çelikten ve Ak Orta Asyada

Çelikten ve Ak Orta Asya'da

ÇATSO Başkanı Hayrettin Çelikten ile Borsa Başkanı Oğuz Ak Kırgızistan ve Tacikistan'da incelemelerde bulundu.

Çankırı Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Hayrettin Çelikten ve Çankırı Ticaret Borsası Başkanı Oğuz Ak, Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği'nin organizasyonluğunu üstlendiği 30 Kasım –- 3 Aralık 2013 tarihlerinde Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Başkanı M. Rifat Hisarcıklıoğlu başkanlığında Kırgızistan ve Tacikistan'’a bir dizi ziyarette bulundular.
 
Program kapsamında Bişkek'’te, Türkiye-Kırgızistan İş Formu, Kırgızistan-Türkiye Manas Üniversitesi ziyareti, Kırgızistan Cumhurbaşkanı Sayın Almazbek Atambayev'iziyaret, Duşambe’'de Türkiye-Tacikistan İş Formu etkinlikleri düzenlendi. 
 
İş gezisini değerlendiren Başkan Çelikten, "Kırgızistan Türkiye’'nin dörtte biri büyüklüğünde bir yüz ölçüme sahip olup tarihi ipek yolu üzerinde yer almakta. Toplam 5,8 milyon civarında nüfusu olan ülkede 2,24 milyon iş gücü bulunmaktadır. Ülkedeki ekonomiye en çok katkı veren sektörler tarım, hayvancılık ve balıkçılık ile otomobil ticareti, imalat sanayi ve inşaat sektörleri olmuştur. Ülkede İnşaat sektöründe yapılan yatırımlar ise bir önceki yıla göre yüzde 21,5 artış göstermiştir. Sanayisi SSCB’'nin dağılmasından sonra zarar gören Kırgızistan, en önemli ve en cazip yabancı yatırım olanlarının hazır giyim, madencilik ve gıda işleme olduğu belirtilmekte. İki ülke arasındaki dış ticaret rakamları ise Kırgızistan'‘ın Türkiye'’ye ihracatı 50 milyon dolar civarında olurken, Türkiye'’nin Kırgızistan'’a yapılan ihracat ise 178 milyon dolar civarında gerçekleşmiştir. Ülkemizden bu ülkeye en çok sentetik suni elyaftan dokunmuş hazır eşya, diğer kıymetli metal kaplamalardan mücevherci eşyası ve tişört, fanila vs. giyim eşyası oluşturmaktadır. İlimizden bu ülkeye ticaret yapacak girişimcilere Odamız tarafından gerekli bağlantılar kurulmasında yardımcı olunacağının bilinmesini isterim." dedi.
 
Yararlı ve güzel izlenimler bırakan iş gezisi kapsamında ÇATSO Başkanı Hayrettin Çelikten ve Ticaret Borsası Başkanı Oğuz Ak geçtiğimiz yıllarda Meslek Yüksekokulu Müdürlüğü yapan ve şimdi Manas Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Sebahattin Balcı’'yı da ziyaret ettiler.
 
cankiri-oguzak-rifathisarciklioglu-kirgizistan-sozcu-resim-122.jpg

HABERE YORUM KAT
UYARI: Okuyucu yorumları ile ilgili olarak açılacak davalardan Sözcü18.com sorumlu değildir.
Önceki ve Sonraki Haberler