Çerkesler de meydana indi

Çerkesler de meydana indi

Ankara'da gerçekleştirilen yürüyüşte, Çerkesler anadilde eğitim ve TV istedi.

Çerkes Hakları İnisiyatifi tarafından düzenlenen mitingde göstericiler Ankara sokaklarında at üzerinde yürüyüş yaptı. İlk defa alanlara inen Çerkesler, “Türkiye’de Kürtlerden sonra en kalabalık etnik nüfus bizde. Başbakan Erdoğan’dan Çerkes kimliğini tanıyoruz açıklaması bekliyoruz” dediler.

Anadilde eğitim hakkı da isteyen Çerkesler, “Cumhuriyet kurulmadan önce Türkiyeli Çerkeslerin Çerkesce eğitim veren okulları ve Çerkesce yayınlanan gazeteleri vardı” dediler. Devlet imkanlarıyla Çerkes dilinin öğretim ve eğitimi ile, 24 saat Çerkes dilinde yayın yapan radyo ve TV kanalı kurulması da istendi.

"ASİMİLASYON PRANGASINI SÖKÜYORUZ"
Türkiye’nin dört bir yanında gelerek Abdi İpekçi Parkında toplanan göstericilere diğer Kafkas kavimleri de destek verdi. İlk kez meydanlara çıkan ve taleplerini dille getiren grup “Çerkes Hakları Yürüyüşü” de yaptı. Yürüyüş sonrası ‘‘Artık ayağımıza bağlanan asimilasyon prangasını söküp atıyor, dilimizi, kültürümüzü, kimliğimizi korumak ve geliştirmek için ne gerekiyorsa yapacağımızı belirtiyoruz” açıklaması yapıldı.

Türkiye’de Kafkasya kökenli olan ve Çerkes adı verilen etnik yapı içinde, Adige, Abhaz, Abaza, Çeçen, Oset, Dağıstanlı, Karaçay, gibi alt kimlikler de bulunuyor. Cerkes kökenli ünlüler arasında, eski Cumhurbaşkanları Fahri Korutürk ve Ahmet Necdet Sezer, CHP eski lideri, Deniz Baykal, Türkiye Partisi Genel Başkanı Abdüllatif Şener, Genelkurmay eski Başkanı Doğan Güreş, futbolcu Can Bartu, sanatçılar Türkan Şoray, Deniz Akkaya,  Derya Arbaş, Ediz Hun, Kenan Işık, Mehmet Aslantuğ, Meltem Cumbul, Rutkay Aziz de bulunuyor.

kaynak: gazeteport.com

HABERE YORUM KAT
UYARI: Okuyucu yorumları ile ilgili olarak açılacak davalardan Sözcü18.com sorumlu değildir.
1 Yorum
Önceki ve Sonraki Haberler