Corona virüsü erkekleri neden daha çok etkiliyor?

Corona virüsü erkekleri neden daha çok etkiliyor?

Prof. Dr. Sarper Diler bu sorunun cevabını verdi.

Bilinen ilk Covid-19 vakası Çin'de geçen yılın sonlarında bildirildiğinden, sayısız çalışma hastalığın erkeklerde kadınlardan daha şiddetli ve ölümcül olma eğiliminde olduğunu göstermiştir.

Avrupa Kanser Birliği Hasta İzleme Komitesi'nden Prof Dr Sarper Diler Covid-19’un  erkeklerde daha sık görülmesinin kendisini şaşırtmadığını söyledi. Diler'in verdiği bilgiye göre 2003 yılındaki SARS salgınları ve 2012'de Orta Doğu Solunum Sendromu (MERS) dahil olmak üzere diğer koronavirüs salgınları erkeklerde kadınlara göre daha yüksek ölüm oranlarına sahipti. Örneğin, 2016 yılında yapılan bir çalışmada, erkeklerin MERS'den ölme olasılıklarının kadınlardan yüzde 40 daha yüksek olduğu bulundu.

Prof. Dr Diler Covid-19’un sadece görülme oranlarında değil her yaşta ölümlerde de erkeklerde 2.4 kat daha  fazla görüldüğünü bunun da çok farklı sebepleri olduğunu dile getirdi. Diler; "Erkekler grip virüslerine ve soğuk algınlığına neden olan solunum virüslerine karşı daha zayıf bir bağışıklık reaksiyonuna sahiptir" dedi..

Erkelerin salgınlar dahil bir çok hastalıkta dezavantajlı olduğunun altını çizen Diler bunu sadece insanlarda değil, çoğu memeli hayvan için de geçerli olduğunu belirtti.

Salgınların erkekleri daha kötü etkilediğini hayvan deneylerinde de gösterildiğine değinen Diler, Journal of Immunology'de yayınlanan 2017 tarihli araştırmaya işaret ederek farklı yaştaki erkek ve dişi farelere SARS ile enfekte olduklarında, erkek fareler enfeksiyona aynı yaştaki kadınlardan daha duyarlı olduğunun görüldüğünü söyledi.Yani kadınlardaki östrojen hormonunun kadınlara bir nevi koruyucu kalkan olduğunu belirtti. 

"ERKEKLER VE KADINLAR BİYOLOJİK OLARAK FARKLIDIR" 
Prof. Dr. Sarper Diler "Erkekler ve kadınlar cinsiyet kromozomlarında ve üzerinde yatan genlerde de farklılık gösterir. Kadınlarda orta büyüklükte bir kromozomun iki kopyası vardır (X olarak adlandırılır). Erkekler sadece tek bir X kromozomuna ve az sayıda gen içeren küçük bir Y kromozomuna sahiptir. Y kromozomu SRY dışında neredeyse hiç gen içermez, ancak tekrarlayan dizilerle (önemsiz DNA) doludur” dedi.

Diler "Yaşlanma sırasında Y kromozomunun regülasyonunu kaybederek erkeklerde yaşlanmayı hızlandırabilir ve onları virüse daha duyarlı hale getirebilir" dedi.

Son olarak Prof. Dr. Sarper Diler ve ülkemizde cinsler arasındaki sigara içme oranındaki aşırı farklılıklar olduğunu, sigara içmenin immüniteyi düşürmesinin yanısıra kronik kalp ve akciğer hastalıklarına da sebebiyet verdiği bu nedenle genetik olarak zaten dezavantajlı olan erkeklerin sigara nedeniyle daha dezavantajlı hale geldiklerini, bu nedenle erkeklerin sigaradan uzak durmalarının çok önemli olduğunun altını çizdi. 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Okuyucu yorumları ile ilgili olarak açılacak davalardan Sözcü18.com sorumlu değildir.
Önceki ve Sonraki Haberler