Cumhur İttifakı bombası!

Cumhur İttifakı bombası!

Saadet Partisi Genel Başkan Yardımcısı Seçim ve Hukuk İşleri Başkanı Bülent Kaya, Cumhur İttifakı'nın devam etmeyeceğini ve yüzde 5'lik barajın düşürülmesinin seçime tek başına girecek MHP için olduğunu savundu.

Saadet Partisi Genel Başkan Yardımcısı Seçim ve Hukuk İşleri Başkanı Bülent Kaya, seçim barajı tartışmasına değindi.

Yüzde 5'e indirileceği haberlere konu olan baraj konusunda Kaya "Artık aleyhlerine işlediği için yüzde 10 seçim barajını indirip bunu da 12 Eylül kalıntısı seçim barajı indirildi diyerek devrim diye pazarlamak pes doğrusu" ifadelerini kullandı.

İTTİFAK DEVAM ETMEYECEK

Barajın düşürülmesinin Cumhur İttifakı'nın devam etmeyeceği anlamına geldiğini savunan Kaya şunları kaydetti:

"Seçim barajının yüzde 5’e düşürülmesi Cumhurun devam edemeyeceği, ortağa bu güne kadar olan katkıları için teşekkür mahiyetinde baraja takılmadan seçime katılma imkanı tanınacağı manasına gelir."

MUHALAFETİ BELİRLEYECEK

Seçimle iktidarın muhalefete geçeceğini öne süren Kaya "Eskiden seçim sistemi değişikliği bir sonraki seçimin iktidarını belirlemek için yapılırdı. Şimdilerde ise bir sonraki seçimin muhalefet partileri için yapılıyor" şeklinde konuştu.

KORU: BİR YANLIŞLIK OLMALI

Öte yandan 11. Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'e yakınlığı ile bilinen Fehmi Koru da aynı iddiayı dile getirdi. Koru MHP'nin oyunun kamuoyu anketlerinde yüzde 10'un altında olduğunu hatırlattı. Koru yüzde 5'lik baraj tartışması üzerinden "Bu işte bir yanlışlık olmalı. MHP Cumhur İttifakı’ndan ayrılmayı, ilk seçime kendi başına girmeyi mi düşünüyor?" diye sordu. 

AMAÇ MİLLET İTTİFAKI

Yeni seçim sistemi ile hedefin Millet İttifakı olduğunu öne süren Koru şunları kaleme aldı: 

"İtibarlı kalemlerin duyurdukları muhtemel değişiklikler arasında son seçimlere damga vurmuş ittifaklar da düşünülmüş. Denildiğine göre, MHP, kendi başına seçime girecek partilerde yüzde 5 olmasını istediği barajın, ittifak partileri için yüzde 10 olması gerektiğini savunuyormuş… Bununla neyin amaçlandığı açık: Oyu yüzde 5’in üzerinde olabilecek partilerin ittifaklara rağbet etmemesi… İYİ Parti, HDP Millet İttifakı’na girmesin, dışında kalsın… Girenler de, yüzde 10 alamasın ve Millet İttifakı iktidarı değiştirecek güce ulaşamasın…"

SEÇİM BARAJI TARTIŞMASI

AKP ile MHP arasında seçim barajı konusunda anlaşma sağlandığı öne sürülmüştü. Anlaşmaya göre ittifaksız seçime giren parti için seçim barajının yüzde 5’e indirileceği; ittifak halinde ise yüzde 10'luk barajın korunması üzerinde çalışıldığı belirtilmişti. 

AKP'nin büyükşehirlerde daraltılmış bölgeye sıcak baktığı MHP'nin ise buna sıcak bakmadığı da öne sürülmüştü.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Okuyucu yorumları ile ilgili olarak açılacak davalardan Sözcü18.com sorumlu değildir.
Önceki ve Sonraki Haberler