Cumhurbaşkanı Erdoğan asgari ücret rakamını 8 bin 500 lira olarak açıkladı

Türkiye ekonomik krizin pençesinde adeta kıvranırken, milyonlarca işçiyi ilgilendiren asgari ücret maratonunda sona gelindi. Tüm Türkiye Asgari Ücret Komisyonu'ndan gelecek haberi günlerdir bekliyordu.

SON olarak Türk-İş'ten 9 bin lira teklifi gelmişti. Hükümet ve işveren temsilcisi TİSK'ten ise teklife olumlu yanıt gelmeyince Türk-İş Asgari Ücret Tespit Komisyonu üçüncü toplantısından ayrılmıştı. AKP'li Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ise dün Türk-İş'in teklifine "Herkesin her söylediğiyle adım atacak halimiz yok. Çünkü bizim sırtımızda küfe var" yanıtını verdi.

8 bin, 8 bin 500, 9 bin, 10 bin... Kamuoyunda günlerdir tartışılan asgari ücret rakamı nihayet belli oldu. AKP'li Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, asgari ücretle ilgili alınan kararı açıklamak için basının karşısına geçti.

Açıklama sırasında Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın bir yanında Çalışma ve Sosyal Bakanı Vedat Bilgin, diğer yanında Türkiye İşveren Sendikaları Konfederasyonu (TİSK) Yönetim Kurulu Başkanı Özgür Burak Akkol oturdu. İşçi temsilcisi Türk-İş Başkanı Ergün Atalay masada yer almadı.

Sadece asgari ücret alanları değil tüm çalışanları yakından ilgilendiren gelişmeye ilişkin açıklamalarda bulunan Erdoğan'ın konuşmasından öne çıkan noktalar özetle şöyle:

"Her sene olduğu gibi bu yıl da önümüzdeki yılın asgari ücretini belirlemek üzere çalışan ve işveren temsilcileri, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanımızın nezaretinde bir araya gelmişlerdir.

Maalesef ortak bir rakam üzerinde anlaşamamışlardır.

Hükümet olarak biz tüm tarafların teklif ve gerekçelerini saygıyla karşılıyoruz.

Herkesin kendi öncelikleri, hassasiyetleri ve çıkarları doğrultusunda bir tutum ortaya koyacaktır.

Bize düşen görev en sürdürülebilir sonucun ortaya çıkmasını sağlamaktır.

Meseleye bu açıdan ele alarak taraflar arasında makul bir noktada uzlaşma sağlanabilmesi için samimi gayret sarf ettik.

Gönlümüz çalışan temsilcilerinin de aramızda olmasını isterdi.

Geçmiş yıllarda da taraflar uzlaşmaya varamadığı halde hükümetçe sonuçlandırılan çok sayıda asgari ücret toplantısı vardır.

Geçmiş yıllarda da hükümet olarak sonuçlandırılan çok sayıda asgari ücret müzakeresi vardır.

Açıklayacağımız asgari ücret rakamı ülkemizin genel ekonomik ve sosyal görünümüyle de uyumludur.

Bugün ülkemiz 34.7 milyonluk işgücüne karşılık, 31.6 milyonluk istihdamla tarihinin en yüksek çalışan rakamına ulaşmıştır.

Akrebin kıskacında yoğrularak gelişen, büyüyen, güçlenen Türkiye'nin gerçekten çok büyük fedakarlıklarla kazandığı imkanları her bir insanımızın emrine vermeyi sürdüreceğiz.

184 lira olan asgari ücret bizim dönemimizde nominal olarak 30 kat, reel olarak yüzde 142 oranında artmıştır.

Geçen yıl asgari ücrete yüzde 50 oranında artış yaparak net 4 bin 253 liraya yükselttik. Bununla kalmamış, gelir vergisi ve damga vergisini de kaldırmıştık.

Yıl içinde enflasyondaki yüksek artış bizi temmuzda yeni bir düzenleme ile asgari ücreti hatırlayalım, 5500 liraya çıkarmaya yöneltmiştir. Bunları yaparken unutmayalım, sırtımızda bu devletin küfesi var.

Bu ayla birlikte enflasyon oranlarının hızla düşüşüne şahitlik edeceğiz. Enflasyon inşallah yıl ortasında yüzde 30, yıl sonunda yüzde 20'li rakamlara indirmekte kararlıyı.

Ülkemizdeki her kesimden, her vatandaşımdan hesabını bu hedefe göre yapmasını istiyoruz.

Asgari ücreti belirlerken hem geçmiş kayıpları telafi edecek, hem de önümüzdeki yıllara dair enflasyon öngörümüzü destekleyecek bir yaklaşım benimsedik.

Yeni asgari ücret zammı net 8 bin 500 Türk Lirası oldu.

Bu durumda brüt ücret 10 bin liraya, işverene maliyeti ise 11 bin 750 liraya yükseliyor."

SON 2 ASGARİ ÜCRET OY BİRLİĞİ İLE BELİRLENDİ

Asgari ücret, Türk-İş, TİSK ve Çalışma Bakanlığı temsilcilerinden oluşan Asgari Ücret Tespit Komisyonu'ndaki görüşmeler neticesinde belirleniyor ve kararlar oy çokluğu ile alınıyor.

Asgari Ücret Tespit Komisyonu’nda, geçen yıl aralık ayı ve bu yıl temmuz ayındaki ara zam dahil olmak üzere, 2000 yılından bu yana alınan 23 asgari ücret kararından 6’sında oy birliği sağlandı.

Kalan 17 kararın 2’sinde işveren kesimi, 15’inde ise işçi kesimi muhalefet etti. İşveren kesimi en son asgari ücretin yüzde 30 oranında artırıldığı karara muhalefet etmişti.

İşçi kesimi 2000 ve 2009 yıllarında komisyon toplantılarına, 2019 yılında ise oylamaya katılmadı.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Okuyucu yorumları ile ilgili olarak açılacak davalardan Sözcü18.com sorumlu değildir.
Önceki ve Sonraki Haberler