Cumhuriyet davasının tek tutuklu sanığı Emre İper'e tahliye

Cumhuriyet davasının tek tutuklu sanığı Emre İper'e tahliye

Cumhuriyet davasının tek tutuklu sanığı gazetemizin muhasebe çalışanı Emre İper, Yargı Reformu Paketi’nin yürürlüğe girmesi üzerine yapılan temyiz başvurusunun ardından dün akşam Kandıra Cezaevi’nden tahliye edildi.

Yargı Reformu Paketi’nin Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe girmesinin ardından, istinaf mahkemelerinde 5 yılın altında aldıkları cezası kesinleşenlere temyiz başvurusu, halen cezaevinde cezaları infaz edilenlere de tahliye yolu açıldı. Paketin yürürlüğe girmesinin ardından Cumhuriyet davası kapsamında cezaevinde bulunan İper hakkında tahliye ve temyiz başvurusu yapıldı. Başvurunun ardından dün İper hakkında tahliye kararı verildi.

HUKUK GARABETİ SON BULDU 
2014 Yılında telefonuna, “Freezy” denilen bir müzik programı indiren İper, 6 Nisan 2017’de FETÖ’nün kriptolu haberleşme programı “ByLock” kullandığı gerekçesiyle gözaltına alındı. İper, 12 günlük gözaltı süresinin ardından telefonuna ByLock kurmadığı bilirkişi raporlarıyla sabit olmasına rağmen, “ByLock kullandığı” iddiası ve sosyal medya paylaşımları gerekçesiyle tutuklandı. Dava sürecinde bilirkişi raporlarıyla telefonundan ByLock’a giriş yapılmadığının ortaya çıkmasına rağmen İper bir türlü tahliye edilmedi. İper, tutuklu bulunduğu ilk 6 ayı ise Silivri Cezaevi’nde tecritte geçirdi. Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı Aralık 2017 tarihinde FETÖ’nün gizli haberleşme ağı ByLock’u kullananlara yönelik yürütülen çalışma sonucunda, 11 bin 480 kişinin iradesi dışında bu programa yönlendirildiğini açıklayana kadar. Başsavcılığın açıkladığı “Mor Beyin” mağdurlarından biri olduğu ortaya çıkan İper, tutukluluğunun 267. gününde özgürlüğüne kavuştu. İper hakkındaki, “terör örgütü üyeliği” suçlaması böylelikle düştü. Ancak İper, 36 takipçisinin olduğu sosyal medya hesabından yaptığı 4 paylaşım nedeniyle “terör örgütü propagandası yapmak” suçlamasıyla yargılandı. Cumhuriyet davasında 25 Nisan 2018’de karar açıklandı. Mahkeme 15 kişi hakkında toplam 81 yıl, 45 gün hapis cezası verildi, üç kişiyi ise beraat ettirdi. İper de 3 yıl 1 ay 15 gün hapis cezasına çarptırıldı.

Kararın istinaf mahkemesi tarafından onaylanmasının ardından beş yıldan az hapis cezası alan Güray Öz, Musa Kart, Mustafa Kemal Güngör, Önder Çelik, Hakan Kara ve Emre İper 26 Nisan’da yeniden tutuklandı. Yargıtay 16. Ceza Dairesi’nin 12 Eylül’de verdiği kararla eski Cumhuriyet çalışanlarının mahkûmiyet kararlarının bozulmasına ve beraat etmeleri gerektiğine hükmetti. Yargıtay, hükmün cezaları beş yılın altında olan ve bu nedenle Yargıtay yolu açık olmayanlara da uygulanmasına karar verirken, Kandıra Cezaevi’nde tutuklu bulunan Emre İper’in cezasını onadı. Kararın ardından beş kişi tahliye olurken, İper cezaevinde kaldı.

ÜÇ GAZETECİYE TAHLİYE
Öte yandan KHK ile kapatılan Özgür Gündem gazetesinin Eş Genel Yayın Yönetmeni Hüseyin Aykol ile gazeteciler Meltem Oktay ve Uğur Akgül de Yargı Reformu Paketi kapsamında tahliye edildi.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Okuyucu yorumları ile ilgili olarak açılacak davalardan Sözcü18.com sorumlu değildir.
Önceki ve Sonraki Haberler