Dağları aşarak gelen temiz su, şehir merkezinde kirlenecek!

Dağları aşarak gelen temiz su, şehir merkezinde kirlenecek!

Çankırı'ya yaklaşık 80 km öteden, Güldürcek Barajından

getirilen su şehre ulaştı. Şimdi sıra geldi memba kalitesindeki suyu musluklardan aynı kalitede akıtmaya.

Çankırı İçme Suyu Projesi’nin gayesi; il merkezi ile 3 adet ilçe ve 10 adet beldenin 2040 yılına kadar olan içme, kullanma ve sanayi suyu ihtiyacının karşılanması.

Projeden Çankırı il merkezinin yanı sıra, Eldivan, Orta, Şabanözü ilçeleri ile Dodurga, Kalfat, Dumanlı, Taşkaracalar, Yaylakent, Elmalı, Karaören, Gürpınar, Gümerdiğin ve Sarayköy beldeleri faydalanacak. Proje bünyesindeki yerleşimlerde halen yaklaşık 130 bin kişi yaşamakta ve tesisler ile söz konusu yerleşimlere 2040’a kadar yıllık 14,83 milyon metreküp içme, kullanma ve sanayi suyu sağlanacak.      

Çankırı İçme Suyu Projesi’nin ana su kaynağı ise Güldürcek Barajı. Tesis; DSİ Genel Müdürlüğü tarafından Çankırı il sınırları içerisinde, Orta ilçesinin 17 km batısında, Devres Çayı menbaında, 1981 – 1988 yılları arasında inşa edildi. Önceleri sadece sulama maksatlı düşünülmüş olan Güldürcek Barajı’ndan, “Çankırı Belediyeleri Su ve Hizmet Birliği”nin talebi üzerine sulamaya verilen suyun yanı sıra yıllık 14,83 milyon metreküp içme ve kullanma suyu tahsis edilmesi uygun bulundu. Birlik; Çankırı Belediyesi ve ile bağlı söz konusu belediyelerin birleşmesi neticesinde, 12.01.2005 tarih ve 2005/8353 sayılı Bakanlar Kurulu kararı ile kuruldu.

ÇANKIRI MERKEZDEKİ SU ŞEBEKESİ YENİLENMELİ
Güldürcek Barajından gelen suyun Merkez'deki abonelere ulaşması yönünde yapılan çalışmalar arasında öncelikli olarak su depolarının yenilenmesi ve kapasitelerinin yükseltilmesi işlemi vardı. Bugüne kadar 6 bin tonluk mevcut su depolarına ilaveten yapılan yeni depolarla kapasite 21 bin tona çıkarıldı. Barajdan gelen suyun test çalışmaları halen devam etmekte.

Bütün bunlar olurken, şehir şebekesinin yılların yükü altında tel tel döküldüğü de aşikar. Özellikle asbestli borular nedeniyle Güldürcek Barajından gelen suyun önemli ölçüde kaçağa neden olacağı ve temiz suyun şebekeye ait eski ve çürümüş borularda kirlenerek aboneye ulaşacağı gün gibi aşikar.

Çankırı Belediyesinin bu durumu iyileştirme konusunda henüz bir atağa geçmediği görülmekte. Şehir içme suyu dağıtım şebekesinin yapılacak bir plan ve bulunacak kaynakla projelendirilerek sonuca ulaştırılması şimdilik hiç gündeme gelmemekte, kanaldan gelen heybetli suyun coşkusu ile serinlikler şimdilik devam etmekte.

DSİ tarafından Güldürcek Barajından şehre getirilen suyun hülyasını "ben yaptım" rüyası ile birleştiren Belediye Başkanı İrfan Dinç, 30 Mart 2007 tarihinden bu yana geçen 40 ay'ı öylesine savurganca harcadığını bugün çok daha net olarak görüyoruz.

80 km'yi aşan dağ-bayır boruyla döşenirken, Çankırı cadde ve sokaklarında bırakın boru değiştirmeyi, eski boruların daha da eskimesi beklenmiştir. Ve sonuca baktığımızda Güldürcek Barajı'ndan gelen "memba" kalitesinndeki su, musluklara giden yolun her aşamasında kalite kaybederek, musluklarda farklı bir hal alabilir.

Biz uyarı görevimizi yapalım ve Belediye Başkanı İrfan Dinç'in konuyla ilgili neler ortaya koyacağını bekleyelim...

HABERE YORUM KAT
UYARI: Okuyucu yorumları ile ilgili olarak açılacak davalardan Sözcü18.com sorumlu değildir.
Önceki ve Sonraki Haberler