Demir 3 klorür yüklü kamyon Hamamlı Çayı'na uçtu: 1 ölü

Demir 3 klorür yüklü kamyon Hamamlı Çayı'na uçtu: 1 ölü

Çankırı-Karabük il sınırı olan İsmetpaşa'da Hamamlı Çay üzerindeki Musa Efendi Köprüsü üzerinden çaya uçan demir 3 klorür yüklü kamyon çevrede kimyasal kirlenmeye yol açarken bir kişi de can verdi.

Bugün sabah saatlerinde Çankırı-Karabük il sınırı olan Eskipazar'a bağlı İsmetpaşa mevkiindeki Musa Efendi Köprüsü üzerinden Özcan Turhan yönetimindeki 77 DD 656 plakalı demir 3 klorür yüklü kamyon Hamamlı Çayı'na uçtu. 

Kazada araç sürücüsü Özcan Turhan olay yerinde hayatını kaybederken, çelik tankın parçalanması sonucu araçta bulunan demir klorür Hamamlı Çayı'nın suyuna karışarak önemli ölçüde çevre kirliliğine neden oldu.

Kazanın duyulmasından sonra bölgeye ulaşan AFAD ve sağlık ekipleri olay yerinde ilk müdahaleleri yaparak yaşamını yitiren sürücü Özcan Turhan'ı araçtan çıkardılar. 

KARABÜK VALİLİĞİ'NDEN AÇIKLAMA: ZEHİRLİ SUYUN
YANINA GİTMEK İKİNCİ BİR EMRE KADAR YASAKLANDI

Karabük Valiliği, Eskipazar ilçesinde köprüden düşen tankerden kimyasal madde sızmasına ilişkin, çay boyunca koruma hattı oluşturulduğunu bildirdi.

Valilikten yapılan yazılı açıklamada, bugün meydana gelen trafik kazasında kimyasal madde yüklü araçtan Çerkeş (Hamamlı) Çayı’na sızıntı olduğu hatırlatıldı.

Çay boyunca koruma hattı oluşturulduğu vurgulanan açıklamada, “Oluşturulan bu hat boyunca Valiliğimizce ikinci bir duyuru yapılana kadar, söz konusu çaydan hayvan sulanmaması ve bunun içme suyu olarak kullanılmaması büyük önem arz etmektedir. Vatandaşlarımızın yüzme, balık avlama ve benzeri nedenlerle oluşturulan hat boyunca su ile temas etmemeleri, çay içerisinde ölmüş balıkların vatandaşlarımız tarafından toplanmaması ve tüketilmemesi gerekmektedir. Kirlenme nedeniyle çaya akış istikametine göre, çevre il ve ilçeler ile ilimiz tüm resmi kurum ve kuruluşların ve köy muhtarlıklarımız bilgilendirilerek gerekli önlemler alınmıştır” denildi.

DEMİR 3 KLORÜR NEDİR, ÖZELLİKLERİ NELERDİR?

Demir üç klorür, arıtma sistemlerinde koagülant olarak kullanılan asidik özellikli, koyu kahve renkli bir kimyasaldır. Baskı devre yapımında, demir oksit pigment üretiminde, çamur şartlandırmada da kullanılmaktadır. Asidik özellik gösterdiği için kullanım ve depolama esnasında plastik veya paslanmaz çelik tanklar kullanılmalıdır. Koyu kahve renklidir.

Sudaki eriyiği asidik özellikte olduğundan dolayı korozif etki göstermektedir. Bu nedenle aside dayanıklı (plastik v.b) bidonlarda muhafaza edilmelidir. pH 6 ve 9 aralığında en uygun verim elde edilmektedir.

Arıtma sistemleri, çamur şartlandırma, baskı devre yapımı, demir oksit pigment üretimi, bakır aşındırmada ve arsenik arıtma tesislerinde kullanılmaktadır.

40305157_10156811721533701_4388768496981377024_n.jpg

hamamli-cayi-cankiri-eskipazar-resim-08.jpg

hamamli-cayi-karabuk-eskipazar-resim-08.jpg

HABERE YORUM KAT
UYARI: Okuyucu yorumları ile ilgili olarak açılacak davalardan Sözcü18.com sorumlu değildir.
Önceki ve Sonraki Haberler