Dev Azeri ortaklığı

Dev Azeri ortaklığı

Başbakan Erdoğan ve Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev temelini attığı Star Rafinerisi, Türkiye’nin tek noktaya yapılacak en büyük özel sektör yatırımı olma özelliğini taşıyor.

Petkim Aliağa Kompleksi’nde 1500 dönümlük alana inşa edilecek olan 5 milyar dolarlık Star Rafinerisi'nin temeli atıldı. Yılda 10 milyon ton kapasiteli rafineride Petkim’in hammaddede dışa bağımlılığına tamamıyla son verilecek. Yatırımı Azeri-Türk ortaklığı SOCAR&Turcas gerçekleştiriyor.Başbakan Erdoğan ve Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev temelini attığı Star Rafinerisi, Türkiye’nin tek noktaya yapılacak en büyük özel sektör yatırımı olma özelliğini taşıyor.    

Erdoğan, Petkim Aliağa tesislerinde düzenlenen, AYPE-T fabrikasının açılışı ile Star Rafinerisi ve Haydar Aliyev Teknik ve Meslek Lisesi temel atma törenine katıldı. Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, “Bölgemizdeki ve dünyadaki her ülkeyi, teröre karşı çok net bir tavır almaya, insanlığın ortak sorunu terörle ortak mücadeleye davet ediyoruz. Teröre müsamaha gösteren her ülke, göz yumduğu terörün bir gün gelip kendisini de hedef alacağını artık görmeli, anlamalıdır” dedi.  Başbakan Erdoğan temel atma töreninde yaptığı konuşmasında şunları söyledi:

'TEK YÜREĞİZ'

“Buradan şunu açık açık ifade etmek durumundayım. Azerbaycan da Türkiye de bölgelerinde barıştan, huzurdan, istikrar ve refahtan başka hiçbir şey istemiyorlar. Biz, bölgede husumetlerin değil, dayanışmanın hakim olmasını arzuluyor ve bunun için mücadele veriyoruz. Kıbrıs meselesinde, Karabağ meselesinde, Kafkasya'nın huzura kavuşmasında, terör meselesinde Azerbaycan'la aynı yöne bakıyor, ortak hedef ve idealleri paylaşıyoruz. Karabağ'daki işgal, benim Azeri kardeşlerimin yüreğini ne kadar dağlıyorsa, biliniz ki her bir Türkiye Cumhuriyeti vatandaşının yüreğini de o kadar dağlıyor. Terör saldırılarıyla şehit olan her bir gencimizin acısı, bizim yüreğimize ateş saldığı kadar, ben inanıyorum ki Azeri kardeşlerimin yüreğine de aynı derecede ateş düşürüyor.

Biz, 'iki devlet, tek millet' olduğumuz kadar, aynı zamanda 'tek yüreğiz'. İşte onun için, Karabağ'da işgal sona erinceye kadar Azerbaycan'la omuz omuza mücadele vermeye devam edeceğiz. Terörle mücadelemizde, dost, kardeş ülke Azerbaycan'ın samimi desteğine her zaman müteşekkir kalacağız. Biz, Azerbaycan'la kurduğumuz bu kardeşlik ilişkisini esasen bölgedeki tüm ülkelerle tesis etmek arzusundayız. Azerbaycan ve Türkiye, kardeşlik içinde nasıl geleceğe yürüyor, nasıl kalkınıyorsa; istiyoruz ki, bölgenin diğer ülkeleriyle de bu şekilde bir dayanışma içinde olalım.

"TERÖR İNSANLIĞIN ORTAK VİCDANINA DA VURUYOR"

Tüm dünya artık şunu anlamalıdır, bölgemizdeki tüm ülkeler şunu artık çok net anlamalıdır: Terör, bizim güvenlik güçlerimizi, bizim sivillerimizi vurduğu kadar, insanlığın ortak vicdanını da vuruyor. Terör, her kurşun sıktığında, bizi hedef aldığı kadar, bu bölgenin barışını, kardeşliğini, huzur ve dayanışmasını da hedef alıyor. Bölgemizdeki ve dünyadaki her ülkeyi, teröre karşı çok net bir tavır almaya, insanlığın ortak sorunu terörle ortak mücadeleye davet ediyoruz. Teröre müsamaha gösteren her ülke, göz yumduğu terörün bir gün gelip kendisini de hedef alacağını artık görmeli, anlamalıdır.”

"İNŞAAT AŞAMASINDA 10 BİN KİŞİ İŞ SAHİBİ OLACAK"

Azerbaycan ile Türkiye'nin el ele vererek, kardeşlik içinde çok büyük ortak yatırımlar gerçekleştirdiklerini kaydeden Erdoğan, 10 bin kişinin burada inşaat aşamasında iş sahibi olacağını, rafineri açıldığında da bin kişinin buradan evine ekmek götüreceğini ifada etti.

Başbakan Erdoğan, “İnşallah, Aliyev kardeşimle, bizim aramızdaki bu dayanışmayı, bu kardeşliği tüm dünyaya bir emsal olarak muhafaza edeceğiz. El ele, omuz omuza, en önemlisi de kalp kalbe, bu bölgede istikrar ve refahı tesis edeceğiz” dedi.

Azerbaycan'ın Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi üyeliğine seçildiğini hatırlatan Erdoğan, bu nedenle Cumhurbaşkanı Aliyev'i kutladı ve “hayırlı olsun” temennisini iletti.

Kısa süre önce Türkiye'nin BM Güvenlik Konseyinde üye olduğunu hatırlatan Başbakan Erdoğan, “Şimdi kardeş Azerbaycan bu süreci inşallah 2 yıl devam ettirecek. Birlikte çok güzel çalışmalar yaptık ve bu neticeye ulaşıldı. Ben kendilerini bir kez daha kutluyorum” dedi.

İŞTE O DEV PROJE

2015 yılında devreye alınması planlanan Star Rafinerisi'nde yıllık 1 milyon 660 bin ton üretilecek nafta ile Petkim'in bugün yüzde 80'in üzerinde ithalatla karşıladığı üründe dışa bağımlılığı sıfır noktasına inecek.

Petkim Aliağa Kompleksi’nde yaklaşık 1500 dönüm arazide inşa edilecek, yılda 10 milyon ton kapasiteli rafineride, Petkim’in ana hammaddesi Nafta’nın yanı sıra  5 milyon 950 bin ton ultra düşük kükürtlü motorin, 500 bin ton jet yakıtı, 500 bin ton reformat, 630 bin ton petrokok, 240 bin ton otogaz, 415 bin ton karışık ksilen, 74 bin ton olefinik LPG ile 145 bin kükürt üretiminin gerçekleştirilecek.

Bu üretimlerle Türkiye’nin yıllık cari açığının 2 milyar dolar azaltılması hedefleniyor.

Rafineri yatırımıyla inşa aşamasında yan sanayi ve servis hizmetleri ile birlikte en az 10 bin kişiye, faaliyet aşamasında ise en az 1000 kişiye kalıcı istihdam sağlanması amaçlanıyor.

Naftanın yanı sıra rafineride,Türkiye-Azerbaycan işbirliği ve ortaklığı kapsamında, Aliağa ilçe merkezinde Haydar Aliyev'in adını taşıyan teknik ve endüstri meslek lisesi de 2012-2013 eğitim öğretim yılında hizmete açılacak. 22 dönüm arazide yapılacak 24 derslikli okulda 720 öğrencinin eğitim görecek.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Okuyucu yorumları ile ilgili olarak açılacak davalardan Sözcü18.com sorumlu değildir.
Önceki ve Sonraki Haberler