Dolar/TL tarihi zirvesini yeniledi (20.12.2023)

Dolar/TL tarihi zirvesini yeniledi (20.12.2023)

TCMB faiz kararı öncesinde Dolar/TL kuru 29,1 seviyesinde tarihi zirvede kademeli yükselişini sürdürüyor.

Dolar/TL yaklaşık dört aydır günlük sınırlı yükseliş trendi ile gördüğü 29.1 zirvesinde güne başlarken, Merkez Bankası'nın (TCMB) yarın sonuçları açıklanacak faiz kararı öncesi bugün veriler takip edilecek.

Bugün Aralık ayı tüketici güven endeksi ile Kasım ayı merkezi yönetim borç stoku verisi yayımlanacak. Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, TBMM'de bakanlığının bütçe görüşmelerine katılacak.

Faiz artışlarının sonuna yaklaşan TCMB'nin yarın 14:30'da açıklayacağı karar haftanın en önemli gündem maddesi olarak takip ediliyor.

Seçimlerin ardından 3,150 baz puan faiz artışına giden TCMB'nin yılın son toplantısında yüzde40 seviyesindeki politika faizinde artışa devam etmesi bekleniyor.

Reuters anketine göre TCMB'nin bir haftalık repo faizini 250 puan artışla yüzde 42,5'e çekerek sıkılaştırma sürecinin son adımlarını atması bekleniyor.

Kasım ayında beklentilerin üzerinde faiz artışı yapan TCMB dezenflasyonun tesisi için gerekli parasal sıkılık düzeyine önemli ölçüde yaklaşıldığını belirtmişti. Parasal sıkılaştırma hızı yavaşlatılacak ve kısa zamanda sıkılaştırma tamamlanacak. Sıkılık ise gerektiği müddetçe sürdürülecek.

Bankacılar sistemde TL likidite fazlasının dün itibarıyla 200 milyar TL'ye yaklaşması nedeniyle TCMB'den kısa vadede likidite adımı da bekliyor. TCMB'nin seçimlerden bu yana attığı zorunlu karşılık adımlarıyla piyasadan çektiği likidite miktarı 1 trilyon TL'nin biraz üzerine çıktı. Yine de beklenti hem kısa sürede bir adım gelmesi, hem de benzer adımların önümüzdeki dönemde devam edeceği yönünde.

DOLAR YENİ REKOR SEVİYEDE

Dolar/TL, yaklaşık dört aydır süregelen günlük sınırlı yükseliş eğilimi ile 29,1005 tarihi zirvesine yükseldi.

TL, son günlerde daha yatay seyretse de dolar karşısında yıl başından beri yüzde 35,7 değer kaybetti. Kur üzerinde kamu kontrolünün gevşediği Haziran ayından bugüne TL'deki değer kaybı ise yüzde 28,8 oldu.

Genel seçimlerin ardından döviz, tahvil başta olmak üzere piyasalar kamu kontrollü yapıdan serbest koşullara doğru ilerliyor. CDS düşüşü 700 baz puandan geçen hafta itibarıyla 300 baz puanın altına doğru belirgileşti.

Bankacıların hesaplamalarına göre, TCMB toplam rezervleri geçen hafta 1 milyar doların üzerinde artışla, 142.5 milyar dolar ile yeni tarihi zirvesine çıkarken seçimden bugüne rezerv artışı da 44 milyar dolara ulaştı. İlgili veri yarın açıklanacak

HABERE YORUM KAT
UYARI: Okuyucu yorumları ile ilgili olarak açılacak davalardan Sözcü18.com sorumlu değildir.
Önceki ve Sonraki Haberler