Dün gece büyükşehirlerde yaşanılanlar, bizleri Çankırı'da 62 yıl önce yaşanan olaya götürdü

Dün gece büyükşehirlerde yaşanılanlar, bizleri Çankırı'da 62 yıl önce yaşanan olaya götürdü

Dün gece başta İstanbul olmak üzere, Ankara, İzmir, Aydın ve sokağa çıkma yasağının uygulanacağı diğer 27 ilde vatandaşın cadde ve sokaklarda fırın, market ve alışveriş noktalarına yaptığı yoğun ilgi bizleri 62 yıl önce Çankırı'da yaşanmış olaya götürdü.

İçişleri Bakanlığı'nın 48 saatlik sokağa çıkma yasağı kararını almasının ardından insanlar, detayları öğrenmeden soluğu market ve fırın önlerinde aldı. Genelgenin detaylarının geç açıklanması, panik havasının oluşmasında etkili oldu. Bu sırada objektiflere ilginç görüntüler yansıdı.

Bazı insanlar çuvalla patatesler alıp evlerine götürürken bazıları da kocaman poşetlere ekmekleri doldurup evin yolunu tuttu. Tıka basa dolan marketlerden tek ürünle çıkanlar da oldu.

patates-cuvali-resim-012.jpg

Sözcü18'in usta kalemi Metin Yılmaz, Çankırı tarihinde önemli bir yeri olan o tarihi olayı şöyle kaleme aldı:

"Çankırı,1958 senesinin Mayıs ayında 10 gün arayla  tarihinin en büyük sel vurgununa uğramış, şehir çamura bulanmış; yüzlerce ev yıkılmış, yüzlerce ev sular altında kalarak oturulamaz hale gelmiş, köprüler yıkılmış, yollar alt üst olmuş, bağlar bahçeler toprak ve kum yığınına dönüşmüştü...

16 Mayıs'da Çankırı’yı vuran ilk sel felaketini dönemin belediye başkanı Nurettin Ok, hatıralarında şöyle anlatıyordu: 
Belediyede çalıştığım sırada Korgun Belediyesi'nden gelen bir telefon haberi ile Korgun deresinin taştığını ve çok büyük bir selin önüne ne gelirse sürükleyerek Çankırı'ya doğru yol aldığını öğrendim. Derhal belediye zabıtası ile alarm durumunu ilan ettirerek, jipe binerek Korgun istikametine doğru yola çıktım. Yol üzerinde o zaman Şehir Kulübü olarak kullanılan dere kenarındaki  küçük binaya uğrayarak büyük bir seylap olayını haber aldığımı ve süratle binayı boşaltmalarını duyurdum. Bazıları bu ikazımı hafife aldı ve “Yahu Reis Bey, sel gelir geçer biz binadayız bize ne zararı var?” gibilerinden beyanda bulundular.

Ardından belediye hopörlerinden Çankırılılar'a anons yapılarak "Büyük sel geliyor herkes çay kenarlarını terketsin!" diye...

Ancak bunu duyan Çankırılılar uyarının aksine seli seyretmek için  çayın etrafına koşarlar...

Sonuç: 60 can kaybı..."

cankiri-1958-sel-baskini-resim-012.jpg

cankiri-sel-felaketi-resim-012.jpg

(Çankırı fotoğrafları, Metin Yılmaz arşivinden)

HABERE YORUM KAT
UYARI: Okuyucu yorumları ile ilgili olarak açılacak davalardan Sözcü18.com sorumlu değildir.
21 Yorum
Önceki ve Sonraki Haberler