Erciyes'e yağdırılan 'suni kar' Ilgaz'a neden yağdırılmaz!

Erciyes'e yağdırılan 'suni kar' Ilgaz'a neden yağdırılmaz!

Küresel ısınmanın her geçen yıl belirgin olarak kendisini gösterdiği dünyamızda, 3917 m yüksekliğe sahip Erciyes dağına 'suni kar' yağdıranların, 2587 m yüksekliğe sahip Ilgaz dağına 'suni kar' yağdırmalarını istemek kimseye tuhaf gelmesin...

2022-23 Kış Turizminin başlamasına sayılı günler hala, Ilgaz Dağındaki tesislerde de hazırlıklar tamamlanarak kar yağışı beklenmeye başladı. Geçen yıl 20 Aralık'ta yağan karın, bu sene olması gereken düzeyde kendisini ne zaman göstereceği merakla bekleniyor.

Ilgaz Dağı Milli Parkı'nda kış sporlarına hizmet veren mülkiyeti kamuya ve özel sektöre ait yaklaşık bin 400 yatak kapasiteli 8 tesis bulunuyor. Milli Park, her yıl yaklaşık 250 bin ziyaretçiyi ağırlayan Ilgaz Dağı Kayak Merkezi, Ocak ve Nisan ayları arasındaki 4 aylık kayak sezonu süresince yoğun ziyaretçi akınına uğrarken, her geçen yıl bölgede 'karlı günler' belirgin olarak azalıyor.

KAYSERİ/ERCİYES'E SUNİ KAR YAĞDIRILDI

Yeni yıla sayılı günlerin kaldığı şu günlerde bölgede 'kar yağışı'nın kendisini göstermemesi, başta konaklama tesisi sahipleri olmak üzere turizm yatırımcılarını kara kara düşündürürken, benzer sorunun yaşandığı Kayseri/Erciyes'de mevsiminde yeterince yağmayan karın suni olarak üretilmesi için farklı metotlar uygulanıyor.

erciyes-suni-kar-yagisi-resim-066.jpg

Her yıl çok sayıda yerli ve yabancı turisti ağırlayan Erciyes kayak merkezinde uygun hava koşullarında hem gündüz hem de gece boyu devam eden suni karlama çalışmalarıyla pistler beyaz örtüyle kaplandı.

ILGAZ DAĞI'NA 'SUNİ KAR' YAĞDIRILAMAZ MI?

3917 m yüksekliğe sahip Erciyes dağına 'suni kar' yağdıranların, 2587 m yüksekliğe sahip Ilgaz dağına 'suni kar' yağdırmalarını istemek kimseye tuhaf gelmesin...

Dünyanın yaşadığı 'küresel ısınma' kendisini her geçen yıl belirgin olarak hissettirirken, 'kış turizmi' için bölgeye yıllardır yapılan yatırımların da geri dönüşümünü sağlama adına böylesi uygulamalar Ilgaz için de masaya yatırılmalı ve 'uygulanabilirliği' için başta Çankırı Valiliği olmak üzere, Ilgaz Belediyesi ve bölgenin milletvekilleri gerekli maddi imkanları acilen harekete geçirmelidirler.

ilgaz-yildiztepe-resim-055.jpg

HABERE YORUM KAT
UYARI: Okuyucu yorumları ile ilgili olarak açılacak davalardan Sözcü18.com sorumlu değildir.
3 Yorum
Önceki ve Sonraki Haberler