Ergenekonda flaş gelişme!

Ergenekon'da flaş gelişme!

Ahmet Şık'ın yayınlanmamış kitabının tüm nüshalarına el koyma kararını 12. Ağır Ceza Mahkemesi verdi.

Ergenkon soruşturması kapsamında tutuklanan gazeteci Ahmet Şık'ın kitabını yayımlayacağı belirtilen yayımevine iki kez polis baskını yapıldı. Polis, kitap dokümanının bulunduğu bilgisayar hard diskine el koydu.

Bu arada Ahmet Şık'ın basılmamış kitabının tüm nüshalarına el koyma kararı verildi. Bu kapsamda Şık'ın kitabının taslağının bulunduğu iddiasıyla Radikal gazetesinde de arama yapılıyor.

Kararın gerekçesi, kitabın ergenekon terör örgütü kapsamında adil yargılamayı etkileme ve terör örgütü propagandası yapmayı amaçlama.

Bu karar kapsamında İthaki Yayınevi'nde arama yapılmış ve kitabın tüm nüshaları ile bilgisayarların hard disklerine el konulmuştu.

POLİS RADİKAL'DE ARAMA YAPIYOR

Ahmet Şık'ın yazdığı ancak henüz basılmayan kitabı 'İmam'ın Ordusu' ile ilgili olarak polis Radikal Gazetesi'ne geldi.

Polis, Ergenekon tutuklusu gazeteci Ahmet Şık'ın kitabını bir kopyasının olacağı düşüncesiyle Radikal'e geldi. İki polis memuru, şu an 13. katta Genel Yayın Yönetmeni Eyüp Can'ın odasında bulunuyor. Polis  Ertuğrul Mavioğlu’nun bilgisayarındaki kitabın taslağının çıkışı ve bilgisayardaki imajını aldı. Mavioğlu, "Ahmet Şık kitabın  taslağını bana göndermişti. Polis onu aldı" açıklaması yaptı.  Ergenekon'da tutuklanan gazeteci Ahmet Şık, Ertuğrul Mavioğlu'yla beraber iki ciltlik Ergenekon kitabı yazmıştı. Mavioğlu, "Polis, Ergenekon soruşturmasını yürüten Savcı Zekeriye Öz'ün talimatıyla, Ergenekon tutuklusu gazeteci Ahmet Şık'ın kitabını yayımlayacağı düşünülen İthaki Yayınevi'nde bugün öğlen ikinci defa arama yapmıştı.

YAYINEVİNE İKİ BASKIN

Ergenekon soruşturması kapsamında tutuklanan gazeteci Ahmet Şık’ın kitabını yayımlayacağı belirtilen yayınevine iki kez polis baskını yapıldı. Polis, kitap dokümanının bulunduğu bilgisayar hard diskine el koydu.

İLK BASKIN DÜN AKŞAM

İthaki Yayınevi’nin Kadıköy’deki merkezine yapılan ve 7 saat süren operasyonda, polis, “İmamın Ordusu” adlı kitabın elektronik dökümanının bulunduğu bilgisayarda incelemeler yaptı. Kitap dökümanının bulunduğu bilgisayar hard diskine polis tarafından el konuldu. Ergenekon soruşturması kapsamında odatv’ye düzenlenen baskında, Ahmet Şık’ın polis-cemaat ilişkilerini ele alan ve basımı henüz yapılmayan “İmamın Ordusu” kitabının taslakları bulunduğu ileri sürülmüştü.  

'KİTABI YAYINLAYIP YAYINLAMAYACAĞIMIZ BİLE BELLİ DEĞİL'

Aramadan sonra gazetecilere açıklama yapan yayınevi sahibi Ünal Koçan, “Bu kitabı bizim yayımlayıp yayımlamayacağımız bile belli değil. Basılmamış bir kitapla ilgili varsayım üzerine gelmişler” diye konuştu.

Arama sırasında yayınevinde bulunan Editör Ahmet Öz ise Cumhuriyet Savcısı Zekeriya Öz'ün emriyle arama yapan polislerin, Ahmet Şık'ın daha önce yayıneviyle çalışırken bir kopyasını kendisine gönderdiği kitabı almaya geldiklerini söyledi.

'POLİS ELEKTRONİK DOKÜMANI İMHA ETTİ'

Öz, polislerin o kopyayı aldığını, bilgisayardaki elektronik dokümanı da imha ettiğini kaydetti. Gazetecilerin, “Kitabın basımıyla ilgili bir hazırlığınız var mıydı?” şeklindeki soruları üzerine de Ahmet Öz, herhangi bir hazırlıkları olmadığını, buraya henüz iki gün önce taşındıklarını ve halen taşınma işleriyle uğraştıklarını söyledi.

TOPKAPI'DAKİ MATBAADA DA ARAMA İDDİASI

Ahmet Öz, arama yapılırken içeride sadece yayınevi sahibi ve kendisinin bulunduğunu aktararak, “Geniş bir arama diyemeyiz. Kitabın bulunduğu maili ben açtım. Aramalar eş zamanlı olmuş. Topkapı'daki matbaaya, buradaki ofise ve yayınevinin Kadıköy'deki önceki binasına gidilmiş, tebligat bırakılmış” dedi.

YAYINEVİNDE İKİNCİ ARAMA

“Ergenekon” soruşturması kapsamında Kadıköy'deki İthaki Yayınevi'nde bugün ikinci kez arama yapıldı.

Organize Suçlarla Mücadele Şube Müdürlüğü ekipleri, Ahmet Şık tarafından yazıldığı belirtilen “İmamın Ordusu” adlı kitabın dijital kaydının bulunduğu harddiski alarak, aramayı tamamladı.

Yayınevi Editörü Ahmet Öz, aramaya ilişkin şunları söyledi: “Savcılık kararıyla dün gece arama yapılmıştı. Bugün İstanbul 12. ağır Ceza Mahkemesinin kararıyla geldiler. Dün gece söz konusu kitabın dijital ortamdaki kaydı polislerce silinmişti. Bugün de bilgisayarın harddiskine el koydular. Kitabın dijital kopyasını bulundurmak yasak, mesele bu. Harddiskin içerisinde başka çevirilerimizde vardı. İşimiz fiili olarak durmuş durumda. Harddiski geri vereceklerini söylediler.”

EŞİ TWİTTER'DA YAZDI

Şık'ın eşi ise bir sosyal paylaşım sitesinde yayınladığı mesajında kitabın 3. kişilerdeki nüshasına el konacağı kararının kendisine tebliğ edildiğini açıkladı. Yonca Şık'ın mesajı şöyle: "Ahmet Şık'in kitabının 3. kişilerdeki nüshasına el konacağı kararı az önce bana tebliğ edildi"

TÜM NÜSHALARA EL KOYMA KARARI

Ahmet Şık'ın yayınlanmamış kitabının tüm nüshalarına el koyma kararını 12. Ağır Ceza Mahkemesi verdi.

Kararın gerekçesi ise ''kitabın Ergenekon terör örgütü kapsamında adil yargılamayı etkileme ve terör örgütü propagandası yapmayı amaçlaması'' olarak gösterildi.

MAHKEME KARARINDAN...

Ergenekon Savcısı Zekeriya Öz'ün talimatıyla toplatılma kararı verilen kitap taslağıyla ilgili mahkeme kararında şu ifadeler kullanıldı:

Söz konusu yazıların henüz basılmadığından kitap niteliğinde olmadığı, kitabın içindeki örgütsel emir ve talimatlar ile paragraf aralarına yerleştirilmiş, eklenmesi ve çıkarılması gereken yerlere ilişkin notlardan şu haliyle yazıların örgütsel döküman niteliğinde olduğu, örgütün amacına hizmet etmek ve propogandasını yapmaya yönelik hazırlandığı anlaşılmıştır.

CHP'DEN TEPKİ

CHP Genel Başkan Yardımcısı Sezgin Tanrıkulu, Ahmet Şık'ın basılmamış kitabının toplatılmasına tepki göstererek, ''Ne Hitler, ne Musollini faşizminde bile bir kitap daha yayınlanmadan suçlu ilan edilmemiştir. AKP dünyada ilkleri gerçekleştirmeye devam ediyor'' dedi.

YAYINEVİ BASKININA KINAMA

Türkiye Gazeteciler Federasyonu Genel Başkanı Atilla Sertel, ’İmamın Ordusu’ kitabını basacak İthaki Yayınevi’ne yapılan polis baskınını kınarken "6 Mart’ta yazılmamış kitabı gerekçe gösterilerek tutuklanan meslektaşımız Ahmet Şık’ın ’İmamın Ordusu’ kitabı basılmalı ve gazeteciler, yayınevleri, basın özgürlüğü üzerindeki terör sona erdirilmelidir, gazeteciler özgür bırakılmalıdır" dedi.

TGF Genel Başkanı Sertel, İthaki Yayınevi bürolarının Savcı Zekeriya Öz’ün talimatıyla basılmasının demokrasi açısından yüz kızartıcı olduğunu söyleyen görüşlerini şöyle dile getirdi:

"Baskında kitap nüshalarının, evrak ve bilgisayarların tek tek incelendiğini öğrendik. Yayınevi editörü Ahmet Öz, polislerin kitabın yazılı kopyalarını imha ettiğini, bilgisayarlarda bulunan kopyalar içinde hard diskleri götürdüğünü anlatıyor. Bu ülkede yaşanan baskı, zulüm dönemi artık sona ermelidir. Yaşananları anlatmak için sözcükler yetersiz kalmaktadır. Bu dönem, tarihe basılmamış kitaba sansür koyan, basılmamış kitabı yargılayan, yazarını cezaevine atan  demokrasi iktidarı’ olarak geçecektir. İmamın Ordusu kitabı basılmalı ve gazeteciler, yayınevleri, basın özgürlüğü üzerindeki terör sona erdirilmelidir, gazeteciler özgür bırakılmalıdır."

HABERE YORUM KAT
UYARI: Okuyucu yorumları ile ilgili olarak açılacak davalardan Sözcü18.com sorumlu değildir.
Önceki ve Sonraki Haberler