ESDER: Temel ihtiyaçlara gelen zamların ilacı Perakende Yasası'dır

ESDER: Temel ihtiyaçlara gelen zamların ilacı Perakende Yasası'dır

Esnaf ve Sanatkarlar Derneği (ESDER) Genel Başkanı Mahmut Çelikus, Perakende Yasası ile ilgili yazılı açıklamada bulundu.

Esnaf ve Sanatkarlar Derneği (ESDER) Genel Başkanı Mahmut Çelikus, Perakende Yasası ile ilgili yazılı açıklamada bulundu. Çelikus, yazılı açıklamasında ekonominin bel kemiği esnafların, hipermarket ve zincir marketlerin baskısı arasında sıkışıp kaldığını ifade etti.

Çelikus; "Son günlerde ekonomide yaşanan sıkıntılar esnafı ve üreticiyi önemli ölçüde etkilemiş, birçok esnafın kepenk kapatmasına neden olmuştur. Özellikle 2020 yılından itibaren tüm dünyayı etkisi altına alan pandemi nedeniyle esnaflar ve üreticiler bu durumdan önemli ölçüde etkilenmiştir." dedi.

Perakende Yasası’nın çıkarılmamasının esnaf ve üreticilerin işlerini olumsuz etkilediğini, iç piyasada da dengesiz ekonomik ortama neden olduğunu belirten Çelikus, "Özellikle zincir marketler, piyasayı istedikleri gibi manipüle ediyorlar. Fiyat etiketleri artık günlük değişmeye başladılar. KDV indirimine rağmen raflarda bir indirim olmadığı gibi hatta insafsızca zam yapılıyor." değerlendirmesinde bulundu.

Çelikus sözlerini şöyle sürdürdü:

"Perakende Yasası'nın çıkarılmaması, zincir marketlerin sayılarının 10 bin’i geçmelerini ve korkunç bir güç olmalarını sağladı. Kuralsız, kanunsuz, tekelci bir piyasa oluştu. Bu üç harfliler istedikleri gibi at koşturuyorlar. Bu durumdan üretici, esnaf ve tüketici mağdur oluyor. ESDER olarak 25 yıldır bu yasanın çıkarılması gerektiğini çeşitli vesilelerle ve birçok mecrada ifade ettik, eylemler yaptık. Fakat lobilerin baskısı etkili olduğu için maalesef bugün içinden çıkılması çok zor bir döneme girdik.

PİYASA NASIL RAHATLAR?

Yapılması gereken Perakende Yasası'yla piyasaların bu zincir marketlerin tekelinden çıkarılması, Hal Yasası ile de üreticilerin nefes almasını sağlamaktır. Tarımsal üretimin arttırılması için tarımsal ürün ithalatının kısıtlanması, çiftçinin tohum, gübre ve mazot gibi temel girdilerinin sübvanse edilmesi, yine hayvancılığa doğru teşviklerle desteklenmesi, hayvan ithalatı yerine süt ve et hayvancılığının desteklenmesi gerekmektedir. Ticaret hayatımızın bel direği olan esnafımızın da faizsiz kredi ve teşviklerle desteklenmesi, ana maliyet unsurlarının sübvanse edilmesi ve en önemlisi piyasaların canlanması için vatandaşın alım gücünün arttırılması ve bir an önce enflasyonun makul seviyelere çekilmesi gerekmektedir.

Esnaf ve üretici bir milletin temel harcıdır. Hükümet, yeni dönemde Perakende ve Hal Yasası'nı çıkarıp üreticiyi koruması, esnaflara ve üreticilere nefes aldırması gerekir."

HABERE YORUM KAT
UYARI: Okuyucu yorumları ile ilgili olarak açılacak davalardan Sözcü18.com sorumlu değildir.
Önceki ve Sonraki Haberler